„ Penitenciarul Tulcea împreună cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi-au dat mâna pentru o activitate comună ce s-a derulat în ziua de joi, 7 martie 2013. Activitatea a constat în igienizarea şi evacuarea deşeurilor existente pe braţul drept al Dunării în aval de municipiul Tulcea, între Mila marină 37 şi Mm 35. Pentru această operaţiune de igienizare şi protejare a teritoriului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Penitenciarul Tulcea a pus la dispoziţie 30 de persoane private de libertate, din regimul semideschis, care s-au oferit să presteze această muncă pe bază de voluntariat.
Cei 30 de deţinuţi escortaţi de agenţii penitenciarului şi coordonaţi de inspectorul ecolog din cadrul ARBDD au colectat, de pe malul Dunării, un număr de 150 de saci (cu capacitatea de 240 l) cu deşeuri constând în PET-uri, materiale din plastic, gunoi menajer, hârtie, sticle, textile, etc. Pentru organizarea în bune condiţii a acestei acţiuni au mai colaborat, din partea comunităţii tulcene, Direcţia de Servicii Publice care a intervenit cu mijloace de transport pentru evacuarea deşeurilor rezultate, iar agentul economic Alum S.A. a contribuit cu materiale de protecţie necesare colectării: saci menajeri, mănuşi de unică folosinţă.
Guvernatorul Edward Bratfanof a precizat: „ARBDD Tulcea promovează, colaborează şi sprijină iniţiativa tuturor instituţiilor şi organizaţiilor în derularea unor asemenea activităţi de igienizare care contribuie atât la menţinerea curăţeniei în zonele naturale cât şi la creşterea gradului de conştientizare privind impactul creat de desfăşurarea unui turism neadecvat în ariile naturale protejate.”
La finalul acţiunii comisarul şef Ion Feodorof, directorul penitenciarului a declarat: „…despre persoanele condamnate care îşi execută pedepsele în penitenciarul nostru se cunoaşte faptul că formează o comunitate izolată de societate, pe strada Babadag, însă în acelaşi timp deţinuţii tulceni, custodiaţi de noi, sunt activi şi răspund la solicitările şi la nevoile
comunitare din Tulcea. În timp am acumulat suficientă experienţă în munca de reparaţii şi întreţinere a diverselor obiective din oraş sau pe timp de iarnă am intervenit la deszăpezirea şi deblocarea căilor de acces, iar acum prin colaborarea care s-a deschis cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ne implicăm cu deţinuţi voluntari, neremuneraţi, în acest tip de acţiuni de igienizare a mediului. Vă asigur că această practică de ecologizare şi de protejare a mediului şi zonei de deltă cu implicarea deţinuţilor va continua…”.
PS. Frumos din partea celor detinutilor, sa faca si munca celor platiti sa vegheze ca deseurile respective sa nu ajunga in zonele respective….pentru ca daca si-ar fi facut treaba cine trebuie,aceasta actiune nu ar mai fi trebuit sa existe!