Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul Șișcu, la Conferința „The Black Sea Maritime Cyber Security“ Deputatul Șișcu, la Conferința „The Black Sea Maritime Cyber Security“
Provocările securității cibernetice din domeniul maritim au fost subiectul de astăzi, în cadrul Conferinței regionale The Black Sea Maritime Cyber Security. Aceasta este prima... Deputatul Șișcu, la Conferința „The Black Sea Maritime Cyber Security“

Provocările securității cibernetice din domeniul maritim au fost subiectul de astăzi, în cadrul Conferinței regionale The Black Sea Maritime Cyber Security. Aceasta este prima conferință de acest gen organizată la noi în țară.

Pentru acest eveniment, și-au dat întâlnire, la Constanța, experți din cadrul unor agenții europene și internaționale, precum și reprezentanți din diverse centre de excelență în domeniul securității cibernetice private.
Organizatorii Conferinței regionale The Black Sea Maritime Cyber Security îşi propun să ridice nivelul de conștientizare asupra riscurilor unor atacuri de tip cyber. Totodată, să stabilească noi modalități de cooperare într-un cadru de lucru regional, conectat cu cel european și internațional.
„Pe data de 8 iunie am participat la Conferința regională „The Black Sea Maritime Cyber Security”, ce s-a desfăşurat la Universitatea Maritimă Constanţa, instituţie de învăţământ la care am avut onoarea să studiez şi eu.
Conferinţa, aflată deja la a doua ediţie organizată în România, (plecând de la ideea că oraşul Constanţa este un punct strategic în regiunea bazinului Mării Negre) a pus în discuţie problematică de securitate cibernetică în domeniul maritim,
În cadrul conferinţei s-au întâlnit şi au dialogat companii de shipping şi crewing, operatori off-shore și on-shore, asiguratori, dezvoltatori, educatori, producători de echipamente și programe, autorități navale și portuare, agenții și instituții naționale și regionale, reprezentanți ai centrelor de excelență în domeniul securității cibernetice private precum: Lloyd’s, Vectra Networks, Fortinet, CERT.RO, Fullscreen Digital, Vauban, Asociaţia Română de Educaţie şi Cultură în Securitate din Bucureşti, The Insource Development Group – TID, certSIGN, Asociaţia Română pentru Protejarea Infrastructurilor Critice, UTI Group.
Evenimentul a constat în schimb de bune practici, studii de caz, prezentări de soluții și produse, discuții în cadrul conferinței.
Riscurile şi soluțiile tehnice abordate au fost completate de intervenții specializate ale INOMAR Cluster, privind importanța factorului uman în prevenirea și gestionarea atacurilor cibernetice în domeniul maritim.
Furnizorii unor soluții tehnice precum Lloyds, Fortinet, CERT.RO, TID-Group, Fullscreen Digital, etc. au avut secțiuni dedicate în care au prezentat demo-uri live şi cazuri concrete de atacuri cibernetice, considerate deja forme potenţiale de conflict hibrid în bazinul Mării Negre.
Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de cursuri de instruire în domeniul securităţii cibernetice, cursuri ţinute de specialişti de la Asociaţia Română de Educaţie şi Cultură în Securitate din Bucureşti şi Universitatea Maritimă Constanţa “a declarat deputatul liberal George Șișcu.