Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ARBDD şi şcolile tulcene au celebrat Ziua Internaţională a Mării Negre ARBDD şi şcolile tulcene au celebrat Ziua Internaţională a Mării Negre
Data de 31 octombrie a fiecărui an marchează în calendarul ecologic al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre. Această... ARBDD şi şcolile tulcene au celebrat Ziua Internaţională a Mării Negre
SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Data de 31 octombrie a fiecărui an marchează în calendarul ecologic al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării aniversarea Zilei Internaţionale a Mării Negre. Această zi marchează semnarea la 31 octombrie 1996, de către cele șase țări riverane Mării Negre — Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina — a Planului Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre.
Cu acest prilej, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a desfăşurat, în parteneriat cu Asociaţia EUROTULCEA şi şcolile din municipiul Tulcea şi perimetrul RBDD, o serie de activități cultural-educative, începând cu data de 28 octombrie, avându-se în vedere şi faptul că elevii din clasele primare vor intra în mini-vacanţă. În cadrul programului de activităţi au avut loc prezentări ale evenimentului de mediu şi importanţa respectării prevederilor Convenției pentru Protecția Mării Negre, expunere de machete reprezentând cele şase ţări riverane Mării Negre, precum şi purtarea unor costume tradiţionale specifice acestora, de către elevii de la Şcoala nr. 12 din Tulcea, momente artistice, cântece interpretate instrumental de către elevi şi profesori de la Liceul de Artă ,,George Georgescu”, expoziții de desene având ca temă Marea Neagră, concursuri, jocuri distractive etc. De asemenea, în localităţile Crişan şi Sulina s-au desfăşurat activităţi de celebrare, prin prezentări, muzică şi poezie, jocuri. La Sulina activităţile s-au desfăşurat sub deviza ,,Delfinii din Marea Neagră – Să-i iubim şi să-i respectăm” cu participarea elevilor de la Liceul teoretic ,,Jean Bart” din localitate.
Prin evenimentele organizate, câteva devenite tradiționale, se urmărește cunoaşterea biodiversităţii şi importanţei mediului marin pentru om, conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă, pentru a împiedica poluarea acestora fiind evident că există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării are în derulare mai multe proiecte cu activităţi dedicate zonei Mării Negre, precum:
– Proiectul „Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii sectorului pontic din RBDD prin conştientizare, informare, vizitare” (RBDD-CIV), finanţat din Programul POS Mediu, având ca obiectiv îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii sectorului pontic al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, prin crearea unor condiţii optime de informare şi vizitare, care să satisfacă localnicii şi vizitatorii atât din punct de vedere educativ cât şi recreaţional şi să contribuie la minimizarea impactului negativ al acestora asupra naturii.
– Proiectul ,,Măsuri de management pentru situl (SCI) marin Natura 2000 ROSCI0066 Delta Dunării – zona marină”, finanţat din Programul POS Mediu, având ca obiectiv asigurarea bazelor unui management eficient al sitului (SCI) marin ROSCI0066 Delta Dunării-zona marină, din reţeaua ecologică Natura 2000, în scopul conservării durabile a diversităţii biologice, a habitatelor marine şi a speciilor de floră şi faună marină de interes comunitar şi naţional, elaborarea măsurilor de management al sitului în conformitate cu directivele NATURA 2000 şi legislaţia naţională specifică. Detalii: www.mmsm.usamv.ro .
– Iniţiativa Regională Ramsar pentru zonele umede costiere ale Mării Negre- Black Sea Coast Wetland Initiative (BlackSeaWet). Iniţiativa BlackSeaWet are ca scop conservarea şi gestionarea durabilă a zonelor umede costiere din jurul Mării Negre fiind foarte importantă pentru a promova ideea de conservare. Convenţia RAMSAR a considerat utilă o astfel de iniţiativă regională şi acum o susţine financiar. Zonele costiere ale Mării Negre includ o mare varietate de habitate, cu specii de plante şi animale de importanţă naţională, internaţională şi desemnate ca situri Ramsar. Iniţiativa urmăreşte catalizarea conservării şi dezvoltării durabile a acestor zone umede prin stimularea şi coordonarea cooperării în regiune. Abordarea problemelor implică o strategie cu multipli factori de decizie care includ guvernele, societatea civilă şi sectorul privat, totul urmărind promovarea Planului Strategic Ramsar 2009 – 2014. www.blackseawet.org .
Informaţii suplimentare:
Cadrul legal pentru cooperare regională a fost elaborat după Conferința de la Stockholm privind mediul și dezvoltarea din 1972. La începutul anilor 1990 reprezentanții celor șase țări de la Marea Neagră au emis Convenția pentru Protecția Mării Negre Împotriva Poluării, semnată la București în 21 aprilie 1992 și dezvoltată cu asistență UNEP, ratificată de guvernele celor şase ţări până în anul 1994. Convenția de la București a intrat în vigoare la 15 septembrie 1992, reprezentând cadrul legal care concentrează prioritățile și principalele direcții ale activităților internaționale în problemele de mediu ale bazinului Mării Negre, include un cadru general al acordului şi patru protocoale specifice: pe controlul poluării al surselor terestre, pe platformele de gunoi şi pe acţiuni comune în situaţia unor accidente, precum scurgerile de petrol, pe protecţia şi conservarea biodiversităţii şi a peisajului.
În 1996, guvernele celor şase ţări din regiunea Marea Neagră au adoptat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre. Ziua când s-a semnat documentul, 31 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională a Mării Negre fiind sărbătorită în fiecare an.