Deputatul Neviser Zaharcu se implică în rezolvarea problemelor locuitorilor Deltei Dunării, îndeosebi cele legate de accesul la educaţie şi sănătate
Actualitate 9 octombrie 2015 D.C.
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a avut astăzi, 8 octombrie a.c., la sediul Consiliului Judeţean Tulcea, o întâlnire fructuoasă pe tema situaţiei Deltei Dunării şi a populaţiei acesteia. Au fost prezenţi autorităţile judeţene şi locale, preşedintele CJ Horia Teodorescu, primari din localităţile judeţului, parlamentari, conducerea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, reprezentaţi ai ONG-uri pescăreşti, ai producătorilor, precum şi Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai protejării ecosistemelor din Deltă.
Discuţiile s-au axat pe îmbunătăţirea conservării vieţii din Delta Dunării, atât din punctul de vedere al biodiversităţii, cât şi, mai ales, a vieţii localnicilor. Astfel, s-au atins puncte importante referitoare la preocupări sensibile ale oamenilor din Deltă, respectiv posibilitatea diversificării transportului, a protejării tradiţiilor şi culturii locale, a valorificării produselor din Deltă, etc.. De asemenea, în mod special s-a vorbit despre viaţa pescarilor din Deltă, deoarece Delta nu poate exista fără pescari, iar acestora trebuie să li se uşureze din punct de vedere legislativ accesul la cele necesare muncii lor de zi cu zi.
„În ceea ce priveşte transportul în Deltă, s-a propus găsirea unor soluţii de majorare a rutelor, pentru a se putea face legătura şi între localităţi, pe canale, nu doar de la est la vest şi invers, între Tulcea şi Sulina. Referitor la protejarea patrimoniului, s-a subliniat ideea potrivit căreia patrimoniul Deltei nu înseamnă doar protecţia clădirilor acoperite cu stuf, ci trebuie lucrat şi la conservarea arhitecturii tradiţiei locale. În mod special, s-a atins problemele legate de simbolurile Deltei – pescarul şi lotca. Toţi cei prezenţi au reiterat faptul că pescarii trebuie ajutaţi, în condiţiile în care există încă multe localităţi în Delta Dunării care nu beneficiază de apă potabilă şi canalizare. S-a propus ca legile care influenţează activitatea pescarilor să fie mai suple, mai simple, mai uşor de aplicat, fără ca pescarii să fie agresaţi cu tot felul de aspecte birocratice în obţinerea autorizaţiilor de care au nevoie, respectiv cele de pescuit şi pentru folosirea ambarcaţiunilor. De asemenea, Ivan Patzaichin a înaintat ideea ca produsele piscicole, legumicole şi zootehnice să poarte amprenta locală, respectiv că au fost produse în Deltă, să fie şi procesate aici, nu doar trimise la preţuri derizorii şi apoi revândute cu sume de câteva ori mai mari”, a subliniat deputatul Neviser Zaharcu.
Parlamentarul social-democrat a făcut, la rândul său, o serie de propuneri în cadrul reuniunii: „Am luat în considerare cele mai potrivite modalităţi de a-i ajuta pe locuitorii Deltei care au cu adevărat nevoie, mai ales în ceea ce priveşte asigurarea accesului la educaţie şi sănătate. Am propus să analizăm posibilitatea facilitării copiilor din zonele izolate la sistemul de învăţământ la distanţă, deoarece numărul mic de elevi nu permite în anumite localităţi crearea unor clase. În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, am accentuat ipoteza ca medicii şi asistenţii medicali să lucreze în Delta Dunării prin intermediul unor contracte directe încheiate cu Ministerul Sănătăţii, şi nu cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, aşa cum este acum, deoarece densitatea populaţiei este redusă, mobilitatea de asemenea, iar procedura decontării serviciilor este greoaie”.
„Îmi exprim speranţa că cele mai stringente probleme ale locuitorilor din Delta Dunării vor fi analizate şi soluţionate în cel mai scurt timp posibil, iar în ceea ce mă priveşte voi susţine toate dezideratele care urmăresc îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor de aici”, a conchis deputatul Neviser Zaharcu.
Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser ZAHARCU, 8 octombrie 2015