Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

COPIII DIN COMUNA TULCEANĂ C.A. ROSETTI AU PRIMIT GRATUIT PROFILAXIE DENTARĂ ȘI TRATAMENT NON-INVAZIV PRIN CABINETUL STOMATOLOGIC MOBIL AL ASOCIAȚIEI MERCI CHARITY BOUTIQUE COPIII DIN COMUNA TULCEANĂ C.A. ROSETTI AU PRIMIT GRATUIT PROFILAXIE DENTARĂ ȘI TRATAMENT NON-INVAZIV PRIN CABINETUL STOMATOLOGIC MOBIL AL ASOCIAȚIEI MERCI CHARITY BOUTIQUE
Tulcea, 6 august 2019:  Între  29 iulie și 1 august  primul cabinet stomatologic mobil din România, al asociației Merci Charity Boutique a ajuns la... COPIII DIN COMUNA TULCEANĂ C.A. ROSETTI AU PRIMIT GRATUIT PROFILAXIE DENTARĂ ȘI TRATAMENT NON-INVAZIV PRIN CABINETUL STOMATOLOGIC MOBIL AL ASOCIAȚIEI MERCI CHARITY BOUTIQUE

Tulcea, 6 august 2019:  Între  29 iulie și 1 august  primul cabinet stomatologic mobil din România, al asociației Merci Charity Boutique a ajuns la 51 de copii din comuna C.A. Rosetti situată în Delta Dunării, pentru a asigura în mod gratuit prevenție și tratament stomatologic pentru această comunitate pentru care cel mai apropiat cabinet stomatologic se află la peste 70km distanță în Tulcea, distanță parcursă și pe uscat și pe apă în cel puțin 2 ore. 

În județul Tulcea funcționează 34 de cabinete de medicină dentară care au încheiat contract cu Casa Județeană de Asigurări Tulcea1 (CASTL) acoperind o populație de aproximativ 201.462 de locuitori. Dintre aceste 34 de cabinete, numai 14 se află în mediul rural deși există 46 de comune și 52% din populație locuiește în mediul rural2.

În Delta Dunării, există 11 comune și numai în două dintre cele 11 funcționează un cabinet stomatologic în contract cu CASTL. Numai în aceste cabinete, copiii pot beneficia de pachetul de bază pentru medicină dentară la care au dreptul conform legii, un număr insuficient de cabinete în raport cu nevoile populației.

Una dintre comunele din Delta Dunării în care nu există cabinet stomatologic în contract cu CASTL,  este comuna C.A. Rosetti. Locuitorii din această comună merg la medicul dentist la Tulcea, cu mare efort pentru a se deplasa la oraș, fiind nevoiți să parcurgă această distanță în mare parte pe apă. Chiar în cazul unei urgențe stomatologice sau al unui control de rutină, este nevoie de cel puțin 3 ore și cel puțin 120 ron pentru drumul dus-întors la medicul stomatolog în Tulcea, în condițiile în care în Delta Dunării rata șomajului este 4.5%3, peste media națională de 4%.

Asociația Merci Charity Boutique, prin cabinetul stomatologic mobil pe care îl deține a venit în sprijinul copiilor din această comună prin proiectul “Educație orală, prevenție și nutriție pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluță”. Astfel, 80% dintre copiii din comuna C.A. Rosetti au beneficiat în perioada 29 iulie – 1 august de intervenții stomatologice pentru prevenirea cariilor dentare, tratament non-invaziv în cabinetul stomatologic mobil și educație pentru sănătate orală prin periaj dentar și o alimentație sănătoasă, prin informarea copiilor și a părinților asupra efectelor negative ale consumului de zahăr și vizualizarea conținutului de zahăr din zece cele mai consumate alimente. Copiii au primit gratuit și pastă de dinți și periuță.

Din datele colectate din cele trei sate vizitate, Letea, C.A. Rosetti și Periprava, a rezultat un număr mediu de dinți afectați de cariile dentare de 5,98 dinți/copil, peste limita superioară a mediei europene situată între 0,5 și 3,5 dinți afectați de cariile dentare la vârsta de 12 ani conform Organizației Mondiale a Sănătății. Echipa a efectuat  510 proceduri dentare în valoare de 52.517 ron (calcul efectuat folosind tabelul de prețuri al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din pachetul de tratament dentar pentru fiecare copil). Din cele 281 de carii diagnosticate la grupul de 47 de copii, echipa a tratat 231 dintre ele (82%) și au efectuat 234 de sigilări dentare cu o medie de 5 sigilări/copil. Numai 9% dintre copii au declarat că au mai fost la medicul stomatolog. Valoarea totală a intervenției în comunitate care include valoarea intervențiile orale și pachetul de igienă dentară (pastă, periuță și suport) este 62.914 ron.

„Munca în echipa este ceea ce ii face pe oamenii obișnuiți capabili de rezultate neobișnuite. Asta am învățat în urma experienței ca medic voluntar. În numai câteva zile, copiii din trei sate au avut parte de o reabilitare orală aproape completă, plus că au înțeles ce înseamnă să previi caria dentară. Mulțumesc, Zâna Merciluță, pentru bucuria de a fi părtaș la bine!„, Dr. Laura Călin, medic voluntar în acțiunea Zânei Merciluță din comuna C.A. Rosetti.

În ultimul an, în România, prevenția este un subiect abordat des în discursul public fiind subliniată importanța ei, însă foarte rar sunt oferite exemple de acțiuni concrete de prevenție, făcute pe teren, cel puțin în ceea ce privește sănătatea orală. Prevenția pentru sănătate orală înseamnă acțiuni concrete de prevenire a apariției cariei dentare prin controale regulate la medicul stomatolog,  fluorizări dentare și sigilări ale dinților sănătoși și periaj dentar efectuat corect, de cel puțin două ori pe zi. Însă, în 9 dintre cele 11 comune din Delta Dunării, copiii nu au acces la aceste servicii de prevenție în condițiile în care cel mai apropiat cabinet de medicină dentară se află la 70 km distanță.

Pornind de la ideea că un trup sănătos se bazează pe funcționarea desăvârșită a tuturor organelor și sistemelor corpului uman, igiena orală reprezinta un factor important deoarece ea influențează calitatea vieții unei persoane. Cel mai la îndemână mod de a preveni neplăcerile din sfera afecțiunilor orale rămâne periajul dentar, un act pe cât de simplu, pe atât de util. Atunci când este învățat la vârsta copilăriei și făcut în mod corect, el rămâne instrumentul de prima linie în lupta împotriva cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale; alături de vizita la medicul dentist, care poate aplica mijloace de profilaxie sau poate trata leziunile din stadiu incipient, sunt asigurate condițiile unei stări optime de sănătate orală.”, Dr. Ana-Maria Rahău, medic voluntar în proiect, originară din satul Letea, comuna C.A. Rosetti.

Proiect derulat de asociația Merci Charity Boutique și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Asociația Letea în Unesco și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis au oferit sprijin logistic în derularea acțiunii.

Merci Charity Boutique este o organizație nonprofit înființată în 2012, al cărei scop este să acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sănătate mobilă şi educaţie, având în prim plan copiii cu probleme medicale și sociale. „Zâna Merciluță” este primul cabinet stomatologic mobil din România care oferă servicii gratuite pentru copii cazuri sociale și umanitare (www.zanamerciluta.ro).