Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

FILME DE AUR LA CINEMATECA ICR TULCEA! FILME DE AUR LA CINEMATECA ICR TULCEA!
   Institutul Cultural Român, Filiala Tulcea, şi Teatrul ,,Jean Bart anunţă deschiderea oficială a Cinematecii ICR: 23 aprilie, ora 16.30, la Sala Studio. Materializând... FILME DE AUR LA CINEMATECA ICR TULCEA!

   Institutul Cultural Român, Filiala Tulcea, şi Teatrul ,,Jean Bart anunţă deschiderea oficială a Cinematecii ICR: 23 aprilie, ora 16.30, la Sala Studio.

Materializând o veche dorinţă a publicului tulcean, proiectul urmăreşte  îmbogăţirea culturii cinematografice a tinerilor care constituie targetul principal al acestei acţiuni. Prin promovarea valorilor cinematografice naţionale şi internaţionale se urmăreşte lărgirea orizontului de preferinţe şi opţiuni în spectrul celei de-a şaptea arte.

 

  Deoarece proiectul intitulat ,,Zilele Filmului Francez” s-a bucurat de mare succes în rândul tuturor categoriilor de spectatori, ICR Tulcea propune organizarea, în fiecare lună, a unei serii de proiecţii cinematografice de artă. Filmele prezentate, exceptând, evident, producţiile autohtone, vor fi subtitrate numai în limba română. Orele de difuzare a filmelor: 17.00 şi, respectiv, 19.00.

 

                  Organizatorii asigură publicul de înalta ţinută artistică şi buna calitate a peliculelor proiectate în cadrul prezentului program.

 

 APRILIE

 

Filmul de artă românesc:

 

 Filmul românesc are o tradiţie de peste o sută de ani. După încercările mai mult sau mai puţin reuşite în zona pionieratului (Înşir-te mărgărite!, Amor fatal, momentele comicului Iulian-1909, Independenţa României-1911), unele pelicule autohtone, o dată cu producţia O noapte furtunoasă (1943), au câştigat, datorită profesionalismului cu care au fost realizate, recunoaştere internaţională prin câteva premii obţinute la festivalurile de profil din străinătate (Cannes, Veneţia, Berlin, Moscova, etc.).

 

           Cele şase filme ce vor fi prezentate în Cinematecă, semnate de unii dintre cei mai importanţi regizori români, vor readuce în atenţia cinefililor  tulceni partituri memorabile ale unor actori de geniu cu precum Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Amza Pellea, George Constantin, Ştefan Iordache.

 

 MARTI, 23 aprilie:

 

 orele 17.00-,,Reconstituirea”– Lucian Pintilie; 1969

 

Pe scurt, povestea reconstituirii unui banal incident. O bătaie între doi tineri se transformă într-o crimă.

 

 orele 19.00-,,Glissando”– Mircea Daneliuc, 1982.

 

Glissando, după o idee din povestirea Omul din vis, de Cezar Petrescu, este un film unic în istoria cinematografiei române. Filmul este o parabolă despre totalitarism şi despre intoleranţă. Metafora centrală sugerează un astfel de sistem: o clădire ambiguă, un amestec de baie, tripou, cameră de interogatoriu, cameră de tortură, sală de concert, bibliotecă, ospiciu, cazarmă, univers conjugal.

 

 MIERCURI, 24 aprilie:

 

 orele 17.00-,,Osânda”– Sergiu Nicolaescu; 1976.

 

Filmul relatează povestea unui fost ocnaş pe nume Manlache Preda, care se întoarce acasă după 12 ani: zece ani de ocnă, făcuţi pentru că a participat la Răscoala din 1907, și doi ani de război. El este acuzat pe nedrept de uciderea boierului la care muncea, dar fuge în munți. Când coboară din nou în sat este ucis de veșnicul său dușman, jandarmul local.

 

 orele 19.00-,,Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”- Sergiu Nicolaescu; 1972.

 

Ipu (Amza Pellea), nebunul satului, trăieşte ultimele zile ale ocupaţiei germane în satul său transilvan. El e apropiat sufleteşte de un băiat (Cristian Şofron), traumatizat de moartea fratelui său, cu care îşi găseşte refugiul într-o lume imaginară. 

 

 JOI, 24 aprilie:

 

 orele 17.00 – ,,Actorul şi sălbaticii” – Manole Marcus, 1975.

Celebrul teatru de revistă „Vox”, al cărui director este Costică Caratase, pregateşte un spectacol în care numărul de rezistenţă este o virulentă şarjă la adresa nazismului şi a Gărzii de Fier. Caratase, cât şi textierul său, Ionel Fridman, sunt somaţi de legionari să renunţe.

 

  orele 19.00- ,,Filantropica”- Nae Caramfil, 2002.

 

În Bucureştiul secolului XXI, a ieşi în oraş sâmbătă seara la braţul unei femei frumoase e o investiţie financiară riscantă. Ovidiu (Mircea Diaconu), modest profesor de liceu, nu şi-ar putea-o permite. Şi totuşi trebuie, căci s-a îndragostit până peste cap de Diana (Viorica Voda), o mică sirenă de 20 de ani, cu veleităţi de manechin. În căutarea unei surse de venit ceva mai consistente decât o biată leafă de profesor, Ovidiu plonjează într-o lume fabuloasă – mafia cerşetorilor.

 

 Intrarea este liber