Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Casă boierească din secolul XIX, reabilitată cu bani europeni. Reabilitarea „Casei Avramide“  şi a Muzeului de Artă a fost reuşită în timp record, predarea...
Aşa arată acum interiorul Casei Avramide

Aşa arată acum interiorul Muzeului de Arta

Casă boierească din secolul XIX, reabilitată cu bani europeni. Reabilitarea „Casei Avramide“  şi a Muzeului de Artă a fost reuşită în timp record, predarea lucrărilor urmând să aibă loc luni.

„Este o lucrare deosebită, sincer îmi pace cum a ieşit, arată într-adevăr ca o casă boierească veche, este o adevărată bucată de istorie vie a Tulcei, ceva ce nu aveam până acum“ a declarat ieri directorul Direcţiei de Cultură şi Culte Tulcea, Iulian Vizauer, cu prilejul unei vizite la cele două obiective finalizate, împreună cu arhitecţii implicaţi în proiect.

Construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, Casa Avramide din centrul oraşului Tulcea a aparţinut armatorului grec Alexandru Avramide. După anul 1944, aceasta devine sediul mai multor instituţii publice, printre care se află şi primul muzeu din Tulcea, Muzeul „Deltei Dunării“, a cărui deschidere a avut loc la 1 mai 1950 şi care prezenta exponate de arheologie, etnografie, ştiinţele naturii şi artă plastic.

Artă şi cafenea literară

Proiectul este unul de referinţă la nivel regional, obiectivul acestuia fiind creşterea cu 25.000 a numărului anual al turiştilor care vin în judeţul Tulcea, creşterea sezonului turistic de la patru la opt luni, precum şi dublarea veniturilor atrase la bugetul de stat de administraţia publică. Clădirea va găzdui colecţii de artă, iar la subsol, posibil o cafenea litarară, destinată mediului artistic, cu spaţii expoziţionale. Valoarea totală a proiectului finanţat de Uniunea Europeană este de 46,1 milioane de lei, contribuţia Consiliului Judeţean  fiind de un milion de lei.

„Pot spune că astfel de lucrări sunt cu adevărat deosebite, sunt genul de lucrări pe care le faci cu placere, cu dragoste chiar, iar rezultatul pe care îl vedem aici, în casa Avramide, mă mulţumeşte şi sper că va mulţumi pe toată lumea. Un lucru bun este o lucrare colectivă, în acest caz am avut un colectiv bun care a reuşit să creeze un ansamblu armonios“, a declarat Cornel Georgescu, patronul firmei Coral, firma tulceană ce a reabilitat cele două clădiri de patrimoniu.

Fostul Palat al Paşalelor, clădire de stil neoclasic, a fost construit între 1863-1865 ca palat administrativ al Sangeacului de Tulcea. După realipirea Dobrogei României, imobilul a devenit, în 1878, sediu al Prefecturii judeţului Tulcea, având la parter Tribunalul Judeţean, corpul Portăreilor şi Curtea de juraţi. Între 1950-1970, aici a funcţionat Sfatul Popular al Raionului Tulcea, iar cu începere din 1982 clădirea adăposteşte Muzeul de Artă.

Casa Avramide a aparţinut armatorului grec Alexandru Avramide, unui celebru om de afaceri din secolul al XIX-lea. În jurul anului 1890, Avramide a adus la Tulcea meşteri italieni şi le-a încredinţat construcţia unei case, pe care şi-o dorea un simbol al prosperităţii familiei sale. Casa, amplasată în centrul oraşului Tulcea, a devenit, la acea vreme, cea mai frumoasă clădire din oraş. După 1944, Casa Avramide a fost transformată în sediul Comitetului Democratic Grec, iar în 1950 clădirea a fost transformată în Muzeul Deltei Dunării.

Vizită de lucru în muzeu

Vizită de lucru în muzeu