

Documentarul “Maia – Portret cu mâini”poate fi vizionat la Teatrul „Jean Bart“ și Casa Avramide
ActualitateZiarul Cultural 19 mai 2025 D.C.

“Maia – Portret cu mâini”
Actori: Emilia Dobrin, Vava Ştefănescu, Maria Cuzmin
Regizor: Alexandra Gulea
Muzică: Vlaicu Golcea, Stephan Dunkelman
Sunet: Andreas Bolm, Flora Pop
Editori: Frédéric Fichefet, Alexandra Gulea
Imagine: George Chiper – Lillemark, Nicu Ilfoveanu
Producător: Ana Maria Pîrvan
Producție: An Anchor Films
Film distribuit cu sprijinul: Dacin Sara
Maia a făcut parte dintr-o mică populație seminomadă, supusă epurărilor etnice, aromânii. Nepoata ei a realizat o reconstituire vizuală vie a călătoriei sale de-a lungul secolului XX. Istoria ei se confundă cu cea mai amplă a Istoriei cu I mare.
Forțață să părăsească munții Greciei după moartea violentă a tatălui Maiei, familia sa ajunge într-o Românie tulburată de schimbări politice majore. Soțul Maiei petrece câțiva ani în închisorile comuniste, iar Maia își îngroapă patru din cei șase copii.
În 21 mai, de la ora 19.00, la Teatru Jean Bart, precum și în 25 mai, de la ora 18.00, la Casa Avramide, puteți vedea o odisee multimedia care suprapune materiale de arhivă, interviuri documentare, scene de ficțiune, fotografii, performance-uri, muzică, sculpturi și instalații de artă.
Proiecţiile se vor desfăşura în prezenţa regizoarei Alexandra Gulea.
La finalul proiecţiilor sunt sesiuni de Q & A.
ACCESUL ESTE GRATUIT!
Documentarul „Maia – Portret cu mâini”, care poate fi văzut de astăzi în cinematografe, este „un film important. Și asta atât grație virtuților numeroase, cât și prin prisma celor câteva limitări care ne permit să formulăm mai clar câteva gânduri despre situația documentarului românesc (și nu numai) de azi. De fapt, n-ar strica să vedem în acest efort regizoral o culme, un punct avansat al unei anumite tradiții internaționale – cea a filmului-eseu –, dar și să ne întrebăm încotro se (mai) poate înainta de aici.”
👉 Citește o cronichetă de Victor Morozov: http://filmsinframe.com/…/lungmetraje-romanesti-rotterdam Vezi mai puţin👉 Citește o cronichetă de Victor Morozov: http://filmsinframe.com/…/lungmetraje-romanesti-rotterdam