Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

CA LA RADIO EREVAN: TAXA DE HABITAT RĂMÂNE LA FEL DE MARE, SOLICITĂRILE OAMENILOR DE AFACERI, IGNORATE DIN NOU CA LA RADIO EREVAN: TAXA DE HABITAT RĂMÂNE LA FEL DE MARE, SOLICITĂRILE OAMENILOR DE AFACERI, IGNORATE DIN NOU
În ședința Consiliului Local desfășurată joi 20 decembrie consilierii au aprobat proiectul de stabilire a taxelor și impozitelor locale pe anul 2019. Deși inițial... CA LA RADIO EREVAN: TAXA DE HABITAT RĂMÂNE LA FEL DE MARE, SOLICITĂRILE OAMENILOR DE AFACERI, IGNORATE DIN NOU

În ședința Consiliului Local desfășurată joi 20 decembrie consilierii au aprobat proiectul de stabilire a taxelor și impozitelor locale pe anul 2019. Deși inițial executivul propusese creșterea taxei de habitat la 147, pană la urmă s-a renunțat la această creștere a taxei, votându-se menținerea prețului folosit și în acest an, 125 lei de persoană pe an.
Această plafonare a fost interpretată de unii ca și o mare concesie, executivul uitând că nu mai departe de anul trecut această taxa se majorase de la 92 la 125 de lei! Mai exact, tulcenii ar trebui pesemne să fie mulţumiţi că au scăpat de o nouă majorare a taxei și să uite de scumpirea de anul trecut…
Mai deranjant este însă faptul că odată cu scumpirea taxei de habitat nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește curăţenia orașului.
Deja mulți cetăţeni care au crezut în povestea frumoasă cu sacii de colectare selectivă au tot stat zile în șir la poartă aşteptând colectorul, însă degeaba, lămuririle de la Servicii Publice fiind o simplă ridicare din umeri, telefonic…
Situația s-a repetat și în cazul cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale, acolo unde cota propusă inițial a fost 1,2 iar consilierii au aprobat în final 1,1, uitând că anul trecut a fost un adevărat scandal și atunci consilierii locali au recunoscut că au greșit aprobând o cotă spre limita maximă.
Amintim că incă de la începutul anului 2016, când în urma discuţiilor avute cu mediul de afaceri, Patronatul IMM Tulcea solicitase reducerea acestei cote de la nivelul de 1,5% aşa cum era aprobat în acel moment, la nivelul de 1%, datorită faptului că în conformitatea cu prevederile Noului Cod Fiscal care a intrat în vigoare la data de 01.01.2016, agenţii economici erau obligaţi să-şi reevalueze clădirile nerezidenţiale conform noii grile aprobate de Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, grilă conform căreia valoarea de evaluare şi implicit baza de impozitare a clădirilor nerezidenţiale creştea cu minim 50 %.
În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Consiliului Local Tulcea în decembrie 2016, s-a convenit ca acest impozit să coboare până la pragul de 1,2 % pentru anul 2017, pentru a nu fi afectat bugetul local, şi eventual să scadă procentual până la 1% în decurs de 3 ani când, agenţii economici au obligaţia ca în conformitate cu ‘’Art.460 pct. (6) Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 3 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă’’ din Codul Fiscal, să-şi reevalueze clădirile şi astfel că baza de impozitare să fie cea actualizată.
Reamintim de asemenea că în Codul Fiscal la Art.460 pct. 2) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%-1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii.
Practic, în Consiliul Local, ca și în politică dealtfel, se mizează pe uitare…