Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Horia Teodorescu, președintele PSD Tulcea: „Am adus bani europeni pentru promovarea turistică a județului“ Horia Teodorescu, președintele PSD Tulcea: „Am adus bani europeni pentru promovarea turistică a județului“
Este președintele Organizației Județene a PSD Tulcea și, din 2012, a devenit președintele Consiliului Județean: Horia Teodorescu deschide lista candidaților PSD pentru un nou... Horia Teodorescu, președintele PSD Tulcea: „Am adus bani europeni pentru promovarea turistică a județului“
Horia Teodorescu

Horia Teodorescu

Este președintele Organizației Județene a PSD Tulcea și, din 2012, a devenit președintele Consiliului Județean: Horia Teodorescu deschide lista candidaților PSD pentru un nou mandat la Consiliul Județean Tulcea.

În cei patru ani de mandat, s-a preocupat de dezvoltarea integrată a județului: investițiile în sănătate au fost completate de cele în infrastructură, de cele în turism, etc.

„În calitate de președinte al Consiliului Județean Tulcea, mi-am asumat încă de la începutul mandatului faptul că principalul domeniu care ar putea însemna creșterea economică a județului nostru este turismul, iar în acest sens am susținut o serie de investiții care își propun să aducă mai mulți turiști la Tulcea“, spune Horia Teodorescu.

Poate cea mai importantă investiție realizată exclusiv de Consiliul Județean Tulcea (cu fonduri europene) a fost punerea în valoare a bazilicii de la Niculițel, un proiect ambițios, care își propune să aducă în județul nostru peste 40.000 de turiști.

Obiectivul turistic, unic la nivelul Europei, completează perfect un alt centru de interes pentru turismul din județul Tulcea: triunghiul mănăstirilor  (Celic, Saon, Cocoșu, și acum și Bazilica de la Niculițel).

bazilicaBazilica martirică din comuna Niculiţel, descoperită în vara anului 1971, reprezintă cea mai recentă descoperire arheologică din teritoriul Noviodunumului (oraşul Isaccea). În 1971, când cripta a fost deschisă, la primul etaj s-a găsit un sicriu comun, confecţionat din scândură de brad în care se găseau schelete umane, mai exact o criptă martirică ce adăpostea osemintele a două grupuri de martiri, un grup de patru, în partea superioară a martyriconului, respectiv doi martiri la nivelul inferior.

Cripta a fost construită pentru ei la sfârșitul secolului al IV-lea d. Hr., iar calitatea de martiri creștini a patru dintre sfinți, Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos, a fost înscrisă în tencuiala pereților criptei.

Pentru investiția de la Niculițel (vizitată, recent, și de premierul Dacian Cioloș, respectiv de vicepremierul Vasile Dâncu), Consiliul Județean a beneficiat de oportunitatea oferită prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 și a reușit implementarea, în timp util, proiectului „Reabilitare și modernizare imobil – conservare monument paleocreștin Niculițel”.

Ce s-a realizat prin această investiție (finalizată la data de 30 decembrie 2015)

Spațiul expozițional a fost extins, iar în interior a fost amenajată o zonă în care ar putea fi desfășurate activități educaționale.

Tot traseul a fost adaptat și pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, al bătrânilor, precum şi al familiilor cu copii.

La interior au fost refăcute toate pasarelele în consolă, prin refinisare și au fost refăcute integral balustradele. Ferestrele au fost completate cu elemente decorative, ochiuri de incintă monahală, realizate într-o viziune arhitecturală deosebită.

În exteriorul clădirii s-a realizat o parcare pentru minim patru autoturisme și un autocar.

De  asemenea, în zonă a fost refăcută împrejmuirea, spațiul verde și au fost plantați arbuști, iar căile de acces au fost realizate din piatră dură de culoare închisă.

Noul muzeu beneficiază de grupuri sanitare noi și de personal bine pregătit.

Alte investiții în turism

În cursul anului 2015 au fost modernizate centrele de informare de la Crișan, Sulina și Tulcea.

Tot pentru încurajarea turismului din Delta Dunării au fost stabilite  canalele de navigație (cu posibilitate de circulație în mare parte din deltă).

„De asemenea, am asigurat, în portul Tulcea, două pontoane de acostare pentru localnicii și agenții economici din Delta Dunării“, mai spune Horia Teodorescu.

Pentru turiștii care ajung în acest colț de țară, a fost simplificată procedura de achiziție a permiselor de acces  printr-o aplicație online și prin amplasarea a patru automate de bilete. Numărul turiștilor înregistrați a crescut, astfel, de la 59.000 la peste 77.000.

Investiții prin FLAG

enisalaÎn afară de această amplă investiție în dezvoltarea turistică a județului nostru, Consiliul Județean a susținut și sprijinit accesarea de fonduri europene din Programul Operațional de Pescuit, prin FLAG (Grup Local de Acțiune pentru Pescărie Durabilă): iar aici discutăm despre Satul Pescăresc din municipiu (investiție la care și noi, Consiliul Județean, suntem parteneri), despre centre de informare din județ, despre pontoane de acostare a navelor și multe altele.

Prin Institutul de Cercetări Eco Muzeale, Consiliul Județean a finalizat proiectele referitoare la punerea în valoare a patrimoniului istoric: avem centre de informare pentru trei cetăți din județ, iar acum urmează să fie realizate și spații expoziționale în care să fie prezentate obiectivele turistice.

„Vreau să vă amintesc faptul că cetatea Enisala este cel mai vizitat obiectiv turistic din județ (cu 26.000 de vizitatori anul trecut), și ne așteptăm, ca după implementarea acestor proiecte, să atragem din ce în ce mai mulți turiști aici. Din acest sezon turistic vom avea și ghizi care pot fi contractați prin comandă telefonică“, a mai adăugat președintele Teodorescu.

În plus, pe actuala perioadă de programare, județul are o oportunitate uriașă, care este acest deja cunoscut ITI Delta Dunării, mega proiectul care ne aduce peste 1,4 miliarde de euro (sume destinate investițiilor din județul nostru). Astfel, Consiliul Județean are în vedere o serie de investiții în patrimoniul cultural, iar în acest sens deja au fost pregătite două studii de fezabilitate pentru proiectele referitoare la punctul muzeal Casa Panaghia – Babadag, respectiv la Muzeul de Etnografie și Artă Populară (ambele ale Consiliului Județean).

„Dacă la toate acestea adăugăm și sumele alocate pentru domeniul privat (inclusiv pentru structurile de cazare din județ), putem spune că în mandatul următor vom reuși, împreună, să aducem la Tulcea cele mai ample investiții pentru relansarea turismului din tot județul (nu numai din Delta Dunării)“, mai spune președintele Consiliului Județean Tulcea.

Șansă uriașă pentru mediul privat din județul Tulcea

Oportunitatea adusă de mecanismul financiar Investiții Teritoriale Integrate pentru județul Tulcea constă în aceea că atât sectorul public, cât și cel privat sunt eligibile pentru accesarea fondurilor ce ne sunt puse la dispoziție de Comisia Europeană.

Microîntreprinderile din mediul urban care au cel puțin un an de funcționare și incubatoarele de afaceri din mediul urban și rural au la dispoziție 63 de milioane de euro pentru investiții în construcția, modernizarea, extinderea și dotarea spațiilor de producție (valoarea maximă eligibilă pentru aceste proiecte este de 200.000 de euro, iar procentul de co-finanțare este de 10% din valoarea eligibilă).

Mai pot accesa astfel de fonduri și IMM-urile din mediul urban, întreprinderile mijlocii non-agricole din mediul rural cu minim un an vechime, asociațiile mediului de afaceri.

De asemenea, în această perioadă de programare sunt disponibili 168 de milioane de euro pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru înființarea activităților neagricole în mediul rural, pentru crearea și dezvoltarea de activități neagricole, etc.

„Creșterea județului nostru va veni și din dezvoltarea corectă și adecvată a sectorului privat, prin creșterea veniturilor pe care îl generează, la bugetul local și cel național, aceste afaceri din județul nostru. Dezvoltarea mediului de afaceri înseamnă locuri de muncă, înseamnă venituri la buget, înseamnă un mediu economic concurențial“, a mai transmis președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.