Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

CONTRAR „CREDINŢEI POPULARE “, MUNICIPIUL TULCEA ARE DOAR 69 DE ASISTAŢI SOCIAL CONTRAR „CREDINŢEI POPULARE “, MUNICIPIUL TULCEA ARE DOAR 69 DE ASISTAŢI SOCIAL
Contrar celor care invocă mereu în necunoştinţă de cauza numărul mare de asistaţi social, în realitate în municipiul Tulcea exista doar 69 de beneficiari... CONTRAR „CREDINŢEI POPULARE “, MUNICIPIUL TULCEA ARE DOAR 69 DE ASISTAŢI SOCIAL

Contrar celor care invocă mereu în necunoştinţă de cauza numărul mare de asistaţi social, în realitate în municipiul Tulcea exista doar 69 de beneficiari ai legii 416. Dintre aceştia, doar 9 persoane sunt obligate să să efectueze munca în folosul comunităţii.
„Foarte des se vehiculează ideea că noi acordăm foarte multe facilităţi la astfel de persoane, lumea este nemulţumită de ce nu îi văd pe stradă pe cei care beneficiază de acest ajutor social şi voiam să facem public lucrul acesta. Deci sunt 69 de persoane, din care doar 9, conform legii, apte pentru a face muncă în folosul comunităţii şi, şi această prestare este în anumite condiţii: nu poate să facă orice muncă în folosul comunităţii “a precizat viceprimarul Andaluzia Luca, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local.

Amănunte despre acest subiect a oferit şi directoarea Direcţiei de Asistenta şi Protecţie Socială Tulcea, Ştefana Zibileanu.

„În momentul actual, avem în evidenţă 42 de dosare, cu 69 de beneficiari, procentul este foarte mic în raport cu populaţia municipiului Tulcea.
Dintre aceşti 69 de persoane, vreau să vă zic că persoane apte de muncă, care sunt obligate să efectueze muncă în folosul comunităţii sunt 9. Doar atât! Din cele 69 de persoane care se regăsesc în cele 42 de dosare, marea majoritate sunt persoane vârstnice sau copii.
Nu au obligaţia să facă muncă în folosul comunităţii copiii, mamele cu copii până în 7 ani şi persoanele cu vârsta de pensionare şi, evident, cele care sunt scutite prin documente medicale, dar aici marea majoritate care au o afecţiune beneficiază de o indemnizaţie de persoană cu dizabilitate, cu handicap şi ia indemnizaţia respectivă, deci nu se mai încadrează la ajutor social.
Cuantumul ajutorului social este de 142 lei/persoană singură, iar pentru a beneficia de ajutor social trebuie să nu aibă venit deloc, venit zero sau se poate acorda ajutorul social că diferenţă între venitul pe care îl are şi valoarea de 142 lei.
Pentru a beneficia de ajutor social este suficientă o cerere depusă la Registratură Primăriei Municipiului Tulcea sau la sediul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială, ulterior se fac evaluări, constând în anchete sociale, se solicită toate documentele necesare – cele de identitate, de venituri, se fac verificări la instituţii publice, se verifică veniturile pe care le are sau le-ar putea obţine, pe care le declară sau poate nu sunt declarate prin intermediul instituţiilor publice, după care se emite dispoziţia de acordare sau de neacordare a acestui drept.
Şi încă o precizare, cele care sunt apte de muncă au obligaţia efectuării acestor ore.
Dacă nu îşi fac orele de muncă, iar noi suntem informaţi de Societatea de Servicii Publice, prin adeverinţe pe care le primim lunar şi dacă într-una din luni nu au efectuat complet orele de muncă, li se suspendă timp de trei luni ajutorul social. Dacă în acele trei luni revin asupra obligaţiei pe care o au, sunt repuşi în plată. Dacă nu, în a patra lună sunt încetaţi de la ajutorul social “a declarat directoarea Zibileanu.