În perioada 6-8 septembrie 2014 sunteţi aşteptaţi la Crişan la un adevărat festin al mâncărurilor din peste. Vedeta Festivalului va fi tradiţionalul borş de peşte, însă prima ediţie a demonstrate ca gospodinele din zona deltaică pot produce multe surprize… culinare!
“Prima ediţie, deşi am avut emoţiile inerente unui început de drum, a ieşit foarte bine, ţin să le mulţumesc participanţilor care prin priceperea lor au făcut uitate orice mici probleme organizatorice, drumul parcurs pe apă, ţânţarii, etc.
Turiştii prezenţi la prima ediţie au fost încântaţi de produsele oferite, asta şi pentru că au degustat multe mâncăruri noi, multe produse ce nu se prea găsesc în orice pensiune, au fost surprinşi de diversitatea gastronomică a deltei, mulţi fiind obişnuiţi doar cu mâncăruri clasice-saramură, ciorba, peste prăjit” spune Silviu Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural – filiala Tulcea, iniţiatorul Festivalul Borşului de peşte din Delta Dunării.
În cadrul Festivalului Borşului de Peşte al Deltei Dunării, vor fi organizate concursuri gastronomice pe bază de reţete tradiţionale deltaice de către echipe de bucătari de pe întreg teritoriul deltei, ce se vor întrece în măiestria gătitului pe parcursul a doua manşe şi secţiunea „cel mai bun borş de peşte”, ce se vor desfăşura timp de două zile, precum şi prezentarea folclorului local de către etniile deltaice şi a frumuseţilor biodiversităţii deltei.
Turiştii vor putea degusta, contra cost,toate produsele realizate de participanti.
“Vor veni din nou la concurs echipaje din localităţile Deltei, mai multe decât la prima ediţie, cei din Jurilovca vor trebui să lupte pentru titlul câştigat la prima ediţie, dar de data aceasta vor fi mai multe surprize, muzica, sper că vremea să ţină cu noi şi să avem din nou succes, acest festival să devină cu adevărat un brand al Deltei Dunării” mai spune Silviu Gheorghe.
Şi la ediţia din acest an maestrul de ceremonii va fi.. maestrul Ştefan Coman, muzica fiind asigurată de ansambluri tradiţionale din zona dar şi de antrenantul Radu Captari şi surpriză, de celebrul edil artist de la Luncaviţa, primarul Stefan Ilie. O altă prezenţă neconfirmata încă este cea a artistului Ioan Gyuri Pascu!
Perioada de desfăşurare:
6-8 septembrie 2014
Locul de desfăşurare:
Centrul localităţii Crişan, jud. Tulcea, pe braţul Sulina, la 47 km. de mun. Tulcea
Program de desfăşurare:
Sâmbătă, 6 septembrie
– Ora 12: startul competiţiei gastronomice, prima manşă -prezentare folclor deltaic
– Ora 16: start a doua manşă
– Folclor deltaic
– Ora 18: jurizare
– Folclor deltaic
Duminică, 7 septembrie
– Ora 10: etapa a doua a competiţiei gastronomice –cel mai bun borş de peşte
– Ora 12: jurizare, ceremonia de premiere
– Prezentare folclor deltaic
– Jurizare, premiere