Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

”Bibliotecile publice nu sunt o cheltuială, ci o investiție strategică în educația comunităților.”    ”Bibliotecile publice nu sunt o cheltuială, ci o investiție strategică în educația comunităților.”   
Fundația Progress a lansat ieri, 23.07.2024, o Scrisoare deschisă către domnul Prim Ministru Ilie Bolojan în sprijinul bibliotecarilor publici – un mesaj de solidaritate,... ”Bibliotecile publice nu sunt o cheltuială, ci o investiție strategică în educația comunităților.”   

Fundația Progress a lansat ieri, 23.07.2024, o Scrisoare deschisă către domnul Prim Ministru Ilie Bolojan în sprijinul bibliotecarilor publici – un mesaj de solidaritate, dar și un apel la recunoașterea valorii reale pe care bibliotecarii o aduc în societate, arătând că fiecare leu investit în biblioteci aduce de șase ori mai mult în comunitățile lor.

·        Fundația Progress cere valorizarea sistemului public de biblioteci și arată prin studii de impact realizate pentru anul 2024, pe două dintre programele naționale (CODE Kids și Rețeaua Fetelor Neînfricate) implementate de aceasta în 184 biblioteci publice din România că la o investiție de 1 leu per fiecare beneficiar al serviciilor oferite de biblioteci, impactul social a fost, în medie, de 6,3 lei, respectiv un total de 8.220.459 lei. 

București, 24.07.2025:

Fundația Progress a lansat ieri, 23.07.2024, o Scrisoare deschisă către domnul Prim Ministru Ilie Bolojan în sprijinul bibliotecarilor publici prin care își reafirmă sprijinul față de acești profesioniști esențiali pentru educația și coeziunea comunităților în contextul propunerilor de tăieri bugetare și comasări de posturi.

 

În contextul declarațiilor recente ale domnului Prim Ministru Ilie Bolojan privind necesitatea eficientizării sistemului public, Fundația Progress își exprimă public sprijinul față de bibliotecarii din România și atrage atenția asupra rolului esențial pe care aceștia îl joacă în educația și coeziunea comunităților, mai ales în mediul rural.

Printr-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, lansată ieri, organizația propune deschiderea unui dialog despre reformarea și valorificarea rețelei de biblioteci publice, bazându-se pe dovezi clare privind impactul acestor instituții.

„Studiile realizate pe două dintre programele naționale implementate de Fundația Progress în 184 de biblioteci publice arată că fiecare leu investit a generat un impact social mediu de 6,3 lei, însumând peste 8,2 milioane de lei doar în 2024. Bibliotecile sunt o resursă care aduce valoare, nu un cost care trebuie tăiat”, a transmis Dr. Camelia Crișan, CEO al Fundației Progress.

În ultimii ani, cu sprijinul bibliotecarilor, mii de copii, adolescenți, tineri și vârstnici au avut acces gratuit la cursuri de programare, robotică, educație civică, siguranță online sau alfabetizare digitală, în cadrul unor inițiative precum CODE Kids, Rețeaua Fetelor Neînfricate sau Școala de Bani din Bibliotecă.

Fundația Progress recunoaște că unele biblioteci nu funcționează la potențialul maxim, dar subliniază că soluția nu este reducerea posturilor, ci stimularea performanței și dezvoltarea unei viziuni sistemice, în care bibliotecile sunt integrate ca centre de educație, inovare și sprijin local.

„În multe sate și comune din România, biblioteca este singurul hub educațional activ iar bibliotecarul este singurul specialist în inteligență artificială, combaterea dezinformării sau alfabetizare digitală. A reduce acest rol înseamnă a priva comunitățile vulnerabile de singura lor șansă la dezvoltare”, mai afirmă echipa Fundației Progress.

Cu o experiență de peste 15 ani în sprijinirea bibliotecilor publice și implicarea directă în reformele sistemului încă din 2009 prin programul Biblionet, Fundația Progress își exprimă disponibilitatea de a colabora cu autoritățile centrale pentru identificarea unor modele de bună practică și soluții adaptate realității din România.

„Suntem pregătiți să contribuim la acest proces cu o echipă de experți și date concrete. Credem că e momentul ca bibliotecile publice să fie redeschise și reinventate, nu marginalizate. Cerem recunoașterea impactului lor real și tratarea bibliotecarilor ca o resursă esențială pentru viitorul României, nu ca un cost de eliminat. Bibliotecile publice nu sunt o cheltuială, ci o investiție strategică în educația comunităților.”, a mai declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

Până în prezent, doar prin cele două programe naționale indicate mai sus implementate în biblioteci de Fundația Progress, au trecut peste 14.000 de copii (CODE Kids – cluburi gratuite de programare și robotică) și peste 2.300 de fete preadolescente și adolescente (Rețeaua Fetelor Neînfricate – cluburi gratuite de împuternicie, educație, activism și creșterea respectului de sine). Tot în bibliotecile publice, ca parte a altui program implementat în 2024 de Fundația Progress, peste 4.300 de copii, adulți și vârstnici au primit lecții de educație financiară, de siguranță online și de interacțiune digitală cu statul român prin crearea de conturi pe Ghișeul.ro (proiectul Școala de Bani din Bibliotecă – cluburi gratuite de educație financiară).