Focar de pestă porcină: Măsuri de control luate de Prefectura Tulcea
Actualitate 14 octombrie 2016 D.C.
Măsuri de control în ceea ce privește intensificarea monotorizării stării de sănătate a suinelor și a porcinelor mistreți din Delta Dunării și din zonele învecinate, pe teritoriul județului nostru
Ucraina a notificat marți, 11 octombrie 2016, autoritățile sanitar veterinare din România cu privire la apariția altor două focare de pesta porcină africană în localitatea Prymorske, zona Kiliysky (Chilia) — Regiunea Odessa, unul într-o exploatație de dimensiuni mai mari, de circa 2000 de porci, și altul într-o exploatație non-profesională cu 31 de porci, focare în care s-a luat măsura uciderii întregului efectiv. Sunt localități foarte aproape de Delta Dunării, unde controlul porcilor mistreți este deosebit de dificil. Distanța față de granița noastră este extrem de mică, cea mai mică față de toate focarele notificate până acum de către Ucraina.
Instituția Prefectului Județul Tulcea, la solicitarea ANSVSA a convocat azi, 13 octombrie 2016, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), ședință la care a participat și vicepreședintele ANSVSA, dr Laszlo Csutack-Nagy. În timpul ședinței au fost aduse la cunoștința membrilor CLCB ultimile informații despre evoluția pestei porcine africane în Republica Moldova și în Ucraina și au fost stabilite atribuțiile instituțiilor implicate în prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României.
‘Având în vedere pericolul iminent care apare am considerat că este oportun să cerem o convocare de urgență a Centrului Local de Combatere a Bolilor în care să prezentăm situația și să pregătim toate măsurile ce se impun. Pentru acest moment măsurile sunt de prevenție și anume cu o parte de control oficial al autorităților sanitar veterinare în zona de graniță, informarea deținătorilor de animale cu privire la descrierea bolii și măsurile ce trebuie luate în caz de apariției unui focar și instruiri la nivel local cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a preveni intrarea virusului pe teritoriul țării noastre’, a declarat dr. Laszlo Csutack-Nagy, vicepreședintele ANSVSA.
În calitate de președinte al Centrul Local de Combatere a Bolilor — Unitatea Tulcea, Prefectul Județului Tulcea, domnul Marin Bădiță, a cerut reprezentanților intituțiilor prezente sprijin total autorităților sanitar veterinare și de asemenea întocmirea unui Plan de acțiune pentru perioada imediat următoare.
‘Va trebui să întocmim un plan de acțiune astfel încât fiecare instituție să cunoască precis care îi sunt atribuțiile și cum poate acționa. Mai mult, în baza acestui plan putem avea soluții pentru preluarea mistreților ce vor fi vânați pentru analize și, ventual, deși nu ne dorim acest lucru, a cazurilor nedorite de mortalitate semnalate în zona graniței cu Ucraina. În cursul zilei de vineri, 14 octombrie, voi avea și o primă discuție cu reprezentantul Incineratorului de la Smârdan și de asemenea vreau să găsim și soluții de transport pe apă corespunzătoare și convenabile, în cazul în care va fi nevoie de așa ceva’, a declarat prefectul Marin Bădiță.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Pentru a proteja porcii din exploatațiile de această boală se recomandă respectarea următoarelor:
? nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar că, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
? creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu alți proprietari de porci domestici;
? nu hrăniți animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
? dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
? nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
? nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
? nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.
Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau DSVSA Tulcea.