FOST ANGAJAT AL A.P.I.A. BAIA,URMARIT PENAL DE D.N.A.
Actualitate 2 aprilie 2017 D.C.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul ȘAMATA PANAIT, la data faptelor consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) Tulcea – Centrul Local Baia, în prezent director executiv adjunct A.P.I.A. Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– folosire de documente false, inexacte ori incomplete în vederea obținerii de fonduri europene
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată ,
– fals intelectual, în formă continuată.
Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:
În perioada 2011-2012, suspectul Șamata Panait, în calitate de consilier superior în cadrul A.P.I.A Tulcea – Centrul Local Baia, a falsificat mai multe înscrisuri sub semnătură privată (cereri, angajamente și declarații) pe care le-a completat și semnat în numele a doi fermieri fără acordul sau știința lor.
De asemenea, în același context, suspectul, în calitate de funcționar public, a falsificat acte oficiale cu prilejul întocmirii lor, prin consemnarea faptului că fermierii respectivi s-au prezentat, au completat și semnat cererile depuse la sediul A.P.I.A. Tulcea – Centrul Local Baia.
Ulterior, toate înscrisurile falsificate au fost folosite de același consilier, prin înregistrarea și includerea lor, cu rea-credință, în procedurile de aprobare subvenții agricole pentru perioada 2011-2012.
Aceste demersuri ale suspectului Șamata Panait au avut ca finalitate obținerea pe nedrept, scriptic pe numele unuia dintre cei 2 fermieri, a sumei totale de 24.516 lei, reprezentând fonduri europene și naționale nerambursabile.
Suspectului Șamata Panait i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.