Consiliul Județean Tulcea sprijină punerea în practică a politicii de accesibilitate a UE
Actualitate 21 aprilie 2015 D.C.
În perioada 15-17 aprilie 2015 consilierul Nicolae Chichi a reprezentat Consiliul Județean Tulcea la seminarul pe tema accesibilității organizat de Conferința Regiunilor Periferice Maritime în colaborare cu Regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur și desfășurat la Marsilia , Franța.
După reînnoirea în 2014 a Parlamentului European și a Comisiei Europene, regiunile CRPM au dorit să reitereze, cu ocazia seminarului, solicitarea în ceea ce privește modernizarea instrumentelor de politică de transport ale UE și serviciile de infrastuctură sau de transport maritim.
De asemenea, în prezent este disponibil un nou instrument de finanțare FCE – Facilitatea de Conectare Europeană. În cazul în care este utilizat corespunzător, instrumentul poate contribui la reducerea diferențelor de accesibilitate între teritorii și poate spori punctele forte ale regiunilor periferice și maritime în competiția economică și logistică.
Seminarul a permis interacțiunea politicienilor și experților regionali cu factori de decizie în politică europeană și profesioniști din industria transporturilor și a fost structurat în jurul a 3 teme majore :
– zona periferică și handicapurile din prisma accesibilității
– transportul maritim : o opțiune durabilă ce poate fi susținută de UE
– un cadrul european echilibrat în zona portuară
Discuțiile au evidențiat probleme comune în ceea ce privește accesibilitatea : costurile mari de transport pentru locuitorii din zonele izolate geografic, necesitatea unui sprijin mai mare din partea statului, importanța menținerii active a rețelei de transport prin cele 9 coridoare europene și extinderea rețelei pentru a da o dimensiune concretă principiului accesibilității , alocarea de noi fonduri europene pentru întreținerea și modernizarea obiectivelor realizate cu sprijinul UE, conștientizarea accesibilității ca factor decisiv pentru dezvoltarea economică a unei regiuni.
De asemenea, au fost prezentate avantajele economice și ecologice ale utilizării gazului natural lichefiat ca și combustibil în transportul maritim și fluvial, precum și norme imperative în ceea ce privește combaterea poluării provocate de transportul maritim.
Recomandările elaborate în cadrul seminarului vor fi transmise instituțiilor europene , cu propuneri de criterii de accesibilitate și prioritate maritime ce pot fi incluse în instrumentele UE.
Vineri, 17 aprilie 2015, participanții la seminar au avut ocazia să viziteze sectoare din Marele Port Maritim Marseille – Fos, reprezentative pentru transportul multimodal de mărfuri și transportul de călători cu ajutorul feriboturilor.