Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

DEPUTATUL ANIŞOARA RADU DESPRE PROGRAMUL DE GUVERNARE: „TOATE PROPUNERILE VOR FI DISCUTATE CU SOCIETATEA CIVILĂ “ DEPUTATUL ANIŞOARA RADU DESPRE PROGRAMUL DE GUVERNARE: „TOATE PROPUNERILE VOR FI DISCUTATE CU SOCIETATEA CIVILĂ “
Noul program de guvernare validat recent în Parlament face şi referiri directe la judeţul Tulcea, atât în capitolul economic cât şi în cel legat... DEPUTATUL ANIŞOARA RADU DESPRE PROGRAMUL DE GUVERNARE: „TOATE PROPUNERILE VOR FI DISCUTATE CU SOCIETATEA CIVILĂ “
Deputat Radu Anisoara

Deputat Radu Anisoara

Noul program de guvernare validat recent în Parlament face şi referiri directe la judeţul Tulcea, atât în capitolul economic cât şi în cel legat de turism. Analizând câteva aspecte din acest program deputatul tulcean Anişoara Radu (PSD) precizează că toate aspectele propuse vor fi dezbătute cu partenerii sociali.Datele furnizate sunt cele aprobate in cadrul Programului de Guvernare 2017-2020.

„Legat de Portul Tulcea, am validat prin votul acordat în plen mai multe aspecte cuprinse în programul de guvernare 2017-2020. Construirea unui terminal cargo general prin modernizarea infrastructurii, precum şi construirea unor dane dedicate transportului de cereale pe apă. Transformarea terminalului în unul cu capacitate de a opera va creşte potenţialul de dezvoltare a Portului Tulcea, dar şi al întregii zone. O altă problemă a portului ce constituie un nod de legătură între toate localităţile izolate din Deltă cu reţeaua de transport terestră, rutieră şi feroviară este aglomerarea excesivă în zona falezei la acostare. Ca soluţie ar fi îmbunătăţirea tuturor acestor servicii de transport naval de pasageri dintre acele zone izolate ale Deltei Dunării prin creşterea facilităţilor de acostare şi a serviciilor portuare “spune deputatul PSD Anişoara Radu.

Avem servicii de transport învechite, pasagerele sunt antice, e conflictul cu mediul, cu cei ce controlează…

anisoara comisieDeputat Anişoara Radu: „Dezvoltarea turismului în Delta Dunării trebuie sa respecte normele de protecție a Rezervatiei Delta Dunarii. În program Guvernul propune acţiuni precum Realizarea Cadastrului Deltei Dunării și actualizarea Regulamentului de Urbanism al Deltei astfel încât să se armonizeze regimul de înălțime, aspectul exterior al clădirilor, utilizarea materialelor de construcție tradiționale cu ocuparea și utilizarea terenurilor conform cerințelor de protecție pentru una din cele mai mari zone umede din lume.

Pentru protejarea ecosistemelor se are în vedere creșterea gradului de utilizare a mijloacelor de transport ecologice cu grad redus de poluare, promovarea și realizarea traseelor turistice ne motorizate și reglementarea coerentă a canalelor de circulație cu viteza de deplasare. Transport ecologic de pasageri prin înlocuirea flotei existente de nave care asigură transportul naval în Delta Dunării cu nave cu consum redus de carburanți și grad redus de poluare care folosesc și sisteme alternative de energie regenerabilă “.

Au existat deja discuţii pe temele propuse în domeniul fiscal, majoritatea critice, deşi sunt doar propuneri iniţiale. Ce spune mediul de afaceri, din care proveniţi?

Deputat Anişoara Radu : „După cum au precizat şi colegii care au lucrat efectiv la Programul de guvernare, limbajul unui program economic nu este ușor accesibil tuturor celor care doresc să-l consulte.

Codul Economic al României va fi dezbătut în semestrul al doilea al anului 2017, cu patronatele, cu Asociațiile Oamenilor de Afaceri și cei care desfășoară activități independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar și cu ONG-uri, Autorități Publice Locale, alte autorități publice interesate, asociații ale cetățenilor, firme de consultanță interne și internaționale, toată clasa politică. Deci nu va veni nimeni cu impuneri fără să ne consultăm.

Unul dintre principiile de bază ale Codului Economic al României va fi prevenirea. De aceea vom adopta Legea prevenirii până la 1 octombrie 2017. Acest lucru înseamnă de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă el nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit. Practic, scoatem cartonașul roșu acordat direct și îl înlocuim cu două cartonașe galbene “.

Totuşi, lumea încă se plânge de taxe…

Deputat Anişoara Radu: „La acest capitol, începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe maşină, contribuţia de solidaritate, vigneta. Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate. Pentru agenţii economici numărul taxelor fiscale şi ne fiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuşi ducerea la îndeplinire a acestor măsuri Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată se vor prezenta la acea dată şi care sunt taxele, tarifele şi comisioanele ce vor fi eliminate.

Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafaţă mai mică de 120mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018.

Deasemenea de la 1 septembrie 2017 vom introduce un mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasitotal evaziunea la TVA declarant şi neplătit în prezent “.

Auzim des că Programul se dedica mai mult bugetarilor în timp ce privaţii sunt „mulşi “.

Deputat Anişoara Radu: „După cum precizează programul, vom continua pe linia reducerii contribuțiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, vom elimina 4 din cele 6 contribuții plătite astăzi. Vom rămâne așadar doar cu contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale, datorate de 20 către angajat, dar rămânând în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Pentru a face acest lucru, la sfârşitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acestuia cu 22.75%. Măsura nu va implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. Totodată, vor fi eliminate inechităţile privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii din România, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile.

O altă formă de respect pentru contribuabili o reprezintă înființarea unei direcții aflată în subordinea Primului-Ministru, care va urmări, pe de o parte, reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului, iar pe de altă parte, impunerea și urmărirea aplicării unei prevederi legislative prin care, începând cu 1 ianuarie 2019 să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită online. Până la 1 ianuarie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituțiilor statului și calendarul de implementare a acestei strategii.

Avem încredere că vom reuși să sprijinim crearea a 850.000 de noi locuri de muncă, asta și pentru că în primele 4 luni ale anului 2017 am reușit să sprijinim crearea a 128.000 de noi locuri de muncă. Mizăm pe 50.000 de noi locuri de muncă în construcții, și ca urmare a propunerii noastre de reducere a TVA-ului pentru vânzarea de locuințe (5% pentru locuințele cu o suprafață mai mică de 120 mp). Alte 30.000 – 40.000 de noi locuri de muncă vor apărea în industria IT pentru care Guvernul PSD-ALDE a extins neimpozitarea veniturilor pentru toți IT-știi “.