DEPUTATUL GEORGE ȘIȘCU: „Guvernanţii manifestă un dezinteres cinic faţă de învăţământ!“
ActualitatePolitica 10 septembrie 2018 D.C.
„Luni, 10 septembrie, începe un nou an şcolar. Din păcate, reforma sistemului de învăţământ nu este o prioritate pentru politicienii de la guvernare, iar problemele din acest domeniu sunt multe şi complexe.
Voi începe enumerarea acestora cu impasul produs de multitudinea de greşeli apărute în noile manuale, precizând că prejudiciul creat prin editarea și tipărirea manualelor la Editura Didactică şi Pedagogică este mai mare decât simplul cost al retipăririi. În plus, întârzierea anuală a apariției manualelor școlare de la începutul precedenților ani școlari se datorează în totalitate Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe de altă parte, un manual şcolar realizat fără licitație, fără concurență, fără specialiști și fără un control temeinic va fi de proastă calitate, fapt anticipat încă de acum un an de Partidul Naţional Liberal. Sistemul educaţional din ţara noastră este naţionalizat, monopolist, manipulator şi costisitor. Se înregistrează un grav deficit de profesori titulari şi suplinitori, numărul posturilor disponibile la nivel naţional fiind de aproximativ 30.000. Nici situaţia siguranţei din şcoli nu este de natură să liniştească, tot mai multe şcoli şi grădiniţe fiind lipsite de pază umană sau sisteme de supraveghere. Situația școlilor profesionale este în continuare gravă, cu toate că cererea de absolvenți cu aceste calificări este mare. Învăţământul din mediul rural se confruntă cu dificultăţi generate de abandonul şcolar, deficitul de profesori, posturi vacante şi comasări de şcoli, acestea în condiţiile în care, în numai opt ani, costul educaţiei – gratuită doar pe hârtie – s-a dublat: în 2010, un elev aducea de acasă 1.409 lei/an pentru a beneficia de educaţie, suma alocată în 2018 fiind de 3.093 de lei! Programul naţional „Bani de liceu” are aplicabilitate foarte redusă, iar olimpicii români sunt slab finanţaţi.
Am lăsat la final situaţia naţională îngrijorătoare a unităţilor care nu îndeplinesc condiţiile impuse de formele de securitate la incendii şi a şcolilor şi grădiniţelor care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare sau care au primit aviz negativ de la autorităţile sanitare. Potrivit informaţiilor oferite recent de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea cotidianului Obiectiv, pentru 131 de grădiniţe – din totalul de 138 – s-a acordat autorizaţie sanitară, în timp ce pentru 7 a fost respinsă documentaţia pentru neconformităţi; din 99 de şcoli primare şi gimnaziale, 93 au primit autorizaţia sanitară, în pentru 6 fiind respinsă documentaţia pentru neconformităţi; conducerea D.S.P. susţine că prima cauză a neautorizării este lipsa apei potabile.
În consecinţă, deschiderea anului școlar stă sub semnul improvizațiilor și dezinteresului, ascunse în spatele acelorași promisiuni ale Partidului Social Democrat!“
Deputat PNL Tulcea
GEORGE ȘIȘCU