Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Pe 9 mai am aniversat Ziua Europei. O Europă diversă și plină de provocări, din care și noi facem parte de 15 ani. Mulți...

Pe 9 mai am aniversat Ziua Europei. O Europă diversă și plină de provocări, din care și noi facem parte de 15 ani. Mulți români se întreabă ce am câștigat ca țară începând cu 2007, adică de la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană? Pare greu de crezut, dar statisticile arată că România a recuperat mult din decalajul care o separă de Europa.

În 2007, PIB-ul nostru se situa la aproape 130 de miliarde de euro, iar pentru finalul anului 2022 estimările arată că PIB-ul va ajunge la aproximativ 260 de miliarde de euro. Adică dublu. Un salt uriaș care demonstrează beneficiile clare ale aderării României la familia europeană.

Țara noastră s-a modernizat în acești ani, oraș cu oraș, comună cu comună. Pentru fiecare euro pe care l-am trimis către bugetul UE, noi am primit înapoi trei euro. În plus, românii din diaspora au trimis acasă cam trei sferturi din cât au însemnat investițiile străine directe în perioada 2007-2021.

Sigur că au existat sincope și că autoritățile nu au reușit să absoarbă integral banii puși la dispoziție de Uniunea Europeană. Este și vina guvernelor care s-au perindat în acești 15 ani că nu s-a reușit atragerea integrală a sumelor la care aveam dreptul.

Dar de la momentul aderării, România a primit în total peste 63 de miliarde de euro, bani fără de care nu am fi reușit să ajungem în acest punct.

Investițiile au creat noi locuri de muncă, iar aderarea la UE (la care s-a adăugat și intrarea în NATO) a însemnat siguranță pentru companiile străine care au venit în România.

Datele Eurostat arată că anul trecut România se afla în aceeași categorie cu Polonia, Ungaria, Portugalia și Letonia în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard. În 2007, puterea de cumpărare în România era la 40 la sută din media UE, iar anul trecut a ajuns la 73 la sută.

Sigur că nu este cazul să ne bucurăm mai mult decât e cazul, dar beneficiile aderării României la UE sunt evidente și le simțim cu toții.

Însă trebuie să rămânem realiști și să spunem răspicat că avem încă avem multe de făcut în anii care vor urma. România va beneficia de investiții uriașe de la Uniunea Europeană în următorii ani. Vor intra în țară zeci de miliarde de euro până în 2030 (fonduri din PNNR plus banii europeni aferenți exercițiului bugetar 2021-2027). Nu am avut niciodată în istorie această șansă, ca într-un interval atât de scurt să avem la dispoziție atât de mulți bani pentru investiții.

La ritmul actual de dezvoltare, ținta noastră pentru 2030 ar trebui să fie un PIB de peste 400 de miliarde de euro. Sperăm, cu ambiție și determinare, să atingem acest prag. Nivelul nostru de trai ar fi mult mai bun ca acum și ne-ar plasa la un nivel superior în ierarhia europeană.

George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României