Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului, ediția a XVI-a Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului, ediția a XVI-a
Evenimentul se va desfășura în perioada 10-14 mai a.c., la Sarighiol de Deal, comuna Beidaud, județul Tulcea, în organizarea Asociației Culturale Aromâne  „Dor”, din... Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului, ediția a XVI-a

Evenimentul se va desfășura în perioada 10-14 mai a.c., la Sarighiol de Deal, comuna Beidaud, județul Tulcea, în organizarea Asociației Culturale Aromâne  „Dor”, din Sarighiol de Deal, sub patronajul Consiliului Județean Tulcea, în calitate de principal finanțator, cu sprijinul deosebit al Ministerului Culturii și Identității Naționale, dar și al Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, al Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, al Primăriei Comunei Beidaud și al Școlii Gimnaziale Sarighiol de Deal.

O pleiadă de ansambluri folclorice din  județ, țară și străinătate în spectacol, lansări de carte, concursuri de creație literară, desen și fotografie, expoziții cu tematică pastorală, sunt activitățile care vor da conținut ediției curente a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului.

Joi, 10 mai, cu începere de la ora 18.00, la Sarighiol de Deal, căminul cultural va găzdui o serie de manifestări culturale dedicate evenimentului: deschiderea expoziției de artă pastoral, prezentarea și premierea lucrărilor participante în cadrul concursului național de creație literară, desen și fotografie, ediția a VIII-a, concurs dedicat elevilor, sunt doar câteva dintre acestea. Un moment deosebit va fi rezervat festivității de premiere a membrilor ansamblului folcloric aromân „Dor”, din Sarighiol de Deal, coordonat de Dumitru Caimacan, ansamblu care, anul acesta împlinește 40 de ani de activitate, iar bătrâni păstori din Sarighiol de Deal și localitățile învecinate vor prezenta oaspeților obiceiuri și tradiții legate de păstorit, păstrate peste timpuri.

Prima seară de spectacol din cadrul festivalului va fi cea de vineri 11 mai când, pe scena deschisă a căminului cultural Sarighiol de Deal, cu începere de la ora 20.00, vor evolua ansamblul folcloric aromân „Dor”, din Sarighiol de Deal,  ansamblul „Balada”, din Bistrița, ansamblul „Cetina”, din Lunca Ilvei, Bistrița-Năsăud, ansamblul „Rapsodia trișcașilor”, din Leșu, Bistrița-Năsăud, ansamblul „Obcina Stănișoarei”, din Mălini, Suceava și ansamblul „Țara Vrancei”, din Focșani. Seara se va încheia cu un recital susținut de interpreta Maria Costin Murgoci.

Și publicul din municipiul Tulcea se va putea bucura de frumusețea dansurilor folclorice prezentate în cadrul festivalului, tot vineri, 11 mai, dar cu începere de la ora 18.00, pe scena Sălii Mari a Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea urmând a evolua ansamblurile „Flori de măr”, din Curtișoara, Olt,  ansamblul cu specific bulgăresc „Bosilce”, din Târgoviște, Dâmbovița, ansamblul „Plaiurile Dumbrăviței”, din Dumbrăvița, Brașov, ansamblul „Astra”, din Săcele, Brașov și ansamblul „Hodăceanca”  , din Hodac, Mureș. Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 12 mai, cu începere de la ora 10.00, căminul cultural din Sarighiol de Deal va găzdui Simpozionul  „Păstoritul, între tradițional și modern”, eveniment realizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, dar și al Societății Naționale de Geografie – Filiala „Constantin Brătescu”, cu implicarea deosebită a domnului professor Gheorghe Băisan. În mod special, simpozionul va avea și o secțiune dedicată Centenarului Unirii. Pe lângă sesiunea de comunicări științifice vor mai avea loc lansări de carte: poezie aromână și un volum dedicate bucătăriei cu specific aromân, un moment folkloric prezentat de ansamblul aromân „Dor”, din Sarighiol de Deal, precum și un recital susținut de solista Andrada Iordache, din București.

De la ora 14.00, în aer liber, la Izvorul Tămăduirii, oaspeții se vor bucura de prezentarea- pe încercate-unei expoziții gastronomice cu produse specific zonei Sarighiol de Deal, de un spectacol în aer liber susținut de ansamblul folcloric „Țara Vrancei”, din Focșani, Vrancea, precum și de recitaluri susținute de Maria Costin Murgoci și de Andrada Iordache. Nu va lipsi un buchet de cântece la armonică oferit de cunoscutul rapsod Gică Carapale, precum și un recital special, oferit de formația aromână „Mita și Teo”.

Tot sâmbătă, la Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, publicul tulcean se va putea bucura de evoluția scenică a ansamblurilor „ Balada”,„Cetina ” și „Rapsodia trișcașilor” din Bistrița-Năsăd,  a ansamblului „Kruna”, din Obrenovăț, Serbia, urmat de ansamblul  „Kud Sveti George”, din Stanciova, Timiș, ansamblu cu specific sârbesc, precum și de ansamblurile bulgărești „Sarenokolance”, din Kavarna și „Vladimirova” , din Vladimirov, Dobrici.

La Sarighiol de Deal, cu începere de la ora 20.00 se va desfășura o nouă seară folclorică, având ca protagoniști ansamblurile „Flori de măr”, din Curtișoara, Olt, „Bosilce”, din Târgoviște, Dâmbovița, „Plaiurile Dumbrăviței”, din Dumbrăvița, Brașov,  „Astra”, din Săcele, Brașov, „Hodăceanca”, din Hodac, Mureș, „Kruna”, din Obrenovăț, Serbia, „Kud Sveti George”, din Stanciova, Timiș , „Obcina Stănișoarei”, din Mălini, Suceava, precum și ansamblurile folclorice „Balada”, „Cetina” și „Rapsodia trișcașilor”, din Bistrița-Năsăud.

Duminică, 13 mai a.c., toate ansamblurile participante se vor întâlni la Sarighiol de Deal, iar cu începere de la ora 11.30, în aer liber, la Izvorul Tămăduirii, își vor da mâinile într-o frumoasă horă a prieteniei. Momentul va fi urmat de un amplu spectacol câmpenesc oferit de ansamblurile din țară și de peste hotare, cărora li se vor adăuga și ansamblurile folclorice ale comunităților etnice din județul Tulcea,dar și alți oaspeți, cum ar fi ansamblul „ Izvoare dobrogene” din Constanța, spectacol care se va încheia cu un recital susținut de solistul Nicolae Panciu, din Sarighiol de Deal.