Dr. Ştefan Răileanu intră în competiţia pentru ocuparea funcţiei de guvernator al ARBDD
ActualitateEditorial 12 februarie 2021 D.C.
„Guvernatorul trebuie să fie o persoană dârză, cu dorinţă de a construi şi care să nu joace neapărat politic”
Dr. Ştefan Răileanu, preşedintele Asociaţiei Club Sportiv Real Racing, intră în competiţia pentru ocuparea funcţiei de guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Dr. Răileanu, cel care a pus bazele primului şi singurului club hipic tulcean, are o experienţă de 17 ani in cercetare, timp în care a colaborat cu ARBDD în mai multe contexte, dar are şi o vastă experienţă ca medic veterinar si consultant ştiinţific.
Într-un interviu acordat ziarului Delta, dr. Ştefan Răileanu vorbeşte despre ceea ce l-a determinat să intre în această competiţie, despre problemele deltei, dar şi principalele priorităţi.
– Sunteţi membru al vreunui partid politic sau simpatizant cu vreo formaţiune politică?
– Nu sunt membru şi nici nu am fost vreodată membru al vreunui partid. Sunt în temă însă cu dezbaterile politice deoarece îmi place să ştiu încotro ne îndreptăm şi care sunt principalele ideologii care vizează viitorul nostru. Nu pot să zic că sunt simpatizant al vreunui partid anume dar îmi plac politicienii care privesc politica ca pe o artă şi mai ales cei care merg la construcţie. Îmi plac oamenii care îşi doresc să facă câte ceva şi să ajute comunităţile pe care o reprezintă, oferindu-le un trai mai bun şi oportunităţi noi. Nu fac jocurile nimănui, pur şi simplu am fost încurajat de breasla cercetătorilor, care nu sunt puţini la număr la noi în Tulcea, circa 80 de persoane.
– Pentru prima dată, USR nu impune un guvernator politic, ci organizează o dezbatere pentru găsirea unei persoane calificate. Cum apreciaţi această procedură?
– Consider că funcţia de guvernator nu este o treabă lesne, este o provocare, dar nimic din ce am făcut în viaţa mea nu a fost uşor. Totul a implicat multă muncă, iar în majoritatea cazurilor am şi reuşit. Am fost impresionat de organizarea acestei dezbateri şi în acelaşi timp uimit că se întâmplă un astfel de lucru, mai ales că, de obicei guvernatorul este numit. Mi-a plăcut faptul că politicienii actuali au început să se gândească raţional la această funcţie, într-o manieră, cred eu, responsabilă. Maniera proactivă de a acţiona în această direcţie, nu numai că m-a uimit dar mi-a şi plăcut. Acest proces de alegere a guvernatorului este unul de bun augur pentru că pot îndrăzni foarte mulţi să intre în această competiţie. Mai este o ipoteză în faptul că se caută o somitate care să fie de nivel european, un om din domeniul eco. Cred că această idee va întâmpina mari probleme, pentru că un om care este venit din altă parte pe teritoriul deltei va avea nevoie de patru ani doar ca să cunoască oamenii şi capacitatea lor de asociere. M-am înscris în această cursă datorită încurajării unor colegi din cercetare cu care dezbăteam unele probleme ale Deltei Dunării. Cei din breasla medicilor veterinari chiar mi-au spus că ar fi o experienţă foarte bună pentru mine, mai ales că ştiu foarte multe din problemele epidemiologice ale deltei, am participat la nenumărate proiecte care au dus la reuşite remarcabile . Filmele ştiinţifice, documentarele pe care le-am făcut de-a lungul timpului, au făcut nu doar educaţie, dar au făcut delta cunoscută, ceea ce a creat şi un impact turistic pozitiv. Sunt de câţiva ani şi organizatorul unui festival „Echitaţie la Porţile Deltei” care mi-a oferit o altfel de experienţă în a învăţa ceea ce înseamnă promovare, organizare etc. Deci, în concluzie, mi-a plăcut faptul că există o dezbatere şi chiar dacă nu voi convinge cu cunoştinţele mele sunt bucuros că mă pot evalua şi mai ales că putem evalua nu doar pe viitorul guvernator, dar mai ales pe cei care decid în această direcţie. Astfel putem şti cu exactitate unde suntem.
– Care sunt principalele probleme ale deltei la momentul actual şi cum vedeţi rezolvarea acestora?
– Sunt diverse probleme privind asociaţiile de animale, agricultura ecologică, piscicultura. Lucrând în activitatea de cercetare, m-am lovit de-a lungul anilor de fel şi fel de probleme. Sunt probleme nerezolvate de la ultimul guvernator care a fost pe latură ştiinţifică. Eu cred că a venit vremea să avem un guvernator din această latură pentru că există multă suferinţă în rândul celor care trăiesc din natură, respectiv în domeniul pescuitului unde trebuie făcute reglementări serioase. Transportul atât terestru cât şi pe apă are mari probleme care trebuie reglementate. Sunt lucruri care trebuie doar implementate, nu sunt lucruri neştiute. Trebuie o persoană dârză, cu dorinţă de a construi şi care să nu joace neapărat politic. Acesta trebuie să îşi dorească să facă, să se termine drumurile, să se reglementeze maniera de transport pe canale, lacuri şi laturi navigabile ale Dunării. Sunt localităţi care au un potenţial turistic extraordinar, dar din cauza transportului foarte anevoios acestea nu se pot dezvolta. Acum dacă te duci într-o astfel de localitate rişti să găseşti ruine sau lipsă de servicii tocmai din cauza transportului. Patrimoniul cultural trebuie să îşi vadă amprenta în fiecare regiune din deltă. Între Chilia, Sfântu Gheorghe şi Sulina nu sunt multe localităţi care marjează pe aceste lucruri. Altele au clipuri de promovare pe care europenii le văd ca pe nişte adevărate paradisuri.
– Ce ne puteţi spune despre agricultura din Delta Dunării?
– Sunt probleme serioase la cei care practică agricultura în Delta Dunării, iar oportunităţile vis-a-vis de agricultura ecologică sunt puţin cam şterse. Aceşti oameni ar trebui să aibă mult mai multe facilităţi pentru a putea aduce şi aport financiar în regiune. Mai sunt probleme legate de fermierii care cresc rase empirice de animale care ar trebui să primească o subvenţie aparte pentru că din cauza ectoparaziţilor multipli din Delta Dunării, cum ar fi ţânţari şi căpuşe, dacă aduci rase speciale în deltă, acestea nu trăiesc. Aceste animale trebuie ajutate să reziste şi să se dezvolte, lucru pe care nu l-a făcut mai nimeni. Dacă au fost fonduri alocate pentru aceste lucruri nu au fost şi învăţaţi cum să o facă. Banii care au venit la aceşti agricultori de multe ori nu s-au transformat în chestii practice, precum construcţii zootehnice adevărate, sisteme de prelucrare a păşunilor sau gardul electric care a intrat târziu în funcţiune. Măsurile trebuie luate pe fiecare UAT în parte, cine are voie şi în ce mod să crească animale, în funcţie de mediul sălbatic şi ce permite el. Acestea sunt lucruri care nu sunt la îndemâna oricărui specialist care ar veni în această funcţie.
Candidaţii la funcţia de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării îşi vor depune proiectele anonimizat, apoi acestea vor fi dezbătute, astfel încât până pe data de 12 aprilie se vor cunoaşte candidaţii calificaţi.
Decizia politică va fi luată după ce fiecare candidat va prezenta referinţe, în baza unei cercetări investigative realizată de o firmă de recrutare specializată.