Concursul național de poezie „Panait Cerna” și-a desemnat câștigătorii
Actualitate 4 decembrie 2017 D.C.
Lansată în luna septembrie a anului curent, chiar în pragul începerii anului școlar, ediția din 2017 a concursului național de poezie „Panait Cerna”, a XLIII-a, s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Conform regulamentului, lucrările participanților au fost primite în perioada 11 septembrie -30 noiembrie a.c., în zilele de 2 și 3 decembrie fiind efectuată jurizarea acestora. Președintele juriului a fost scriitorul Ovidiu Dunăreanu, alături de care s-au aflat poetul Sorin Roșca ( ambii membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea ), precum și referentul cultural Bogdan Pascal, ca reprezentant al Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, instituție culturală sub a cărei egidă s-a desfășurat concursul.
La această ediție s-au înscris nu mai puțin de 83 de participanți din țară, lucrările fiind expediate prin poștă pe adresa centrului cultural tulcean. Dat fiind că acest concurs se adresează cu precădere persoanelor care nu au debutat editorial cu volum de poezie, trei concurenți au fost descalificați, fiind autori de volume publicate. Concursul nu are limită de vârstă, ceea ce îl face atractiv pentru concurenți, regulamentul concursului recunoscându-le acestora deplina libertate de creație.
Premiul „Panait Cerna” , în valoare de 1000 de lei, a fost oferit concurentei Raluca-Ana Prahoveanu, din Brașov, născută pe 20.06.1979, licențiată în filologie.
Premiul „Euterpe”, în valoare de 700 de lei, dedicat participanților cu vârste peste 35 de ani, a fost oferit concurentului Petruț Cămui, născut în 18.02.1969, din București. Acesta este câștigător al mai multor premii oferite în cadrul manifestărilor culturale dedicate poeziei, în 2015 obținând marele premiu și trofeul concursului “Fascinația Mării” , iar anul acesta el a obținut premiul Academiei de Stat în cadrul concursului “Renata Verejanu”, din Republica Moldova. Mai adăugăm că Petruț Cămui nu este la prima participare la concursul „Panait Cerna”, dumnealui fiind prezent și la ediția din 2015 a concursului tulcean, fără a fi obținut însă vreo distincție.
Premiul „Ars Poetica”, în valoare de 700 de lei, dedicat participanților cu vârste până în 35 de ani, a fost decernat domnișoarei Maria-Alexandra Barbu, în vârstă de 17 ani, elevă a Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”.
Potrivit regulamentului, au fost oferite și două mențiuni, anul acesta pentru creațiile prezentate de Laura Stănică, licențiată în filologie, din Tulcea, (mențiune I, în valoare de 400 de lei), dar și de Andra Mihăilescu, 17 ani, elevă a Colegiului Național „Petru Rareș”, Suceava, membră a Clubului de Poezie „Alecart”, (mențiune II, în valoare de 300 de lei).
Referent cultural
Bogdan Pascal