Prefectul Lucian Furdui sivicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea, au fost prezenți miercuri, 9 mai, la Monumentul Independenței, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Uniunii Europene.
Cu acest prilej, manifestările au cuprins prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat, oficierea serviciului religios, alocuțiuni ale oficialităților locale, în frunte cu prefectul Lucian Furdui, și depunerea de coroane de flori.
„Anul acesta, marcăm pentru a 11-a oară Ziua Europei ca stat membru al acestei Uniuni. În mai 2007, când participam pentru prima dată ca cetățeni europeni la această sărbătoare, așteptările noastre ca nou veniți în acest proiect de cooperare economică și politică erau pe măsura eforturilor depuse ani de zile de România, dar și pe măsura angajamentelor asumate față de partenerii noștri europeni.
Ne pregătim pentru a prelua, în cel de-al doilea semestru al anului 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene. Vrem să facem acest lucru cu toată maturitatea și responsabilitatea, pentru consolidarea proiectului european, a valorilor și principiilor sale fundamentale, iar Guvernul are deja în vedere o pregătire serioasă, la nivel instituțional, tehnic și logistic, pentru asigurarea unui mandat de succes al României la Consiliului Uniunii.
Marcăm, tot astăzi, Ziua Victoriei Coaliţiei Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a însemnat o nouă etapă în istoria lumii. Acum, poate, mai mult ca oricând în ultimele decenii, nu trebuie
să uităm ce au însemnat și ce suferințe au adus perioadele de conflict la nivel global, dar și la nivel de individ. Amenințările la adresa securității au căpătat între timp forme care, din păcate, lovesc în oameni nevinovați și neimplicați. În fața unor astfel de amenințări soluțiile pot fi găsite prin identificarea cauzelor, dialog și cooperare la nivel național, european și internațional.
Și nu în ultimul rând, și poate cel mai important pentru noi, românii, ziua de 9 mai are și altă semnificație specială: marcăm Ziua Independenței de Stat a României. Se împlinesc 141 de ani de când, în 1877, Mihail Kogălniceanu, în calitate de ministru de externe la acea vreme, spunea în fața deputaților țării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.
Sunt onorat să vorbesc despre liderii care au creat o Românie independentă şi o Europă unită, despre acei eroi fără nume, oameni simpli, optimişti şi curajoşi, ce şi-au sacrificat viata pentru idealul suprem al libertăţii şi să le aduc omagiul cuvenit.
Având exemplul reușitei lor sunt convins că şi noi vom reuşi să respectăm şi să păstrăm principiile reconcilierii, solidarităţii şi unităţii, să răzbim în eforturile de a dezvolta o societate românească prosperă şi, poate, prin acţiunile întreprinse să putem fi consideraţi peste ani, şi noi, eroii vremurilor noastre.
La mulți ani, Europa, la mulți ani, români, la mulți ani, familie europeană!“a spus prefectul Lucian Furdui.
Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor, este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Începând cu anul 2007, România a intrat într-un amplu proces de modernizare, care are ca scop alinierea la standardele de civilizație impuse la nivel european.
În anul Centenarului Marii Uniri, trebuie să realizăm faptul că Europa unită ne pune la dispoziție resursele necesare pentru a ridica semnificativ nivelul de trai din județul Tulcea.
De asemenea, tot în anul Centenarului, suntem conștienți că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără proclamarea independenței statale la 9 mai 1877, un moment care nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, de a scăpa de suzeranitatea otomană.
La mulți ani, români! La mulți ani, Europa!“, a declarat vicepreședintele Dumitru Mergeani.