Deputatul George Șișcu: „O palmă grea dată PSD-ALDE“
ActualitatePolitica 23 octombrie 2018 D.C.
„PNL a respins în mod categoric încă de la început inițiativa PSD-ALDE pentru modificarea legilor Justiției, întrucât era evident că acestea mențin mecanismul prin care se dorește punerea sub control politic a actului de Justiție.
Acesta a fost și motivul pentru care, după adoptarea acestor legi, PNL a sesizat Curtea Constituțională a României, dar și Comisia de la Veneția, for consultativ al Consiliului Europei, dar extrem de relevant în materie de drept constituţional.
Criticile aduse de Comisia de la Veneția prin rapoartele publicate acum două zile cu privire la modificările aduse legilor Justiţiei şi Codurilor Penale, vizează nu doar conţinutul acestora, ci şi modul lipsit de transparenţă şi graba cu care au fost făcute.
În acest sens, rapoartele ar trebui să fie o palmă grea dată PSD-ALDE, dar și Guvernului care a susținut aceste modificări, care nu fac altceva decât să slăbească lupta împotriva corupției.
Să nu uităm că și în raportul preliminar dat de Comisia de la Veneția în luna iulie a acestui an au fost făcute anumite recomandări pe care Guvernul trebuia să le transpună în legislație. Ce a facut Guvernul în schimb? A dat alte ordonanțe de urgență care nu respectau decât două dintre recomandările făcute de către Comisie și a introdus în schimb alte prevederi nocive, cum ar fi majorarea vechimii necesare pentru procurorii care activează la nivelul DNA sau al DIICOT, de la 8 la 10 ani, dar și vechimea necesară pentru a ocupa funcții de conducere la nivelul Parchetului General, al DNA și DIICOT, de la 10 la 15 ani, astfel că un număr semnificativ de procurori va trebui să se retragă de la aceste instituții, deoarece nu îndeplinesc noile condiții prevăzute de lege pentru a funcționa în cadrul acestor parchete. Bineînțeles că Guvernul nu a gândit mai departe și nu are soluții pentru continuarea funcționalității acestor parchete pe perioada în care schema de personal va fi grav afectată.
Mai mult, modificările consolidează autoritatea politică a ministrului justiției asupra procurorilor din România, deoarece acesta devine unicul actor extern sistemului judiciar care poate sesiza Inspecția Judiciară și poate declanșa acțiunea disciplinară împotriva procurorilor.
În acest sens, PNL a acționat și va acționa în acord cu angajamentul său, la nivel parlamentar, pentru a opri acțiunile Guvernului și ale PSD-ALDE pentru afectarea independenței Justiției, angajându-se să ducă la capăt câteva demersuri extrem de importante, la care sperăm să se alăture toți colegii parlamentari.
În primul rând, vom susține, fie printr-o inițiativă legislativă parlamentară, fie pe calea unei Ordonanțe de Urgență, suspendarea aplicării tuturor modificărilor aduse legilor Justiției. Totodată vom elabora un proiect de lege care să asigure transpunerea în cele trei legi a recomandărilor Comisiei de la Veneția și de asemenea, să înlăture efectele ordonanțelor date ulterior, care este evident că aruncă în aer sistemul de justiție din România!
În aceste condiții, solicităm celorlalte partide parlamentare să adopte o poziție similară, astfel încât să oferim cetățenilor români garanția că există o voință politică reală pentru a readuce legile Justiției într-un cadru european, care să permită respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, care să permită accesul liber la Justiție pentru fiecare cetățean, care să permită magistraților să-și deruleze activitatea fără presiune politică, în condițiile unei independențe reale a Justiției și, de asemenea, care să permită continuarea luptei anticorupție“.
Deputat PNL Șișcu George