HOGEA RĂMÂNE INCOMPATIBIL. ANI CÂŞTIGA LA CURTEA DE APEL!
ActualitateDezvaluiri 29 ianuarie 2013 D.C.
Deşi lipsit de emoţii în procesul cu ANI, după cum declară, primarul Constantin Hogea a încasat încă o lovitură la Curtea de Apel Constantă, care recent a dat câştig de cauză agenţiei, în momentul de fata Hogea fiind declarat incompatibil şi rămânând fără funcţia de primar al municipiului Tulcea!
„Dosarul 1380/36/2012 al Curţii de Apel Constantă a fost constituit la solicitarea primarului Constantin Hogea şi are ca obiect contestarea raportului de evaluare realizat de ANI. Reamintim că prin acest raport ANI a constatat diferenţe semnificative în cuantum de 328.770,55 Lei (aprox. 77.190 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de către Constantin Hogea, Primarul Municipiului Tulcea.
Mai grav este, pentru primarul Hogea, că, după cum recunoaşte chiar acesta, raportul ANI este acum cercetat şi de o comisie de pe lângă Curtea de Apel Constantă.
„La primul termen de judecată ANI a invocate excepţia inadmisibilităţii cererii mele, cu motivaţia că raportul de evaluare nu poate fi cenzurat de instant judecătorească întrucât el este cercetat în procedura specială a Legii 115/1996 de către o Comisie de pe lângă Curtea de Apel.
Instanţa nu a trecut la dezbaterea dosarului, nu au fost administrate probe deoarece prioritar trebuia soluţionată excepţia invocată de ANI. Soluţia instanţei a fost de admitere a excepţiei ANI şi prin urmare închiderea dosarului acesta sub motivul că raportul de evaluare este cenzurat de Comisia mai sus amintită.
Împotriva acestei soluţii am dreptul de a exercita recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce voi face întrucât dreptul meu de a ataca acest raport de evaluare este consacrat legislativ chiar de legea ANI (Legea 176/2010 art.17 alin.7 şi art.22 alin.1) “a declarat printr-un comunicat d epresa primarul Constantin Hogea.
În aceste condiţii, după această primă bătălie starea de incompatibilitate constatată de ANI rămâne valabilă, astfel încât primarul Hogea îşi poate pierde funcţia deţinută. Ultimul cuvânt îl va avea Înalta Curte de Justiţie.
NECAZURI MAI MARI PENTRU PRIMARUL HOGEA
Din câte se pare o comisie constituită la Constantă verifica de zor şi alte aspecte legate de afacerile familiei Hogea, fiind vorba despre o firmă deţinută de soţia primarului, care ar fi avut contracte cu societăţi din subordinea Consiliului Local.
Mai mult ca sigur că a existat o reclamaţie în acest caz. Conform legii nr. 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere, comisia de cercetare va începe acţiunea de control de îndată ce este sesizata cu o cerere de cercetare.
Cererea de cercetare poate fi făcută de către primul-procuror al parchetului de pe lângă curtea de apel sau conducătorul autorităţii publice la care a funcţionat ori funcţionează cel a cărui avere este supusă cercetării, persoanele care ocupa funcţiile sau demnităţile publice prevăzute la art. 2 şi cărora li s-au adus imputări publice cu privire la provenienţa averii pe care o deţin, persoanele prevăzute la alin. (2) lit. a) pot fi sesizate de către orice cetăţean care are cunoştinţă şi care furnizează indicii certe ca o persoană dintre cele prevăzute la art. 2 a dobândit bunuri de valoare pe care nu le-ar fi putut dobândi din veniturile legale realizate de persoanele în cauză sau pe alte căi licite.
Sesizările anonime nu pot conduce la declanşarea acţiunii de control al averii.