Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Etnic mobil: Eleni în Elada”, ediţia a II-a „Etnic mobil: Eleni în Elada”, ediţia a II-a
ACTET– Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea a implementat cu succes a doua ediţie a proiectului „Etnic mobil: Eleni în Elada” având ca scop... „Etnic mobil: Eleni în Elada”, ediţia a II-a

greciACTET– Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea a implementat cu succes a doua ediţie a proiectului „Etnic mobil: Eleni în Elada” având ca scop promovarea patrimoniului şi tradiţiei culturale nord-dobrogene, dezvoltarea cooperării culturale internaţionale, dezvoltând colaborările cu „Uniunea Asociaţiilor Culturale din Salonic” şi cu „Federaţia Tuturor Comunităţilor din Tracia de Est- Tracia de Nord”.

Perioada de desfăşurare a proiectului a fost de 2 luni ( iulie – august 2016), timp în care au fost derulate  o serie de activităţi,  privind realizarea, în Grecia, în Salonic, în decursul unei săptămâni, a trei spectacole cu specific grecesc, precum şi a trei sesiuni de informare privind patrimoniul cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea, ai căror primi beneficiari să fie publicul elen, îndeosebi elevi şi tineri. De asemenea, tinerii care s-au deplasat în Grecia, alături de echipa responsabilă cu implementarea proiectului, dobândind cunoştinţe despre patrimoniul cultural, istoric şi natural al Greciei, punându-se accent pe specificul oraşului Salonic.

greci2Numărul persoanelor implicate a fost de 25 persoane, din care membri ai ansamblului “Odyssea”, reprezentanţi ACTE şi colaboratori pe bază de voluntariat.

Proiectul s-a încheiat cu o conferinţă de presă la sediul Primăriei Halkidona, municipiul Koufalia, în cadrul căreia s-au discutat obiectivele urmărite prin acest proiect, rezultatele şi posibile viitoare noi obiective: ,, Suntem impresionaţi de activităţile desfăşurate de Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din regiunea Tulcea, din România, precum şi de istoria satului Izvoarele, unde se găsesc şi astăzi descendenţi ai unor familii de refugiaţi din Tracia, care s-au instalat acolo în timpul Revoluţiei greceşti ( 1826 ) , deoarece zona era la adăpost de război și le amintea de patria lor iubită.” , a declarat Ioan k.Tsouknidas, Primar al Municipalităţii Halkidona.

Printre obiectivele îndeplinite cu succes se numără:

  • Cultivarea specificului interetnic al judeţului Tulcea prin implicarea unui număr de 20 de tineri, elevi ai unităţilor de învăţământ tulcene, studenţi cu origini tulcene, în pregătirea, prezentarea şi explicarea unui spectacol coregrafic cu specific grecesc, tracic.
  • Creşterea nivelului de informare în rândul a 20 de tineri implicaţi în proiect, cu privire la patrimoniul cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea, dar şi a patrimoniului cultural, istoric şi natural al Greciei.
  • Promovarea patrimoniului cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea prin prezentarea unei serii de spectacole în Grecia, dar şi prin prezentarea de materiale având drept conţinut elemente de patrimoniu cultural, istoric şi natural al judeţului Tulcea, în vederea stabilirii de bune relaţii transfrontaliere.
  • Menţinerea şi dezvoltarea colaborării cu „Uniunea Asociaţiilor Culturale din Salonic” şi cu „Federaţia Tuturor Comunităţilor din Tracia de Est- Tracia de Nord” în vederea promovării culturii elene şi a grecilor traci de pretutindeni. Se impune a se menţiona faptul că în judeţul Tulcea există singurul sat arhaic grecesc din ţară, Izvoarele, locuitorii greci ai acestui sat fiind de origine tracică.

gr3 ,, Ne- am bucurat de sprijinul  şi aprecierea oficialităţilor din localităţile în care am implementat proiectul, cu care am colaborat în prima ediţie – şi care au spus că ne-au urmărit activitatea pe tot parcursul anului pe reţelele de socializare-  dar şi  alte persoane cu funcţii de răspundere  din alte localităţi, care ne-au văzut spectacolele şi au dorit să ne cunoască mai bine activităţile, originile, istoria. Au lăudat intenţia noastră de a urmări traseul istoric al străbunilor noştri, propunând o serie de mai multe activităţi prin care să  dobândim noi cunoştinţe despre acestea. De asemenea şi-au manifestat dorinţa de a continua şi dezvolta aceste acţiuni şi pe viitor, poate prin o a treia ediţie a ,, Etnic mobil: Eleni în Elada,, ” , a declarat domnul Ciprian Pelivan, Preşedinte  Asociaţia Comunităţii Tinerilor Eleni din Tulcea.

Proiectul „Etnic mobil: Eleni în Elada”editia a II-a, 2016 a fost cofinanţat de Consiliul Judeţean Tulcea.