Documentarul ”Delta Dunării – paradisul aproape pierdut”, în premieră la Tulcea
Actualitate 16 aprilie 2013 D.C.
Teatrul Jean Bart din Tulcea s-a animat joi seară la proiecția filmului documentar “Delta Dunării – paradisul aproape pierdut”, lansat de Asociația Salvați Dunărea și Delta și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. S-au bucurat de imaginile în premieră spectatori de toate vârstele, localnici și reprezentanți ai autorităților locale: Consiliul Județean Tulcea, Prefectura și Primăria Tulcea.
Filmul face parte din proiectul “Delta Dunării – paradisul aproape pierdut” implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Administraţia Biosferei Delta Dunării, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Alături de alte 65 de minidocumentare despre specii periclitate din Delta Dunării, el are rolul de a informa şi ridica nivelul de conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Filmul narează tragedia Deltei, singura deltă declaratărezervaţiea biosferei de cătreUNESCO, impactul negativ al activității umane din perioada comunistă: desecările și îndiguirile pentru obținerea de teren agricol au perturbat profund echilibrul ecologic al zonei, dar și pe cel social.Mesajul pe care Asociația dorește să-l transmită prin acest documentar este că biodiversitatea nu reprezintă un lux, ci o necesitate, iar continuarea degradării Deltei ne va lăsa mai săraci decât ne putem permite.
După film, a avut loc o dezbatere moderată de Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, la care au luat cuvântul Constantin Hogea, primarul orașului Tulcea, Edward Bratfanof, Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, reprezentanți ai INCDDD, ai Prefecturii și alți spectatori.
“După premiera din București, era important să proiectăm acest film și în prezența autorităților și a localnicilor din județul Tulcea. Delta Dunării are pe teritoriul ei de 550 000 ha: doar 50 600 ha sunt zone strict protejate, și peste 300 000 ha zone economice. În mod normal, această titulatură, de <zonă economică> nu are ce căuta într-o rezervație de patrimoniu mondial. Deși este considerată o zonă prioritară de reconstrucție ecologică, deși este inclusă într-un plan de management pentru conservarea biodiversității, numai 15 000 ha s-au renaturat…” – a declarat Liviu Mihaiu, Președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.
În cadrul discuției accentul a fost pus pe necesitatea educației. În acest sens, Guvernatorul Deltei, Edward Bratfanof, a subliniat importanța schimbării atitudinii față de mediul înconjurător, în rândul localnicilor, turiștilor și autorităților publice și necesitatea colaborării cu toți factorii implicați pentru găsirea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea durabilă a Deltei.
Constantin Hogea a mărturisit că în Delta Dunării sunt foarte multe aspecte scăpate de sub control, braconajul, mai ales cel electric, fiind o adevărată crimă pentru biodiversitate. De asemenea, acesta a specificat că este important ca în stabilirea măsurilor de protecție a Deltei trebuie să se țină cont și de cei 20.000 de localnici.
Documentarul va fi disponibil în curând pe DVD și online pe canalul Youtube al Asociației Salvați Dunărea și Delta.
Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta
Asociația Salvați Dunărea și Delta este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care s-a impus în cei opt ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. De asemenea, asociaţia are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, deținând în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltarea comunitară locală, managementul deșeurilor, economia socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc.