Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Eu sunt pui de românaș. Itinerarii cultural-artistice România- Polonia”  Ediția I „Eu sunt pui de românaș. Itinerarii cultural-artistice România- Polonia”  Ediția I
În perioada 1 august – 15 septembrie a.c., Asociația Culturală „Dorulețul” desfășoară, în scopul dezvoltării cooperării culturale internaționale, prima ediție a proiectului „Eu sunt... „Eu sunt pui de românaș. Itinerarii cultural-artistice România- Polonia”  Ediția I

În perioada 1 august – 15 septembrie a.c., Asociația Culturală „Dorulețul” desfășoară, în scopul dezvoltării cooperării culturale internaționale, prima ediție a proiectului „Eu sunt pui de românaș. Itinerarii cultural-artistice România – Polonia”.

Astfel, în intervalul 1 – 20 august sunt selectate materiale audio, realizate cu instrumente tradiționale din zona folclorică Dobrogea și se realizează un colaj de melodii pentru realizarea unui moment muzical; cu ajutorul unui grup de copii din cadrul Asociației Culturale „Dorulețul” a fost montată o suită originală, care va valorifica folclorul din zona Dobrogei; de asemenea, au fost achiziționate costume populare autentice, specifice zonei folclorice Dobrogea, și o stație de sonorizare necesară pentru realizarea spectacolelor.

„Model de înțelegere interetnică, dialog intercomunitar și fuziune multiculturală, Tulcea este județul în care nota fundamentală a comportamentului comunității tradiționale dobrogene este armonia conviețuirii. Bogăția și unicitatea folclorului nord-dobrogean, în care elementele tradiționale românești s-au îmbinat cu moștenirea culturală a minorităților stabilite pe teritoriul Dobrogei, dar și cu particularitățile românilor sosiți din alte zone ale țării, trebuie promovate tocmai pentru a conserva identitatea regională. În consecință, scopul acestui proiect este să ajute la promovarea în plan internațional a tradițiilor coregrafice din zona folclorică Dobrogea – Tulcea, una cu o remarcabilă varietate tipologică a dansului tradițional, prin creșterea atractivității actului artistic față de turiști, mărirea numărului de ansambluri valoroase străine la festivaluri folclorice organizate la Tulcea și, de asemenea, cooptarea continuă de noi practicanți de dansuri populare, factor important în perpetuarea dansului popular”, afirmă coordonatorul A.C. „Dorulețul”, prof. Ștefan Coman.

În perioada 21 – 26 august, momentul artistic tradițional realizat în cadrul activităților anterioare va fi prezentat de către o grupă de 43 de copii ai A.C. „Dorulețul” în cadrul unui festival internațional renumit la nivel internațional desfășurat în Polonia, respectiv „Traditional Art” din Poznan.

Valoarea totală a proiectului este de 25.700 de lei, din care 22.000 reprezintă finanțare a Consiliului Județean Tulcea, iar diferența este contribuția asociației culturale.