Bâscă, guvernatoarea cu iz penal!
ActualitateDezvaluiri 17 septembrie 2012 D.C.
Societatea civilă continuă să protesteze împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor ce ameninţă să distrugă una dintre ultimele plaje sălbatice din România şi Uniunea Europeană, plaja Sulina. Autorităţile locale şi un investitor privat, general SRI, au demarat un proiect de trahsformare a plajei protejate într-un amplu proiect imobiliar, acesta debutând cu un bar ilegal amplasat pe plajă.
Punctual, membrii Fundaţiei Prietenii Deltei Sulina au dezvăluit o seamă de ilegalităţi comise de cea care ar fi trebuit să apere mediul, nu afacerile unor personaje dubioase, guvernatorul Viorica Bască.
„1.Doamna Guvernator, Viorica-Fănica BÎSCĂ încalca tendenţios legile statului Român , prin abuz de serviciu contra intereselor publice .
2 Doamna Guvernator Basca Viorica Fanica a emis ilegal cu de la sine putere prin folosirea poziţiei şi funcţiei sale publice, Decizia etapei de încadrare nr.172 / 14.08.2012 semnată doar de persoană să , fără să cuprindă avizul Oficiului juridic, al Serviciului de reglementare, autorizare , dezvoltare, Serviciului administrarea patrimoniului natural, Directorului executiv, şi al Comisiei Naţionale al Zonei Costiere cu încălcarea Legii nr. 280/2003 pentru SC C&C Investiţii şi Consultanta SRL
3. Anulează prin abuz de funcţie documentele emise anterior de ARBDD
În cadrul şedinţei Colectivului de Analiză Tehnică al ARBDD, din data de 08.07.2009, acceptarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului şi eliberarea deciziei de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „AMENAJARE PLAJĂ SULINA”, amplasat în intravilanul oraşului Sulina, judeţul Tulcea, pe o suprafaţă de 3,5 ha.
În documentul respectiv se specifică: Prezenta decizie îşi va produce efectul, după soluţionarea regimului juridic al terenului pe care va fi amplasată investiţia, în suprafaţă de 3,5 ha.
ARBDD emite Acordul de mediu nr.90 din 31.08.2009 care stipula tot ce cuprinde investiţia , printre care Platforma publică promenada plajă . În acest acord se specifică : Prezentul acord se emite cu respectarea următoarelor condiţii :
Punctul 4 . Respectarea prevederilor Legii nr. 280/2003 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr 202/2002 privind gospodărirea integrală a zonei costiere , a Ordonanţei de Urgenţă nr.19/2006 privind utilizarea plajei Marii Negre şi controlul activitatiilor desfăşurate pe plajă , a HG nr. 749/2004 privind stabilirea responsabilităţilor , criteriilor sio modului de delimitare a faşiei de teren aflate în imediata apropiere a zonei costiere , în scopul conservării condiţiilor ambientale şi valorii patrimoniale şi peisagistice din zonele situate în apropierea ţărmului.
Punctul 10 . Poziţionarea dotărilor din cadrul obiectivului de investiţii se varealiza astfel ca tufărişurile să nu fie afectate , dunele cu cătiniş să nu fie defisate…
Punctul 20. Funcţionarea obiectivului de investiţii va fi corelată cu funcţionarea staţiei de epurare a oraşului Sulina .
Punctul 52.Prezentul acord de mediu îşi va produce efectul după soluţionarea regimului juridic al terenului pe care va fi amplasată investiţia , cu suprafaţa de 3.5 ha , având în vedere cererea de rectificare a încheierilor de autentificare nr. 6257/2004 şi nr. 8084/01.02.2005 de către ARBDD Tulcea depus la Judecătoria Tulcea în dosarul 4231/327/2009.
5. Sabotează iniţiativa Guvernului României de soluţionare a situaţiei de infrigement pentru proiectul „AMENAJARE PLAJĂ SULINA”, faţă de propietetea domeniului public al Statului
6. Contestaţia depusă împotriva SC C&C Investiţii şi Consultanta SRL este analizată pe data de 13.08.2012 , nu este supusă analizei Consiliului tehnic şi Ştiinţific, nu s-a raspus contestaţiei conform cerinţelor din contestaţie, şi este emisă o decizie nerespectându-se termeni de timp legali. În data de14.08.2012 se emite Decizia etapei de încadrare nr.172 / semnată doar de persoană să şi nu şi de Serviciului de reglementare, autorizare , dezvoltare, Serviciului administrarea patrimoniului natural, Directorului executiv.pentru SC C&C Investiţii şi Consultanta SRL
Răspunsul dat contestatarilor prin adresa 19338/29.08.2012 este una al cărui conţinut pare redactat de paznicul din parcarea învecinată :
– Împotriva Deciziei de încadrare nr 172/14.08.2012, emisă de ARBDD , nu se mai poate exercita, în fata ARBDD, nicio cale de atac potrivit dispoziţiilor legale în vigoare .Prin urmare , nu exista niciun temei legal ca instituţia noastră să revină asupra deciziei menţionate .
Nu exista nici o motivaţie coerenta şi corectă prin care Decizia în cauză este nelegala şi, prin urmare , ar trebui anulată.
Referitor la Art 16 , alin 1, L 280 /2003 , o revocare a acesteia este în competenţa instanţelor judecătoreşti.
Răspunsul nu poartă decât demnatura domniei sale şi nicidecum cu avizul Oficiului juridic, al Serviciului de reglementare, autorizare , dezvoltare, Serviciului administrarea patrimoniului natural, Directorului executiv“.
Precizări juridice pentru funcţionarii orbiţi
Legea nr. 280/2003 publicată în M. Of. nr. 454 din 26 iunie 2003 „(6) Concesionarul plajelor utilizate în scop turistic şi al zonelor de îmbăiere se poate asocia cu agenţi economici având ca profil de activitate agrementul sau alimentaţia publică, pentru desfăşurarea unor activităţi sezoniere pe plajă sau în zona de îmbăiere, cu acordul concedentului zonelor costiere şi cu avizul autorităţii publice centrale pentru turism
„Art. 16. − (1) În scopul conservării condiţiilor ambientale şi valorii patrimoniale şi peisagistice din zonele situate în aproprierea ţărmului, se delimitează pe toată lungimea litoralului o fâşie de teren lată de 50−150 m măsuraţi de la linia cea mai înaintată a mării, în funcţie de lăţimea zonei costiere, în care sunt interzise orice fel de construcţii definitive. Această interdicţie se aplică, de asemenea, construcţiilor provizorii sau transportabile, cu excepţia celor pescăreşti, precum şi caravanelor sau structurilor de primire turistice cu funcţii de cazare.
ARBDD este menbra în Comitetul Naţional al Zonei Costiere unde s-a hotărât că nu se fac construcţii provizorii la limita ţărmului, plaja Sulina şi Sf. Gheorghe urmând să rămână plaje naturale Acest fapt se regăseşte în intervenţia în Comitetul Naţional al Zonei Costiere a Acad. Marian Traian Gomoiu , primul guvernator care a înfiinţat ARBDD , D-lui Dr. Nicolae Panin , Director al Institutului de Geologie şi Ecologie Matina intervenţia D-lui Dr. Grigore Baboianu Director Executiv pentru managementul Ecologic al ARBDD.
Proiectul „BEACH BAR DIN PANOURI DEMONTABILE” solicitat de SC C&C Investiţii şi Consultanta SRL este amplasat pe pasarela acvatică pe structura de lemn pentru agrement”la limita apei în fond este vorba doar de deschiderea unui bar pe structura pasarelei acvatice structura de lemn destinată recreierii publicului. Structura ce nu-şi poate modifica destinaţia . Se încalcă domeniul de utilitate publică a zonei pe componenta turism prin amplasarea pe pasarela acvatică pietonala de trei metri lăţime a 14 mese cu umbrela , 42 de scaune, 20 de şezlonguri , accesul fiind acceptat doar consumatorilor. În afara că-i ilegală , construcţia efectuată nu dispune de grup sanitar , toaleta conform cerinţelor legale desfăşurării activităţii de bar….
Acuzaţii la adresa autorităţilor
„Prefectura a fost informată , depunându-se materiale şi copii ale contestaţiilor. Domnul prefect a fost la Sulina , dar , nu a ordonat , conform funcţiei de Reprezentant al Guvernului în teritoriu, demolarea construcţiei ca fiind contrară Legii şi neavând avizele legale necesare .
Garda de mediu nu a intervenit de nici un fel ca să sisteze construcţia şi să ceară demolarea de drept .
Consiliul Judeţean a sprijinit indirect SC C&C Investiţii şi Consultanta SRL
Organele abilitate să ancheteze nu sau autosesizat după ce abuzul de funcţie contra intereselor publice şi conflictul de interese a fost denunţat în şase articole în presa locală.. Ne vom adresa Preşedenţiei României, Ministerului Mediului şi însăşi comisarul de mediu al UE Janez Potocnik în nume colectiv a ONG-rilor implicate . Organizaţia noastră este membră în Comitetul Naţional al Zonei Costiere , numită prin lege, are obligaţia morală să sesizeze săvârşirea unor infracţiuni de către autori care se fac compici în eludarea Legilor Statului Român“ concluzionează preşedintele Fundaţiei Prietenii Deltei Sulina.Nicolae Raducu.
Deja şi alte organizaţii ce militează pentru protecţia mediului pregătesc proteste şi reclamaţii solicitând demolarea construcţiei de la malul mării din Sulina, precum şi sancţionarea actualului guvernator, Viorica Bască.