Bani pentru zona I.T.I. din județul Tulcea: Joi s-au deschis liniile de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală
Actualitate 17 martie 2017 D.C.
„Începând de astăzi (n.n. – joi, 16 martie 2017) au fost deschise liniile de finanțare prin P.N.D.R., astfel că toți beneficiarii eligibili sunt invitați să depună cât mai repede proiectele gândite pentru dezvoltarea județului Tulcea. Vorbim despre bani alocați pentru infrastructura de acces agricolă, silvică, pentru investiții în modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată, a infrastructurii rutiere, educaționale, etc. Sper ca beneficiarii tulceni să fie operativi și să reușească să aducă județul nostru la un procent de absorbție a fondurilor europene de 100%“ a declarat, joi, președintele Consiliului Județean Tulcea.
Deschiderea sesiunii de apeluri pentru cererile de finanțare în cadrul teritoriului I.T.I. pentru Măsura 4.3 (Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice, componentele drumuri agricole și drumuri silvice), Măsura 7.2 (Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică), Măsura 7.6 (Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural) a fost aprobată în cadrul celei de-a V-a reuniuni a Comitetului de Monitorizare P.N.D.R. 2014-2020, organizată în data de 15 martie 2017.
Așadar, începând de joi pot fi depuse proiecte pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii de acces agricolă (acolo unde suma alocată este 3 milioane de euro) sau pentru infrastructra de acces silvică (acolo unde suma alocată pentru zona I.T.I. este 1,7 milioane de euro). De asemenea, pot fi depuse proiecte pentru crearea și modernizarea infrastructurii de apă sau apă uzată (unde alocarea este 17 milioane de euro), pentru infrastructura rutieră (alocare 33 milioane de euro), respectiv pentru infrastructura educațională (5 milioane de euro).
Recent a avut loc și lansarea cererilor de proiecte în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 – Ghidul specific POR 2017/5.2/ITI/1 în cadrul Axei Prioritare 5, Priorități de Investiții 5.2. Mai exact, este vorba despre „Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului“, (zona de acțiune: I.T.I. Delta Dunării).
Cererile de finanțare vor fi depuse în perioada 14 mai – 14 noiembrie 2017, iar suma alocată este de 20,36 milioane de euro.
Tot în această perioadă este deschis și apelul pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă (Sprijinirea autorităților și instituțiilor publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate să introducă managementul calității în concordanță cu Planul de Acțiuni pentru Implementarea etapizată a managementului calității), pentru Axa prioritară 2 – Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente, respectiv Obiectivul Specific 2.1 Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală, ce optimizează procesele orientate către beneficiary, în concordanță cu Strategia Capacității Administrației Publice. Valoarea alocată totală este de 1.050.000 de lei pentru zona vizată de Strategia Deltei Dunării, iar pe data de 24 martie 2017 va avea loc închiderea apelului de proiecte.