Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) a dedicat perioada 22 – 30 iunie 2016 marcării Zilei Dunării, sub îndemnul “Fii activ!”, prin acţiuni de celebrare organizate împreună cu Asociația Euro Tulcea şi școlile din municipiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea.
Programul acțiunilor a debutat în data de 22 iunie 2016, pe faleza Dunării din Tulcea, unde un grup de 40 de copii au distribuit fluturaşi prezentând evenimentul de mediu Ziua Dunării, au intervievat trecătorii pentru completarea a 40 de chestionare cu întrebări despre fluviul şi importanţa acestuia, au confecţionat un banner cu mesaje și imagini stilizate.
În cadrul Centrelor de Informare şi Educaţie ecologică ale ARBDD, aproape 50 de copii au vizionat filme având în rol principal ,,Dunărea,, și Delta sa, tradiții și obiceiuri de-a lungul fluviului, descoperirea de rețete gastronomice din țările riverane Dunării, expoziții de desene realizate de către copii etc.
În data de 28 iunie, la Palatul Copiilor din Tulcea a avut loc o acţiune de marcare a evenimentului aniversar dedicat Fluviului Dunărea, la care au participat 170 de elevi şi cadre didactice din şcolile municipiului Tulcea. În deschiderea evenimentului au rostit alocuţiuni reprezentaţii Administrației Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării”, Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, Asociației Euro Tulcea, Fundaţiei VIER PFOTEN, precum şi ai Centrului de Consultanţă Ecologică din Galaţi. Un voluntar al Asociației Euro Tulcea a citit un mesaj îndemnând tinerii să fie activi pentru protejarea şi promovarea valorilor Dunării.
Pe parcursul desfăşurării evenimentului au fost susţinute prezentări şi filme despre fluviul Dunărea şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, realizate de către ARBDD, filme de prezentare a acţiunilor Fundaţiei VIER PFOTEN ce au ca scop salvarea cailor sălbăticiţi din Delta Dunării, o retrospectivă a Concursului internaţional “Un artist al Dunării” 2004 – 2016, realizată de către Centrul de Consultanţă Ecologică din Galaţi.
De asemenea în holul Palatului Copiilor din Tulcea a fost amenajată o expoziţie în care au fost prezentate mici “opere de artă” inspirate de Dunăre și afluenții săi, create de copii în cadrul acestui concurs, care are scopul să contribuie la educația ecologică a copiilor prin implicarea lor într-un mod creativ în descoperirea frumuseților naturii.
În data de 29 iunie, Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea (SGA) au organizat o activitate practică la care au participat 55 de elevi, cadre didactice şi părinţi.
Astfel, elevii îndrumaţi de reprezentanţii ARBDD au determinat calitatea apei Dunării pe nava laborator din dotare. Cu această ocazie a fost prezentată elevilor de gimnaziu şi liceu principala activitate a laboratorului de Ecotoxicologie ARBDD, aceea de a monitoriza lunar starea factorilor de mediu, conform unui Program de Monitorizare, având un control permanent asupra parametrilor fizico-chimici analizaţi, prin comparare cu standardele în vigoare, astfel ca în cazul depăşirilor să se poată adopta măsuri de protecţie şi conservare a mediului.
Scopul acestei activităţi a fost acela de a înţelege rolul pe care îl joacă fiecare indicator de calitate al apei şi încadrarea în clasele de calitate corespunzătoare prin compararea rezultatului obţinut cu Normativul în vigoare. În cadrul aplicaţiei practice s-au analizat 5 parametri din 5 secţiuni diferite, incluzând braţele Dunării, canalele şi lacurile de pe teritoriul Rezervaţiei. Pentru aceasta, elevii au fost împărţiţi pe grupe şi au lucrat diferenţiat în funcţie de cerinţele de pe fişele de lucru. Elevii au fost determinaţi, s-au implicat şi şi-au atins obiectivele stabilite la începutul acţiunii.
Ca o concluzie generală, apa Dunării se încadrează în clasa II de calitate, conform Normativului privind obiectivele de referinţă pentru clasificarea calitaţii apelor de suprafaţă, ordinul 161/2006.
Reprezentanţii SGA au analizat probe de fitoplancton şi fitobentos din Dunăre şi lacurile RBDD şi au prezentat importanţa acestora în lanţul trofic al ecosistemelor acvatice.
Simultan, pe pontonul ARBDD s-au desfășurat ateliere tehnico-creative, desene, origami etc., la care au participat laolaltă elevi din ciclul primar şi gimnazial, profesori şi părinţi. Creaţiile copiilor au fost expuse la finalul acţiunii într-o miniexpoziţie.
Programul de celebrare a acestui eveniment de mediu s-a încheiat în data de 30 iunie 2016 cu organizarea la Tulcea, de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, a unei multiconferinţe la care au participat 100 de elevi şi cadre didactice ai şcolilor din municipiul şi judeţul Tulcea.
Acţiunea s-a desfăşurat la Şcoala Alexandru Ciucurencu din Tulcea în sistem de teleconferinţă, prin intermediul căruia s-a intrat în legătură directă prin echipamentele de teleprezență cu elevii și cadrele didactice din Centrele Suport pentru Educație Permanentă (CSEP-uri), respectiv cu Colegiul „Brad Segal” Tulcea, Liceul Tehnologic „Vasile Bacalu” Mahmudia, Liceul Teoretic „Constantin Brătescu” Isaccea şi Liceul Tehnologic „Simion Leonescu” Luncavița.
Programul acţiunii a cuprins activităţi diverse: prezentarea semnificaţiei evenimentului, a funcţiilor şi valorilor Fluviului Dunărea, printr-o abordare interdisciplinară, interactivă – întrebări şi răspunsuri, curiozităţi, reţete tradiţionale dunărene, spectacol de cântece, dans şi poezie. Acţiunea s-a înscris în calendarul de activităţi al Programului educațional ,,Voluntar pentru Delta Dunării” adresat elevilor şcolilor şi liceelor din municipiul Tulcea, din localităţile limitrofe precum şi celor din perimetrul RBDD, care va fi derulat de către ARBDD pe parcursul anului 2016 în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea.
„Ziua Dunării” reprezintă pentru Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi partenerii săi un prilej de a atrage atenţia opiniei publice şi în special a tinerei generaţii asupra necesităţii protejării apelor din bazinul Dunării şi de a evidenţia îndatoririle şi responsabilităţile noastre, ale tuturor celor implicaţi în protejarea şi valorificarea resurselor fluviului Dunărea şi de a solicita implicarea publicului larg, pentru îndeplinirea acestor obiective.