Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) lanseaza azi noi cuiburi de icre embrionate, acţiune ce va avea loc la sediul Bazei de Cercetare Enisala...

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) lanseaza azi noi cuiburi de icre embrionate, acţiune ce va avea loc la sediul Bazei de Cercetare Enisala a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD).

Specia şalău este una dintre cele cu cea mai însemnată valoare comercială. Reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal de rădăcini adventives de salcie, rezultatele fiind în mod decisiv influenţate de un complex de factori naturali (temperatură,calitatea apei, etc).

Încă din anul 1939, fosta Staţiune Hidrobiologică PARID a Deltei Dunării din Tulcea a înfiinţat la Enisala, pe canalul care leagă lacul Babadag de lacul Razim, o Staţie de reproducere natural dirijată a şalăului, cu scopul de a asigura popularea de susţinere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrană existente chiar şi în anii cu reproducere naturală slabă.

Procesul de reproducere natural dirijată se realizează în luna aprilie. Capacitatea staţiei de reproducere natural – dirijată a şalăului este de 2 000 cuiburi de icre embrionate. Un cuib de icre embrionate conţine 30 000 de icre din care rezultă în anul trei de creştere un număr de 80 – 100 peşti de consum cu greutatea de 1,5 kg / buc.