Festivalul Luminii, un proiect cu tradiţie a Organizației Naționale Cercetașii României
ActualitateFotocomentariul zilei 15 septembrie 2021 D.C.
Cercetașii Lotus Tulcea îndeamnă tulcenii să redescopere frumusețea lucrurilor mărunte la Festivalul Luminii
„Redescoperă frumuseţea lucrurilor mărunte” este motto-ul evenimentului denumit, în mod simbolic, Festivalul Luminii, un proiect cu tradiţie a Organizației Naționale Cercetașii României, care, anul acesta, se va desfăşura în orașul nostru sâmbătă, 18 septembrie, între orele 15:00 – 20:00, pe Lacul Ciuperca.
Acest eveniment oferă comunităţii locale un cadru natural unic realizat prin eforturile cercetașilor Centrului Local Lotus Tulcea. Astfel, toate decoraţiunile pregătite cu aceasta ocazie (aproximativ 20.000 de cutiuţe de hârtie de diverse forme, mărimi, culori), desenele realizate de copii, fotografiile expuse în cadrul expoziţiei foto, etc., sunt o modalitate prin care oamenii simpli pot aduce un dar, un plus valoare orașului lor, prin acest spaţiu de manifestare artistică şi spirituală, în etapa de pregătire a evenimentului sau chiar în timpul desfășurării evenimentului.
În cadrul ediției de anul acesta, cercetașii și-au propus antrenarea comunității în jocuri și activități interactive, printre care „Copacul cu dorințe”, „Roata norocului”, „Schimb de Carte”, „Mânuțe pe Cearșaf”, numeroase tombole și concursuri finalizate cu acordarea de premii, inclusiv tricouri de voluntar, în ediție limitată. Pe lânga activitățile specifice evenimentului, devenite tradiție, tulcenii de toate vârstele se mai pot bucura de înca 4 zone tematice:
● Zona Retro oferă tulcenilor posibilitatea de a retrai perioada de la începutul mileniului, prin muzică, decor și activități precum „Jocurile copilariei” , „Mozaicul cu dopuri” , „Scrisori pentru cei dragi” și „Mozaicul Kitsch-ului”;
● Zona Fairytopia invocă universul pastelat al poveștilor cu zâne. Vizitatorii vor avea acces la ateliere precum „Pictura pe față” și „Baloane cu săpun”, la care sunt invitați cu drag să participe, într-un cadru feeric.
● Cultura hawaiiana va fi valorificată de voluntari în Zona Hawaii, unde toata lumea este bine-venită să învețe să danseze Hula Hoop, să confecționeze obiecte inedite (atelierul „Handmade”), sau să admire decorul exotic.
● Parcul Eco va găzdui Zona Scout, dedicată Cercetășiei. Aici, oricine poate fi „cercetaș pentru o zi”, participând la workshop-uri dedicate învățării unor noțiuni de supraviețăuire și a unor noduri utile atât pentru camping, cât și în viața de zi cu zi. Mai mult, atelierul Eco își deschide porțile, la foișoarele de pe Lacul Ciuperca, pentru a promova grija față de mediu își resurse într-un mod inovator. Distracția și energia caracteristice cercetașilor nu vor lipsi, desigur, întrucât această zonă invită participanții să se alăture la „Jocurile Cercetășești”, îndragite în mod deosebit de copii.
Festivalul Luminii inseamnă mai mult decat un loc plin de lumânări, activități, fotografii şi desene, artă urbană şi oameni. Festivalul Luminii înseamnă o modalitate de a opri timpul în loc, în ciuda agitaţiei zilnice urbane, şi de face persoanele care participă la festival să contribuie, cu mic cu mare, la valorificarea timpului, a lucrurilor importante şi a celor minore din viaţă, sau măcar la o varianta extrem de originală de artă şi relaxare.
Cercetășia este un program educațional captivant pentru mii de copii și tineri din România și de pe întreg globul. Educația cercetășească dezvoltă caractere puternice și construiește comunități durabile, de încredere. În prezent, în România, peste 4000 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 24 de ani, din toată țara beneficiază de aceste program complex de formare și dezvoltare, cu sprijinul celor 1500 de voluntari adulți.