Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deși ne aflăm pe ultima sută de metri a actualului legislativ, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vine în ajutorul românilor....

Deputat Mirela Furtună

Deși ne aflăm pe ultima sută de metri a actualului legislativ, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vine în ajutorul românilor.

Astfel, în data de 11 decembrie, Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.32/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi adoptarea unor măsuri în domeniul energiei.

În fapt, prin proiectul de ordonanță se stabilește scăderea prețurilor gazelor naturale furnizate clienților casnici, furnizorilor producători de energie termică sau direct către producătorii de energie termică.

De asemenea, se stabilește scăderea prețurilor pe piețele de energie electrică, se scade plafonul pentru care se plătește taxa de solidaritate de către producătorii de energie electrică la 400 lei/MWh.

Mai mult, se scade valoarea maximă a prețului la energia electrică pe care ANRE îl decontează de la 900 lei/MWh la 700 lei/MWh.

Toate aceste măsuri vor avea un impact pozitiv asupra menținerii unui cost mic pentru români atât prin prețuri mai bune la facturile de energie electrică și gaze naturale, cât și prin prețuri competitive pentru clienții care folosesc energia termică din sisteme centralizate.

Aceste plafonări se mențin până în primăvara anului 2025.

Mai mult, pentru a veni în ajutorul persoanelor care și-au montat panouri fotovoltaice, Camera Deputaților a decis eliminarea din lege a obligației de a instala capacități de stocare pentru prosumatorii existenți care dețin centrale cu puteri instalate ce se încadrează în limitele de putere cuprinse între 3kW sau, după caz, 10,8kW – în funcție de tipul de racord, dacă este sau nu trifazat – și 400 kW și cu evacuare în rețeaua electrică de interes public. Astfel investițiile făcute de acești clienți vor putea fi decontate de Administrația Fondului pentru Mediu și se promovează în continuare tranziția către energia verde.

Prin această lege, Parlamentul României își face datoria de a adopta măsuri bune pentru români chiar și în ultimele zile de mandat.

Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună