Când se va încheia restaurarea cazinoului din Constanța
ActualitateFotocomentariul zilei 14 decembrie 2022 D.C.
Cazinoul de pe faleză este simbolul orașului Constanța și, într-un moment în care lucrările de restaurare se apropie de final, începe să aibă din nou strălucirea de altădată.
Lucrările sunt așteptate să se încheie la finalul anului 2023, iar până acum au costat 89 de milioane de lei, sumă ce mai poate crește în funcție de problemele ce vor mai apărea pe parcurs, conform echipei de construcție.
O clădire cu asemenea istorie merită însă să își recapete farmecul, chiar dacă scopul său va fi altul față de cel original. Aici nu vor mai fi practicate jocuri de noroc, într-o vreme în care în țara noastră sunt tot mai puține cazinouri terestre, iar distracția s-a mutat online. În zilele noastre, jucătorilor le este mult mai facil să se distreze pe Internet, unde au parte de o varietate mai mare și mize accesibile. Spre exemplu, pe casino.netbet.ro au la dispoziție peste 2.800 de jocuri, ceea ce vine cu un plus ce nu poate fi combătut de locațiile terestre.
Dar și cazinourile încărcate de istorie merită readuse la viață, având în vedere frumusețea pe care o au. Un exemplu în acest sens este cazinoul din Constanța, considerat simbolul orașului, care impresionează prin arhitectura sa.
„Scopul este cultural în marea majoritate. La demisol și la subsol vom avea un muzeu. Trebuie să fim și pragmatici, să ne gândim cum să facă el bani. Nu neapărat să facem profit, dar măcar să scoată banii necesari pentru funcționarea lui anuală”, a spus primarul din Constanța, Vergil Chițac, într-un interviu pentru Digi 24.
Multe elemente au fost restaurate
Lucrările de restaurare se apropie de final, iar Gabriel Puchiu, șeful de șantier, a dat exemplu scările interioare, care și-au recăpătat și ele grandoarea de altădată.
„În primul rând, scările dau grandoarea clădirii. Când intri într-o încăpere și vezi această scară, rămâi fascinat. Scara a căzut la bombardamentul din 1941 și a fost refăcută în 1951”, a spus Gabriel Puchiu.
În procesul de restaurare, constructorii au adăugat și grinzi verticale și garantează că nu vor mai exista probleme. „Au fost introduse pentru a mări rezistența. Efectiv, nu mai are moarte. E garantat! Plus că la bază sunt niște piloni forați la 6 metri, s-a turnat beton”, a mai spus Puchiu.
Multe dintre elemente au fost distruse cu trecerea timpului și trebuie refăcute. Restauratorii au 2 ateliere chiar în incinta cazinoului, în care se lucrează la foc automat, având în vedere că este o muncă laborioasă și migăloasă. Se scot elementele, se curăță și se fac tipare pentru a fi turnate unele noi, identice.
Istoricul Cristian Cealara, amintiri despre cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța a fost pentru multe decenii locul în care elitele societății se adunau pentru jocuri de noroc, dar și pentru spectacole culturale și multe altele.
„Aveau loc aici jocuri de noroc, pentru că acesta a fost și motivul pentru care el a fost deschis, dar aveau loc și spectacole și baluri. În ziarele vremii găsești foarte multe recitaluri susținute de mari artiști din Europa. Veneau soprane de la Scala din Milano, aveau loc cercuri literare la care un Octavian Goga sau alți mari scriitori ai vremii recitau poezii”, a spus istoricul Cristian Cealara.
De asemenea, el a mai spus că și personalități mondene din acea perioadă obișnuiau să vină la cazinou, un exemplu fiind Mitza Biciclista, personaj care a intrat chiar în folclorul popular.
„Și înainte, dar și imediat după Război aici o puteați întâlni pe celebra Mitza Biciclista, care era o împătimită a jocurilor de noroc. Veneau oameni din toate sferele, de la politicieni la oameni de artă”, a mai spus Cealara.