Deputatul Neviser Zaharcu solicită aprobarea vânătorii controlate în Delta Dunării
Actualitate 5 noiembrie 2015 D.C.
Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, a adresat o interpelare parlamentară ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin care îi solicită permiterea vânătorii controlate în Delta Dunării, în scopul identificării unor potenţiale afecţiuni ale animalelor.
În documentul oficial trimis conducerii MMAP, parlamentarul social-democrat a amintit faptul că „medicii veterinari din judeţul Tulcea solicită permiterea efectuării vânătorilor de extracţie pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, deoarece, în caz contrar, nu pot identifica virusul pestei porcine africane confirmat recent în apropierea Deltei, mai exact în regiunea Odessa, Ucraina”. Neviser Zaharcu a adăugat că, potrivit legii, în Delta Dunării nu pot avea loc acum vânători controlate, iar din această cauză specialiştii nu sunt în măsură să confirme sau să infirme dacă în Rezervaţie există boala respectivă.
„Medicii veterinari din Tulcea mai spun că există riscuri importante ca virusul pestei porcine africane să fi ajuns şi la vieţuitoarele Deltei Dunării, deoarece în Ucraina au loc frecvente partide de vânătoare, iar animalele speriate pot ajunge foarte uşor la noi, în Delta din România. Deocamdată, în lipsa unei prevederi care să permită vânătoarea controlată, specialiştii Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea au apelat la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi la asociaţiile care administrează cele17 din cele 51 de fonduri de vânătoare din judeţ aflate pe suprafaţa Rezervaţiei, solicitându-le ca în caz de identificare a unor cadavre porcine să trimită de îndată probele la laboratorul sanitar-veterinar”, a mai subliniat deputatul tulcean.
În finalul interpelării, Neviser Zaharcu a formulat o serie de întrebări către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „1. Analizaţi posibilitatea permiterii unor vânători de extracţie pe teritoriul Deltei Dunării pentru a se cunoaşte dacă boala respectivă a ajuns pe teritoriul României?; 2. Când a fost efectuată ultima dată vânătoarea de control pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi care a fost rezultatul acesteia?; 3. Cum gestionează ARBDD eventualele efecte ale faptului că în Delta Dunării nu s-a putut organiza campania de vaccinare contra rabiei în fondurile de vânătoare, tot din cauza interdicţiei amintite?”.
„Am intervenit în acest caz deoarece este important ca specialiştii să poată identifica dacă boala respectivă a ajuns şi la noi din Ucraina vecină. O nedorită confirmare a prezenţei acestui virus va putea avea consecinţe economice nedorite pentru România, căreia îi poate fi interzis comerţului intracomunitar. Sper ca doamna ministru să răspundă pozitiv apelului meu!”, a conchis deputatul Neviser Zaharcu.
Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser ZAHARCU, 4 noiembrie 2015