Echipa Cerna’s Coders a câștigat Premiul I la Târgul Național de Știință și Tehnologie pentru Copii!
ActualitateFotocomentariul zilei 11 decembrie 2021 D.C.
La ediția a II-a a Târgului Național de Știință și Tehnologie pentru Copii – CODE Kids FEST, desfășurată pe 7 și 8 decembrie 2021 pe platforma de evenimente all-in-one Hopin, au participat 13 echipe – 72 de copii – din 10 județe, evenimentul însemnând, pe lângă concursul propriu-zis, și prezentări realizate de experimentați speakeri în domeniile IT și STEM, precum și ateliere de discuții despre programare, robotică și tehnologie.
Echipa Cerna’s Coders din comuna Cerna (jud. Tulcea) a câștigat atât Locul I, cât și Premiul de Popularitate. Luiza Noici (12 ani), Marius Tanur (12) și Lucian Bandula (13), coordonați de Vanda Dumitrache, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunale „Dumitru Cerna”, au elaborat Smart Irrigation V2, un proiect care vine în sprijinul agricultorilor care cultivă plante în sere. Proiectul este compus dintr-un sistem de udare automată, bazat pe un senzor de umiditate – care este introdus în sol – și o pompă de apă care se declanșează în momentul în care senzorul trimite semnalul că solul are nevoie de apă. Potrivit organizatorilor, juriul a apreciat proiectul lor ca fiind unul de impact și cu aplicabilitate imediată. În plus, copiii au primit și prima lor cerere pentru produsul dezvoltat de la un localnic care își dorește sistemul Smart Irrigation în solariul propriu.
La început eram un copil timid și nu mă așteptam să am această experiență frumoasă. Nu știam ce înseamnă un cod QR, proiecte pe calculator sau ce este un webinar. Mi se părea greu. Acum am ajuns la un nivel la care nici nu visam: Locul I la Târgul Național de Știință. Nu vă abateți de la visurile voastre care vi se par că nu pot deveni realitate! Nu uitați, persoanele ambițioase privesc dificultățile ca pe niște oportunități!, spune Luiza.
CODE Kids FEST este un eveniment de IT și STEM, organizat de Fundația Progress, în cadrul programului CODE Kids – Programează viitorul comunității tale! La ediția de anul acesta s-au înscris 580 de participanți din toate regiunile României, ceea ce înseamnă că performanța educației STEAM este o prioritate pe agenda multor persoane.
Despre dificultățile cu care s-a confruntat echipa, dar și despre ambiție, vorbește Marius: Code Kids a fost pentru mine o experiență nouă, cu provocări multe, dar și distractivă. Am învățat lucruri noi despre tehnologie, dar și ce este munca în echipă. La Târgul Național de Știință am avut mari emoții, deoarece ne-am pregătit mult pentru acest eveniment. Nu fost ușor, am întâmpinat probleme tehnice (nu găseam codurile) sau ni se stricau piesele, dar am învățat din greșeli și am câștigat. Recomand și altor copii sa se înscrie in proiect, deoarece o să-i ajute în viitor, cum, cu siguranță, o să mă ajute și pe mine, Lucian și Luiza.
Să amintim că pe 22 octombrie a.c., la cea de-a doua ediție a Târgului Regional de Știință și Tehnologie pentru Copii „Code Kids Fest” Dobrogea 2021 (eveniment organizat de Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea pe platforma Zoom), au participat șase cluburi cu paisprezece proiecte, calificându-se pentru finala națională Cerna’s Coders, cu proiectul Cerna Smart Irigation, și Sarichioi’s skilled coders, cu proiectul Șapcă Anti Covid (Sistem împiedicare atingerea feței cu mâinile).
Pentru mine,Code Kids a însemnat o provocare! La început, mi s-a părut o joacă, dar cu timpul am realizat că poate fi de viitor. Atunci când eu, alături de colegii mei, ne-am calificat la etapa națională a Târgului de Știință, am realizat cât de important a fost pentru mine Code Kids. Îi îndrum pe toți copiii din mediul rural să se înscrie în acest proiect, deoarece își pot descoperi o mare pasiune, cum a fost în cazul meu, a mărturisit Lucian.
Premiile în valoare de 10.000 de lei, oferite de partenerii programului CODE Kids, s-au îndreptat către cluburile de coding din mediul rural. Partener principal: Societe Generale Global Solution Centre. Parteneri: Romanian American Foundation, CEZ Vânzare, Institutul Aspen, Simplon România, Essensys Software, Gameloft, Innovation Labs, Girl Up Romania, Asociația Măgurele Science Park, Cavaleria Hub. Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Hotnews, Stiri.ONG, start-up.ro.
Conform reprezentanților Fundației Progress, echipele formate din copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani s-au prezentat cu proiecte digitale care propun soluții la probleme din comunitatea lor, în domenii precum sănătate, educație, mediu, transport sau agricultură și vor să schimbe lumea linie cu linie.
Fericită pentru performanță și încântată de premiile câștigate, un PS 5 în valoare de 6.000 de lei și un Smart Home kit, în valoare de aproximativ 500 de lei, coordonatoarea Vanda Dumitrache a declarat: Clubul a luat ființă în anul 2020. Inițial au fost 8 membri, apoi cei mari au plecat la liceu și au rămas „Cei trei crai”, i-am denumit eu. Activitatea noastră s-a desfășurat și online, și la bibliotecă. În primul an am obținut un pix 3D la un concurs de vloguri (oferit de Biblioteca Județeană Tulcea), iar anul acesta am câștigat marele premiu. Am avut un mare pasionat, pe Lucian, care a venit cu ideile: l-am susținut – atât eu, cât și cei din jur – în tot ceea ce și-au dorit să facă. Pentru Târgul Regional, pe lângă Smart Irrigation V1, au făcut și o șapcă pentru nevăzători, cu un senzor de distanță, care îl atenționează pe nevăzător în momentul în care se apropie de un obstacol (la 50 de m), plus câteva jocuri de buzunar (snake). Am mai început și alte proiecte dar care au eșuat din lipsa de coduri sau piese. Sunt bucuroasă că m-am înscris în acest proiect și am reușit să obținem rezultate frumoase! La început am pășit cu teamă în acest proiect, pentru că nu avem experiență, dar treptat ne-am acomodat și cu multă muncă din partea copiilor și susținere din partea mea, precum și a celor si jur, am reușit sa obținem un premiu frumos. Îmi doresc ca și generațiile viitoare să fie la fel de determinate și implicate. Îmi doresc să le stârnesc interesul și celor de anul acesta, deși sunt mai mititei (sunt abia clasa a IV-a). Mă bucur că, prin intermediul acestui proiect, copiii și-au descoperit o pasiune și îmi doresc să nu se oprească aici. Mulțumim coordonatorilor acestui proiect și Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea pentru că ne-au sprijinit. Mulțumim tuturor!
Fundația Progress este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 1996 în județul Bistrița-Năsăud. Organizația desfășoară inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare, pe care le dezvoltă apoi la nivel național. Fundația utilizează bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge mai ales la persoanele marginalizate. Din martie 2016, Fundația Progress este membră al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND).
Și Marian Druncea, șeful Biroului „Comunicarea Colecțiilor. Animație Culturală” din cadrul Bibliotecii Județene „Panait Cerna” și coordonator județean al proiectului CODE Kids, a subliniat importanța muncii din spatele trofeului: Membrii clubului Cerna’s Coders s-au adaptat rapid cerințelor impuse de organizarea unui târg online și au răspuns cu promptitudine și entuziasm apelului lansat de Fundația Progress și Biblioteca Județeană „Panait Cerna Tulcea”. Știu că nu le-a fost ușor, multe obstacole le-au stat în cale, dar am convingerea că lucrul în echipă, termenele-limită prin care au trecut, cercetarea făcută în prealabil și aplicațiile folosite pentru realizarea proiectului le vor folosi și pe viitor.
În ultimii trei ani, mai mult de 3.500 de copii s-au înscris la cursuri de programare în peste 150 de cluburi de coding CODE Kids înființate de Fundația Progress – prin proiectul CODE Kids – Programează viitorul comunității tale! -, fundație care susține investiția educațională în mediul rural și le oferă copiilor acces gratuit la informație și educație, orientându-i pe cei mici către meserii ca programator, informatician, inginer IT, game developer ori tehnician modelare 3D.
Premiul al II-lea a fost câștigat anul acesta de echipa Wizards CODE Club Pietrari (jud. Vâlcea), formată din nouă copii și coordonată de Crina Popescu, bibliotecar Biblioteca Comunală Pietrari, cu proiectul Bee-FRIENDLY, un stup inteligent, iar Premiul al III-lea, de către Echipa RoboGeții (alcătuită din elevi de gimnaziu), de la Academia de Informatică Brașov, cu proiectul Overloop. De asemenea, un premiu special constând în sesiuni de mentorat au primit din partea Girl Up România și 10 fete participante la Târg, pentru a-și continua cariera în domeniul științei și tehnologiei.
Felicitări tuturor!