DEPUTATUL BĂLAN SUSŢINE REFORMA ÎN AGRICULTURĂ ŞI ADOPTAREA MODELELOR DIN ALTE ŢĂRI
ActualitatePolitica 22 decembrie 2013 D.C.
Deputatul tulcean Ion Bălan a avut un an prolific în Camera Deputaţilor, acolo unde a fost trimis de alegătorii din colegiul numărul 4 Tulcea. Bălan se număra printre iniţiatorii a zece propuneri legislative, a susţinut 12 declaraţii politice şi a adresat 22 de întrebări şi interpelări în plen, luând cuvântul în 15 şedinţe.
Printre propunerile legislative pe care şi-a pus semnătura deputatul tulcean se număra proiectul aprobat privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca „Ziua Dobrogei “, propunere legislativă pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Certificarea şi Calificarea Operatorilor Economici Eligibili, propunere legislativă pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare legală, propunere legislativă privind organizarea şi exercitarea profesiilor de bonă şi de babysitter în România precum şi mai multe propuneri privind modificarea Codului Fiscal.
De la tribună Parlamentului deputatul Ion Bălan a solicitat identificarea unor soluţii pentru rezolvarea mai multor probleme stringente reclamate de tulceni la audiente sau constatate personal în deplasările în teritoriu. Printre problemele semnalate se număra decontarea lucrărilor de investiţii la Liceul din Topolog, problema personalului insuficient din instituţiile ce lucrează cu fonduri europene, revizuirea suprafeţei de 200 de metri pătraţi la acordarea ajutorului social, necesitatea decontării navetei elevilor din judeţul Tulcea, acordarea unor despăgubiri în urma fenomenelor meteorologice, problemele legate de distribuirea laptelui praf gratuit şi de lista medicamentelor compensate şi gratuite.
Declaraţiile politice ating în majoritatea cazurilor problemele din agricultură, acolo unde deputatul Bălan este specialist. Una dintre acestea, intitulata „Câştigul agriculturii şi pierderea agricultorilor” atinge problemele reale din domeniu.
„Anul acesta, în ciuda producţiei mai mari la hectar şi a condiţiilor climatice care au favorizat culturile agricole, veniturile agricultorilor vor fi mai mici. Paradoxul este explicat de preţurile foarte mici la produsele agricole.
În cifre, potrivit unei situaţii furnizate de Organizaţia Europeană a Producătorilor Agricoli, preţurile au scăzut în 2013 cu aproximativ 50% faţă de anul trecut, iar producţia a crescut cu aproximativ 13%.
Pierderile preconizate pentru fermierii români sunt justificate, în plus, de lipsa unei burse a cerealelor, un proiect aşteptat, care ar regla piaţa cerealelor şi ar fi un instrument de analiză care va furniza date importante despre potenţialul românesc în domeniu. O altă cauză a lipsei de profit este şi faptul că Legea certificatelor de depozit nu a fost extinsă şi pentru 2013 şi nici nu există spaţiile de depozitare necesare. Certificatele de depozit pentru cereale şi seminţe oleaginoase se tranzacţionează între deţinătorii acestora şi cumpărători, fiind şi garanţii reale în cazul solicitării unor credite.
Iată, deci, că în lipsa acestor instrumente care i-ar fi de un real ajutor, producătorul român este dependent de trendul înregistrat pe pieţele de desfacere, neavând posibilitatea de valorificare suplimentară a producţiei sale.
Este şi motivul pentru care susţin reforma în agricultură şi adoptarea modelelor din alte ţări, care au evoluat în zona strategiilor de valorificare a producţiei agricole, dând fermierilor posibilitatea să aleagă varianta de valorificarea cea mai profitabilă. O reglementare a modului de valorificare pe filieră de produs agricol ar reduce foarte mult pierderile fermierilor, cât şi ale agriculturii în general.
În aşteptarea schimbărilor de substanţă în agricultură românească, apreciez măsura eficientă şi oportună pe care o ia guvernul pentru limitarea pagubelor materiale ale fermierilor, respectiv acordarea în avans a subvenţiilor aferente anului 2013 “a declarat deputatul Ion Bălan.