Coleg de partid cu deputatul Gudu, ba chiar subordonat pe linie politica, primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie acuza dur semnarea de către acesta a moţiunii intitulate “O reforma a administraţiei fără consens nu are succes”, moţiune iniţiate de parlamentarii PDL.
“Stimați colegi, iată că unii dintre parlamentarii tulceni, semnează această moțiune fără să se consulte și cu cetățenii și reprezentanții acestora – autoritățile locale, din comunele și orașele colegiilor lor! Sunt total dezamăgit de primitivismul în care se propune, se aprobă, se dezbate legea în Parlamentul României, unde cei ajunși acolo se apleacă asupra nevoilor locale doar atunci când se milogesc pentru voturile de care au nevoie, mințind cu nerușinare electoratul!
În fapt, acești parlamentari propun o descentralizare doar din pix, fără să gândească soluțiile realizării și mai ales consecințele celor cerute!
Doresc (pag.11) o „reorganizare a administrației publice locale… un număr mai mic de unități administrative” argumentând că este „sensul în care merg toate reformele administrative din toată Uniunea Europeană”. I-aș întreba pe acești semnatari dacă au studiat, înainte să se lege de semnătură că boii de funie, cum sunt structurate sistemele administrative chiar din toată Uniunea Europeană? Oare au văzut cum este în Slovenia, Anglia, sau mai ales Franța?
Tot ei spun hotărât, (pag.11) că o unitate administrativ teritorială să aibă minim 5000 de locuitori, fără însă să gândească măcar consecințele celor afirmate! Poate celor din alte județe mai bogate, mai urbanizate, le este scuzată o parte din cutezanța acțiunii, din necunoaștere și lipsă de informare, însă parlamentarul tulcean semnatar, cum poate să gândească că toate satele din Deltă (și nu numai) vor fi comasate într-una două unităţi administrativ teritoriale, cu 5000 de locuitori? Are Delta, are Tulcea, o infrastructură atât de bine pusă la punct, încât cetățeanul de la Sfiștofca, Rândunica, Neatârnarea, Grindu, Rachelu, etc, să nu cunoască efectele acestei propuse comasări? Beneficiază tulcenii și românii în general de minimele condiții de civilizație și își pot permite o astfel de reformă administrativă? Au ei apă, canalizare, drum, iluminat, servicii decente, transport, internet și semnal la telefon peste tot, încât să nu le fie mai greu decât le este acum? Pot ei să-și plătească on-line taxele, să scoată adeverință pentru APIA prin curier, sau să ceară certificat de urbanism, trimițând semnătura electronică printr-un simplu „enter”?
Rușine!
Această moțiune nu va fi votată, însă este dezgustător modul în care s-a perimat politica românească. Scriem, decidem, mințim, și plecăm capul numai la comandă!
Nu comasarea comunelor sau orașelor a fost promisiunea care a adunat atâția parlamentari în Casa Poporului, ci dorința de a întrezări măcar ca o licărire, un trai mai bun!
Să fie o viață mai bună, să fie un viitor mai sigur pentru copiii noștri și nimeni nu va mai fi interesat de 30-40 km în plus de mers pentru obținerea unei adeverințe pentru schimbarea buletinului!
Rușine!” spune Ștefan Ilie, preşedintele Filialei Judeţene Tulcea a
Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Luncaviţa
GUDU:” Personal, nu mă opun procesului de descentralizare”
În replică la acuzaţiile de mai sus, deputatul Vasile Gudu face mai multe precizări.
“Îl cunosc foarte bine pe dl primar, îl apreciez şi îl respect. Consider că este punctul de vedere al Președintelui Filialei Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România şi nu al primarului Ştefan Ilie.
Personal nu mă opun procesului de descentralizare. Acelaşi lucru este susținut de întreg grupul parlamentar PDL, grup care s-a luptat puternic pentru modernizarea administrației publice din România. Întăresc acest lucru amintind faptul că în anul 2006 PDL a depus spre dezbatere un proiect de Lege cadru a descentralizării nr 195/2006 prin care s-au definit şi s-au pus bazele transferului de competente în cadrul procesului de descentralizare. Această lege a fost supusă atunci tuturor procedurilor parlamentare, a fost amendată şi de opoziție de atunci, puterea de astăzi. Legea a fost votată atunci de toate forțele politice.
Nu același lucru s-a întâmplat acum cu proiectul de lege depus de puterea USL. Cunoaştem cu toții faptul că în România funcționează foarte multe administrații locale care nu își pot susține din surse proprii cheltuielile curente şi nu numai. Sunt multe administrații locale puternic depopulate.
De aceea procesul de descentralizare trebuie să înceapă de la acest nivel, adică acela al restructurării şi reorganizării acestor administrații teritoriale. Următorul pas al acestei descentralizări este regionalizarea care constituie şi un imperativ al apartenenţei noastre la Uniunea Europeană.De aceea trebuie să clarificăm ce competente ar trebui să aibă fiecare unitate administrativă (comună, oraș, municipiu şi regiune).
Consider că sunt un parlamentar care cunosc foarte bine județul Tulcea şi mai ales specificul acestuia. Acest lucru este şi o consecință a funcţiilor publice pe care le-am deținut în județul Tulcea. Mă întâlnesc săptămânal cu foarte mulți tulceni, cunosc foarte bine zona Deltei Dunării. Exista soluții pentru descentralizare şi în această zonă în care trebuie ținut cont de specificul zonei. Consider că am reușit să -i reprezint cu cinste pe toți locuitorii județului Tulcea. Încerc să rezolv toate problemele tulcenilor prin pârghiile parlamentare ce le am la dispoziție (interpelări, întrebări, declarații politice şi inițiative legislative” a precizat deputatul Vasile Gudu.