Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

FII ACTIV DE ZIUA DUNĂRII! FII ACTIV DE ZIUA DUNĂRII!
În data de 29 iunie este aniversată Ziua Internațională a Dunării, ce  a fost sărbătorită pentru prima dată de ICPDR (International Commission for the... FII ACTIV DE ZIUA DUNĂRII!

dunareÎn data de 29 iunie este aniversată Ziua Internațională a Dunării, ce  a fost sărbătorită pentru prima dată de ICPDR (International Commission for the Protection of the Danube River) în anul 2004 pentru a marca împlinirea a 10 ani de la semnarea Convenției privind Protecția Fluviului Dunărea. Prin efortul comun al diferitelor organizații, sărbătorirea Zilei Dunării în întreg bazinul Dunării a devenit un eveniment anual, un omagiu adus fluviului și râurilor care se varsă în el.

Astfel, 14 țări din bazinul Dunării sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, Dunărea, natura și oamenii ce trăiesc în cuprinsul ei. Ziua Dunării 2016 este o celebrare a unor ape mai curate, râuri mai sigure. Festivaluri pe malul apelor, întâlniri publice și evenimente educativ- distractive, vor aduce un omagiu fluviului și afluenților săi, popoarelor de pe malurile sale și progreselor realizate. Ziua Dunării întărește „solidaritatea Dunării”, subliniind faptul că, în ciuda diferențelor culturale și de istorie, avem o dorință și responsabilitate comună de a proteja resursele noastre prețioase.

Reafirmând importanţa evenimentului, Administrația Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) împreună cu Asociația Euro Tulcea şi școlile din municipiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, Secţia de Gospodărire a Apelor Tulcea vor organiza acțiuni dedicate fluviului Dunărea. Programul acțiunilor va debuta în data de 22 iunie, pe faleză, cu distribuirea de fluturaşi prezentând evenimentul de mediu Ziua Dunării, distribuirea și completarea de chestionare precum și realizarea unui banner cu mesaje și figurine realizate prin tehnica origami. Vor urma vizionări de filme având în rol principal ,,Dunărea,, și Delta sa, tradiții și obiceiuri de-a lungul fluviului, descoperirea de rețete gastronomice din țările riverane Dunării, expoziții de desene realizate de către copii etc. În data de 29 iunie, ARBDD împreună cu elevii vor determina calitatea apei Dunării pe nava laborator din dotare, iar pe pontonul ARBDD se vor desfășura ateliere tehnico-creative, desene, etc. .

 

Informații suplimentare

Ziua Dunării

Ziua Dunării este sărbătorită pe 29 iunie, pe tot cuprinsul bazinului fluviului Dunărea de-a lungul afluenților mari și mici. Se celebrează rolul vital al Dunării și afluenților săi în viața oamenilor prin: furnizarea de apă, resurse alimentare, energie, mijloace de existență și recreere. Ziua Dunării sărbătorește oamenii din regiune și viața sălbatică ce își găsește refugiul pe cuprinsul ei.

Ziua Internațională a Dunării este un eveniment aniversar la care sunt încurajate să participe organizații și instituții de la fiecare nivel al societății: grădinițe, licee, biserici, ONG-uri, instituții științifice și autorități naționale sau locale. Prin gama variată de activități, cum ar fi jocuri acvatice, excursii, mese rotunde, ateliere de lucru, activități de educație și sensibilizare publică, întreaga societate ar trebui să câștige o legătură emoțională mai puternică și mai plină de respect cu bazinul Dunării și unica sa biodiversitate. Implicarea unor artiști și personalități bine cunoscute care s-au angajat să acționeze pentru bazinul Dunării, prin exemplul personal, ar putea inspira publicul să acționeze pentru Dunăre în viața lor de zi cu zi.

Dar, cum poate ajuta Ziua Dunării, fluviul ?

  • Evidențiază de ce este importantă grija pentru apele Dunării.
  • Sărbătorește succesele și arată ce se poate realiza.
  • Privește spre viitor și provocările pe care acesta le va aduce.
  • Mobilizează oamenii să ia măsuri în favoarea Dunării.

 

Convenția pentru Protecția Fluviului Dunărea

Convenția privind Protecția Fluviului Dunărea constituie instrumentul juridic general pentru cooperarea privind managementul transfrontalier al apelor bazinului Dunării. Convenția a fost semnată la 29 iunie 1994, la Sofia, Bulgaria, de unsprezece dintre statele riverane Dunării – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Moldova, România, Slovacia, Slovenia și Ucraina – și Comunitatea Europeană, și a intrat pe deplin în vigoare în octombrie 1998, când a fost ratificată de al nouălea semnatar.

Obiectivul principal al Convenției privind Protecția Fluviului Dunărea (DRPC) este acela de a se asigura că apele de suprafață și apele subterane din bazinul Dunării sunt gestionate și utilizate în mod durabil și echitabil.

Despre ICPDR

Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) lucrează pentru a asigura utilizarea echitabilă și durabilă a apelor și a resurselor de apă dulce din bazinul fluviului Dunărea. Activitatea ICPDR se bazează pe Convenția privind Protecția Fluviului Dunărea, instrumentul legal major pentru cooperarea și gestionarea apelor transfrontaliere în bazinul Dunării.

În anul 2000, părțile contractante au desemnat ICPDR ca platformă pentru implementarea tuturor aspectelor transfrontaliere ale Directivei Cadru privind Apa a UE. In 2007, ICPDR a asumat și responsabilitatea pentru coordonarea implementării Directivei UE privind Inundațiile din Bazinul Dunării.

Informații culese,  traduse și adaptate de ARBDD, sursa http://www.icpdr.org /