Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Situaţia din regiune se menţine tensionată şi este de aşteptat să existe şi consecinţe economice serioase. Paradoxal, România nu stă atât de rău precum...
Situaţia din regiune se menţine tensionată şi este de aşteptat să existe şi consecinţe economice serioase. Paradoxal, România nu stă atât de rău precum ar putea părea unora la prima vedere. Avem suficiente cantităţi de cereale pentru consumul intern, ba mai mult suntem în măsură să exportăm grâu, orz, soia şi floarea soarelui.
Ţările care depindeau de aceste mărfuri s-au reorientat spre România, după ce exporturile Rusiei au fost oprite, iar cerealele Ucrainei sunt blocate de săptămâni bune în silozuri. Unii fermieri români povestesc că n-au mai trăit niciodată aşa ceva, fiind asaltaţi să vândă grâu la preţuri foarte mari, pentru că există interes crescut pe piaţa internaţională.

Anul trecut, ţara noastră a produs 11,4 milioane de tone de grâu, fiind cea mai mare producţie din 2007 şi până în prezent. Sigur că a fost un agricol excepţional şi că vremea a contribuit la această producţie record, însă şi fermierii au înţeles că fără utilaje performante nu poţi avea rezultate. De remarcat că pentru consumul intern sunt necesare doar trei milioane de tone de grâu.

Aceleaşi rezultate bune le înregistrăm şi la floarea soarelui. România produce trei milioane de tone pe an, în timp ce piaţa internă absoarbe doar un milion de tone, restul putând fi stocat sau vândut pe piaţa externă.
Ultimii doi ani au arătat că pot apărea fluctuaţii majore la nivel mondial privind transportul mărfurilor, inclusiv cele alimentare. România se află într-o situaţie bună, pentru că îşi poate asigura alimentele de bază din producţia internă. Mai mult, ţara noastră devine furnizor pentru statele lumii cu deficit de grâu, porumb şi floarea soarelui.

Se vorbeşte tot mai mult în aceste săptămâni despre o schimbare a modelului economic la nivel mondial, în sensul dispariţiei globalizării. Încă nu ştim dacă într-adevăr acest model economic va dispărea, dar vedem că un stat devine mai puternic şi mai influent cu cât reuşeşte să-şi asigure securitatea din punct de vedere alimentar, dar şi energetic. Avem o bază de pornire cum nu o au alte state, putem fructifica la maxim acest moment. De aceea, sectoare precum agricultura sau energia trebuie puternic sprijinite de statul român în perioada imediat următoare.

George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României