Declaraţie politică a deputatului Vasile Gudu:”Efectele impozitului pe construcţii speciale asupra agriculturii”
ActualitatePolitica 9 iulie 2014 D.C.
Investitorii străini solicită Guvernului României eliminarea impozitului pe construcţii speciale în forma actuală, deoarece va genera pierderi mari pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impozitului pe profit plătit în anumite industrii, iar pe termen mediu şi lung ar putea duce la falimente şi concedieri. Impozitul pe construcţiile speciale, cunoscut sub denumirea de „taxa pe stâlp”, a intrat în vigoare la începutul acestui an, iar în absenţa normelor metodologice a stârnit până acum numeroase interpretări şi controverse. Impozitul pe construcţiile speciale se calculează prin aplicarea a 1,5% la valoarea contabilă brută a tuturor construcţiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datorează impozit pe clădiri, conform OUG nr.103/2013. Consecinţele implementării impozitului pe construcţii în viziunea Consiliului Investitorilor Străini s-ar face simţite în următoarele domenii de activitate: reducerea investiţiilor, renunţarea la investiţii, comunicaţiile electronice, producţia de ţiţei şi gaze, energie şi utilităţi, finanţările din energie şi, nu în ultimul rând, agricultura.
Întrucât agricultura reprezintă un motor de creştere al economiei care trebuie susţinut în continuare, ar fi oportună modificarea şi completarea OUG nr.103/2013, prin exceptarea de la plata impozitului a anumitor construcţii speciale precum: clădiri agrozootehnice, construcţii agricole uşoare, depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale, silozuri pentru furaje, silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor, pătule pentru depozitarea porumbului, construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri, heleşteie, iazuri, sere, silozuri, terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole, solarii.
Într-o declaraţie de presă, Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a afirmat că se doreşte a se găsi o soluţie corectă în aplicarea acestei taxe, astfel încât fermierii să nu fie afectaţi. Astfel, fermierii primesc o nouă lovitură de la Guvernul Ponta prin introducerea taxei pe construcţii speciale, adică pe sere – indiferent că sunt din sticlă sau folie de plastic întinsă pe structură de lemn -depozite de îngrăşăminte, ferme de păsări, ferme de animale, heleşteie. Materia primă reprezintă cca 60-70% din preţul pâinii. Ca urmare a aplicării acestei noi taxe, costurile fermierilor vor creşte cu 15%, majorare care se va duce parţial şi în preţul materiei prime, adică a grâului. La această creştere a cheltuielilor se adaugă scumpirea carburanţilor determinată de schimbarea modului de calcul al accizelor, care va genera scumpiri în lanţ nu doar la pompă, ci şi la seminţe sau îngrăşăminte. Cum şi cei din morărit şi panificaţie vor plăti taxe pe silozurile în care se depozitează grâul cumpărat de la fermieri, ne aşteptăm la o creştere a preţului la pâine, care va anula efectele reducerii TVA la pâine cu 15%, astfel încât populaţia s-a bucurat prea puţin de ieftinirea produselor din panificaţie. În ultimii ani producătorii s-au împrumutat la bănci, cu dobânzi mari, au accesat fonduri europene. Fermierii au folosit în investiţiile făcute materiale scumpe, de calitate superioară. Având în vedere că valoarea de inventar a bunului supus impozitării se calculează ţinându-se cont de facturile plătite la achiziţia materialelor de construcţii, şi valoarea taxei va fi pe măsură. Mai mult decât atât, taxa pe construcţiile speciale îi va afecta mai ales pe cei care vor să investească în agricultură, în special tinerii.
PDL s-a opus ferm introducerii acestor noi taxe aberante prin care Guvernul Ponta bagă şi mai adânc mâna în buzunarele românilor. De asemenea, şi taxa pe combustibil de 7 eurocenţi are o influenţă negativă deosebită asupra competitivităţii mediului de afaceri din România, prin creşterea costurilor aferente transportului.
În acelaşi timp, se preconizează un impact inflaţionist, confirmat deja de modificarea în sus a ţintei de inflaţie de către BNR pentru anul 2014, impact care se va reflecta în creşterea preţurilor la toate bunurile de consum. În plus, este inacceptabilă introducerea taxei pe construcţii speciale, cu atât mai mult cu cât nu a fost realizat niciun studiu de impact, nu a fost consultat mediul de afaceri şi nu a existat o fundamentare minimă pentru a stabili baza de impozitare. Efectele negative puternice generate de implementarea taxei pe construcţiile speciale se vor reflecta asupra puterii de cumpărare a populaţiei, asupra consumului total, asupra mediului de afaceri şi competitivităţii sale, asupra inflaţiei şi chiar asupra încasărilor bugetare.
Vă mulţumesc.
Vasile Gudu, deputat PDL de Tulcea.