Expoziția itinerantă ”Pentru o istorie a imnului național”, deschisă la Muzeul de Istorie și Arheologie
ActualitateZiarul Cultural 29 iulie 2017 D.C.
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale”Gavrilă Simion” Tulcea și Muzeul ”Casa Mureșenilor” Brașov vă invită cu ocazia Zilei Imnului Național al României, sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, să vizitați expoziția itinerantă ”Pentru o istorie a imnului național”, deschisă la Muzeul de Istorie și Arheologie din parcul Monumentul Independenței Tulcea, care face parte din proiectul ”Poveștile arhivei” finanțat de Consiliul Județean Tulcea.
Este o onoare pentru muzeul tulcean să poată oferi publicului vizitator, în acest an, cu ocazia zilei unuia dintre cele mai importante simboluri ale țării, imnul, bunuri de patrimoniu unicat din arhiva Muzeului Imnului Național, așa cum mai este cunoscută instituția muzeală brașoveană, ce aduc informații legate de autorul imnului național, Andrei Mureșanu precum și de cea mai importantă creație a sa, poezia ”Un răsunet”, cunoscută astăzi sub titlul ”Deșteaptă-te, române!”. Manuscrisul imnului, transcriere de epocă a poeziei din 1848, bun cultural de tezaur, înnobilează demersul expozițional.
Realizatorul expoziției, domnul dr. Valer Rus, managerul Muzeului ”Casa Mureșenilor” Brașov, a menționat cu privire la imnul național: ”Alături de drapel şi stemă, imnul reprezintă sinteza valorilor, idealurilor poporului care îl cântă. De asemenea, poate reprezenta simbolul casei regale sau, şi acesta este şi cazul cântecului “Deşteaptă-te, române!”, un cântec de luptă. Începutul revoluţiei de la 1848 îi găseşte pe intelectualii români preocupaţi de soarta conaţionalilor lor din Transilvania. Nu întâmplător, aceştia se situează în fruntea poporului, căruia încearcă să îi arate calea de urmat. Necesitatea mobilizării rapide, efective şi eficiente era evidentă. Însă acest lucru nu se putea face numai prin intermediul proclamaţiilor şi a declaraţiilor din presă. Era nevoie de încă ceva. Poetului Andrei Mureşanu, aflat pe atunci la Braşov, în calitate de profesor la Colegiul Latino-German din localitate şi redactor la suplimentul literar Foaie pentru minte, inimă şi literatură al periodicului românesc Gazeta de Transilvania, îi va reveni misiunea elaborării unui cântec de luptă. Poezia a fost scrisă la sfârșitul lunii mai și publicată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentul literar, unde autorul era redactor, sub titlul Unu resunetu”.
De asemenea, autorul expoziției a ținut să facă și următoarele precizări: „Pentru a completa cu adevărat motivele pentru care un cântec devine imn mai este nevoie de încă ceva. De sângele unor martiri, sânge pe care sistemul comunist nu a ezitat să îl verse. Rememorând teribilele zile ale lui decembrie 1989, în grupajul de informaţii privitor la Timişoara, Rodica Palade rezuma: «Un grup de 30 de tineri se îndreaptă spre Catedrală. Urcă treptele şi desfăşoară un steag tricolor cu stema decupată. Încep să cânte Deşteaptă-te, Române!. Se trage în plin. Morţi şi răniţi. Doar câţiva reuşesc să fugă.»”.
Încă de la apariție, Deșteaptă-te, Române! a fost un cântec menit să fie alături de români în cele mai grele moment ale istoriei lor. Versurile militante/combatante i-au chemat pe români la luptă, la (re)deșteptare. Managerul muzeului brașovean și-a mai exprimat speranța că „[…] generaţiile viitoare vor înţelege exact contextul în care s-a născut acest cântec şi, mai ales, vor cunoaşte teribilele momente în care el a fost reluat, pentru a accepta importanţa şi actualitatea sa. Trecutul şi prezentul imnului național sunt garanţiile viitoare ale acestui cântec nemuritor.”.
Vă invităm prin intermermediul obiectelor de patrimoniu să descoperiți fascinanta poveste a imnului național!