Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„De la 1 ianuarie 2016, pe mecanismul ITI pot fi depuse proiecte“ „De la 1 ianuarie 2016, pe mecanismul ITI pot fi depuse proiecte“
Marţi, 20 octombrie, Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea a fost gazda unei conferinţe de presă cu tema progresului înregistrat în implementarea instrumentului... „De la 1 ianuarie 2016, pe mecanismul ITI pot fi depuse proiecte“

itiMarţi, 20 octombrie, Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea a fost gazda unei conferinţe de presă cu tema progresului înregistrat în implementarea instrumentului ADI ITI Delta Dunării.
În cadrul acestei conferinţe de presă, Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a prezentat-o pe Cristina Iova, noul Preşedinte al ADI ITI Delta Dunării. Experienţa domniei sale în accesarea fondurilor europene este una demnă de luat în considerare, fiind totodată o premisă importantă în reuşita implementării acestui instrument deosebit de important pentru Delta Dunării în special şi pentru judeţul Tulcea în general. În domeniul fondurilor europene Cristina Iova are o experienţă de 15 ani, domnia sa lucrând şi pe partea de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, gestionând fonduri comunitare de preaderare, având în CV inclusiv poziţia de Director General al autorităţii de management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
„Această experienţă îmi permite să am o viziune transsectorială asupra fondurilor comunitare, este o provocare imensă pentru România, dar o provocare extrem de benefică pentru ITI Delta Dunării. Spun această pentru faptul că singurul loc în care se va implementa acest Instrument Teritorial de Investiţii Integrate este Delta Dunării. Nu numai că ochii celor de aici sunt aţintiţi asupra ITI dar şi restul ţării se uită la noi, pentru că este un instrument nou introdus de organismele comunitare pentru perioada 2016-2020. Utilizarea acestui intrument comunitar nu pune o provocare numai pe România, ci şi pe colegii noştri din alte state europene care au în implementare ITI”, a declarat noul preşedinte ADI ITI, Cristina Iova.
Condiţiile comunitare care trebuie îndeplinite pentru a funţiona un Instrument Integrat de Investiţii Teritoriale sunt următoarele: existenţa unei Strategii Integrate de Dezvoltare a Deltei Dunării, un plan de acţiune, precum şi un mecanism de guvernanţă. „Acest pachet de documente urmează să fie lansat în consultare publică de către ministerul de linie care este responsabil pentru dezvoltare regională, adică MDRAP, urmând ca în în cursul lunii decembrie, acest pachet să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern. Asta înseamnă că, teoretic, de la 1 ianuarie 2016, pe mecanismul ITI pot fi depuse proiecte”, a mai spus Preşedintele ADI ITI, Cristina Iova.
În cadrul acestei conferinţe de presă au fost făcute prezentări ale consilierilor tehnici ai ADI ITI Tulcea, pe proiecte de infrastructură mare precum şi pe celelte Programe Operaţionale.
În ceea ce priveşte subiectul Podul de peste Dunăre, SF-ul este predat, iar în momentul de faţă se fac caiete de sarcini, aşa cum rezultă din informaţiile de la CNADNR.
„În ceea ce priveşte investiţiile mari, s-a facut achiziţia Studiului de fezabilitate, urmează procedura, în prima parte a anului de achiziţie proiectare plus execuţie, iar din discuţiile purtate atât cu CNADNR cât şi cu Ministrul Transporturilor, perioada în care vom vedea utilajele la treabă şi muncitori pe şantier, este situată în perioada iunie-septembrie. anul viitor. În ceea ce priveşte o altă investieţie mare – Portul Tulcea, am semnat acordul între Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria Tulcea, APDM Galaţi şi Şantierul naval Tulcea, se lucrează la Studiul de Fezabilitate. Portul Tulcea are aceeaşi perspectivă, ca ala începutul anului viitor să se înceapă lucrul la Portul Tulcea”, a declarat Preşedintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.