Guvernul a acordat în şedinţa de ieri aviz favorabil propunerea senatorului tulcean Trifon Belacurencu, propunere legislativă intitulată „Lege pentru trecerea din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, în domeniul public al judeţului Tulcea şi administrarea Consiliului Judeţean Tulcea “.
În perioada 1975 – 1977, în localităţile Crişan şi Gorgova din Delta Dunării, afectate grav de inundaţiile din anii 1970 – 1975, s-au construit platforme îndiguite în scopul strămutării locuinţelor afectate.
Deoarece Legea nr. 58/1974 privind sistematizarea localităţilor prevedea construcţii pentru locuinţe P+1, iar locuitorii nu şi-au putut permite investiţii atât de mari, prin deciziile nr. 82/1978 şi 83/1978 ale Consiliului Popular Judeţean Tulcea şi prin ordinele nr. 34/T/1974, 138/T/1978, 139/T/1979 emise de Ministerul Agriculturii, platformele construite au fost trecute în administrarea C.N. Apele Române S.A.
După anul 1990 prin lucrările de protecţie a localităţilor împotriva inundaţiilor şi îndiguirea perimetrală a intravilanelor, aceste platforme au fost incluse în incintele îndiguite, conform Planurilor Urbanistice Generale, fără a mai răspunde în prezent scopului pentru care au fost executate.
„Având în vedere că intravilanul localităţilor nu mai poate fi extins, din cauza îndiguirii perimetrale, Consiliile locale nu mai au posibilitatea de a acorda tinerelor familii loturi pentru construcţia de case.
Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au adoptat Hotărâri, prin care şi-au dat acordul privind preluarea platformelor din domeniul public al statului şi din administrarea Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral-Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea, în domeniul public al comunelor şi în administrarea Consiliilor locale ale acestora.
De asemenea, pe fondul dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă nr.107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, cu modificările şi completările ulterioare şi în considerarea faptului că aceste imobile nu se află în categoria de amenajări cu folosinţă complexă, Administraţia Bazinelor de Apă Dobrogea-Litoral – Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea, prin adresa nr.398/06.02.2006, şi-a exprimat acordul privind această transmitere.
S-a solicitat şi Consiliului de Conducere al Administraţiei Naţionale „Apele Române” să aprobe trecerea platformelor către autorităţile locale ale celor două comune din judeţul Tulcea.
Precizăm că imobilele ce urmează a fi transmise nu fac obiectul unor cereri de restituire a dreptului de proprietate private sau de restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de statul român în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
Având în vedere scopul pentru care au fost construite aceste platforme, solicitările sosite de la locuitori de a construi locuinţe, precum şi imposibilitatea Consiliilor locale de a dispune în condiţiile legii de aceste terenuri, se propune trecerea acestor suprafeţe de teren, înregistrate ca platforme de apărare împotriva inundaţiilor, din domeniul public al statului şi administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul public al comunelor Crişan şi Maliuc, judeţul Tulcea “susţine senatorul Belacurencu.