BRANDUL „PELIN DE NICULIȚEL “VA PUNE ÎN VALOARE NOILE AGROPENSIUNI DIN PATRIA VINULUI TULCEAN
ActualitateFotocomentariul zileiFotogalerii 14 martie 2018 D.C.
Primarul comunei Niculițel, Florin Pascale încearcă oficializarea brandului „Pelin de Niculițel “, un produs prin care să pună în valoare din punct de vedere turistic localitatea pe care o administrează.
„Am avut deja câteva discuții cu doi trei specialiști, inclusiv de la OSIM, ne bazam și pe domnul inginer Ioan Vlad, vom discuta și cu societățile din zonă, pentru oficializarea și branduirea acestui vin tradițional de Niculițel, pelinul. Dacă sunt posibilități poate vom accesa și fonduri europene, problema ar fi că, după cum știm, pelinul original nu se îmbuteliază deoarece își pierde din calități, el trebuie consumat când este extras din butoi. Poate vom reuși să atragem mai mulți turiști cu ajutorul brandului pelin de Niculițel, turiști care să vină să îl deguste direct la producător, la noi în comună “a declarat primarul Florin Pascale.
Acest brand ar putea atrage turişti la Niculițel contribuind la dezvoltarea comunei, mai ales ţinând cont de faptul că în zonă urmează să se deschidă mai multe agropensiuni, după ce localnicii au accesat fonduri nerambursabile chiar prin intermediul unei firme de consultanță înființată la Niculițel!
„Am avut destul de multe solicitări din zona Niculițel, o zonă cu potențial dar până acum fără unități de cazare pentru turişti. Sunt 11 proiecte de pensiuni agroturistice deja aprobate pe sesiunea 2017, urmează alte oportunități în acest an pentru start-upuri, oportunități pentru IMM-uri, pentru dezvoltarea unor mici afaceri locale “spune Cristian Grigoraș, reprezentantul firmei ce a oferit consultanță beneficiarilor din Niculițel, GCA Active Ideas SRL.
CUM NU SE FACE PELINUL AMAR SAU DESPRE OENOLOGII DINSPRE LUNCA DUNĂRII SPRE MUNŢII MĂCINULUI
„Avem 2 cuvinte de baza: boabe şi zeamă. Boabele sunt multe, desciorchinate, normal, din nenumărate soiuri: Cabernet, Merlot, un soi căruia noi ii spunem șampanie neagră, Ottonel, si Alexandrion. Nu știu precis cum ii zice la felul acesta de strugure, dar așa ii spune doamna tehnician viticol care l-a adus de vreo 3 ani in Meidanchioi, însa eu oscilez intre Alecsandri Vasile si gin ars Alexandrion. Oricum si asta are o membrană groasă şi extrem de aromată.
Avem nevoie de circa 150 de kg boabe. Le așezăm cu atenție in butoiul ante menționat de 200 litri. Deasupra putem pune orice must, si roșu, si alb, si nobil si hibrid. Conjuncții sau disjuncții vinicole. Mustul fermentează simultan cu boabele si iese un vin roșu cu un larg buchet de arome, demisec si repede petent de grătar.
Pe măsura ce se consumă, se poate completa cu vin. In ultima instanță, cam pe la Paştele creștinilor, că tot veni vorba de vin Pelin, se poate adăuga şi pelinul, fie macerat, din recolta de anul trecut, dacă Paştele pică devreme, sau plante tinere, pentru anii cu sărbătoarea mai târzie, Dar vă zic că e păcat de vin.
Se servește cu orice grătar, friptură de purcel, vită, pasăre sau iepure. Am observat unii bătrâni care îl folosesc pe post de pastă de dinți sau pansament stomacal matinal“ povestește scriitorul tulcean Cristi Tuzlaru pe cunoscutul blog al profesorului Nicolae Ariton, mistereledunarii.ro