Campanie de împădurire în judeţul Tulcea
Actualitate 20 octombrie 2013 D.C.
Planul Consiliului Judeţean este să reuşească să împădurească peste o mie de hectare din 15 unităţi administrativ teritoriale
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea a solicitat, iar Ministerul Mediului şi-a exprimat acordul de principiu pentru una dintre cele mai ample investiţii de acest tip realizată la Tulcea.
În luna septembrie a acestui an, CJ Tulcea a transmis către Bucureşti o adresă prin care solicita sprijin în realizarea de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, în cadrul Programului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi“. Investiţia urmează să se realizeze în 15 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ.
Împăduririle, în zone care fac parte din Natura 2000
Aceste unităţi administrativ teritoriale sunt amplasate în arii protejate ce fac parte din reţeaua Natura 2000, au un număr important de locuitori, se află în vecinătatea unor aglomerări urbane şi au un specific şi potenţial turistic important.
„Vă rugăm să consideraţi în instituţia Consiliului Judeţean Tulcea un partener credibil care poate să susţină instituţional orice demers făcut de către dumneavoastră privind accesarea unei finanţări neramburasabile prin intermediul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Costurile unui asemenea proiect nu pot fi susţinute de niciuna dintre părţile angrenate în viitoarea activitate, acestea putând doar să asigure resursele financiare necesare pentru cofinanţare şi sprijinul local pentru realizarea acestor investiţii“, se arată în adresa transmisă de conducerea Consiliului Judeţean Tulcea către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
O primă soluţie: puieţi pentru câte cinci hectare din fiecare unitate administrativ teritorială
Drept răspuns la solicitarea venită dinspre CJ Tulcea, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a salutat iniţiativa administraţiei judeţene. Astfel, pentru început, a propus demararea acţiunii de plantare în judeţul Tulcea prin livrarea către fiecare comună interesată a cantităţilor de puieţi necesare pentru împădurirea unei suprafeţe de maxim cinci hectare.
Acţiunea nu se va opri, însă, aici: în continuare, în funcţie de rezultatele obţinute, urmează să fie livrate cantităţi suplimentare de puieţi.
Responsabilităţi şi pentru beneficiari
Comunele interesate, în calitate de beneficiari, vor trebui să asigure, din surse proprii sau din surse atrase în acest scop, toate lucrările necesare plantării.
Astfel, primarii se vor preocupa de pregătirea terenului în vederea plantării, de operaţiunile de pregătire a puieţilor. Tot ei vor asigura şi plantarea efectivă, numai în perioadele adecvate, adică primăvara şi toamna. Aceleaşi primării vor fi cele care vor asigura îngrijirea şi mentenanţa ulterioară.
Ministerul Mediului va asigura, pe lângă materialul săditor, şi asistenţa tehnică pe parcursul lucrărilor de plantare, prin intermediul consultantului angajat în acest scop (respectiv reprezentanţi ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov).
Cine sunt beneficiarii
Conform celor declarate de oficiali ai Consiliului Judeţean Tulcea, în total ar urma să fie împădurite peste o mie de hectare de teren, iar numărul beneficiarilor este de 15 unităţi administrativ teritoriale.
Este vorba despre 80 de hectare la Slava Cercheză, de 46,46 hectare la Topolog, 63 de hectare la Izvoarele, 30 de hectare la Sfântu Gheorghe, 59 de hectare în Babadag, 234,78 de hectare la Peceneaga, 50 de hectare la Jijila, 99,92 hectare la Ostrov, 22,55 hectare la Mahmudia, 100 de hectare la Grindu, 125,74 hectare la Turcoaia, 10 hectare la Isaccea, 100 de hectare la Valea Teilor, 25 de hectare la Frecăţei, 3,8 hectare la Măcin.