Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Inspectorii Mocanu, Larie şi Mitroi, de la „Finanţele“ tulcene, au fost achitaţi de Curtea de Apel! Inspectorii Mocanu, Larie şi Mitroi, de la „Finanţele“ tulcene, au fost achitaţi de Curtea de Apel!
Unul dintre cele mai controversate dosare penale din istoria judeţului Tulcea a avut un final fericit pentru inspectorii fiscali de la  condamnaţi iniţial la... Inspectorii Mocanu, Larie şi Mitroi, de la „Finanţele“ tulcene, au fost achitaţi de Curtea de Apel!

Unul dintre cele mai controversate dosare penale din istoria judeţului Tulcea a avut un final fericit pentru inspectorii fiscali de la  condamnaţi iniţial la ani grei de închisoare Direcţia Generală a Finanţelor Publice Tulcea, achitaţi zilele trecute de Curtea de Apel Constanţa.

Iniţial, după cum semnala presa vremii, inspectorii fiscali Vasilica Larie şi Dan Mocanu au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executarea pedepsei pentru abuz în serviciu, iar Ştefan Mitroi, şef serviciu Control Fiscal  de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Tulcea, la doi ani de închisoare, cu suspendarea pedepsei, pentru neglijenţă în serviciu. Magistraţii au mai hotărât ca cei trei funcţionari ai DGFP Tulcea să plătească, din  propria avere, la bugetul de stat, un milion de euro, în părţi egale. Suma reprezintă TVA despre care procurorii spun că a fost rambursată ilegal firmei Ferco Logistic SRL care a aparţinut unui om de afaceri arab, Amir Ghanadi Mraheh. Curtea de Conturi a constatat că rambursarea de TVA a fost ilegală, întrucât firma care a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat era dizolvată la data rambursării.

Sentinţa penală pronunţată la Judecătoria Tulcea nu a fost definitivă, ea a fost atacată cu recurs de cei trei inculpaţi, iar pe data de 20 septembrie Curtea de Apel Constanţa a admis recursurile, cei trei fiind practic declaraţi nevonovaţi. În cazul lui Ştefan Mitroi decizia a venit prea târziu, dar reprezintă o reparaţie morală chiar dacă post mortem.

„Pronunţarea la 27.09.2012 DECIZIA PENALĂ NR.876/p-În baza art. 38515 pct.2 lit.”b, d” cod procedură penală, Admite recursurile declarate de inculpaţii MITROI ŞTEFAN, LARIE VASILICA şi MOCANU DAN, împotriva sentinţei penale nr.797 din data de 02.06.2011 pronunţată de Judecătoria Tulcea Casează sentinţa penală nr.797/02.06.2011 a Judecătoriei Tulcea şi rejudecând, dispune: În temeiul art.11 pct.2 lit.b cod procedură penală, art.10 lit.g cod procedură penală; Încetează procesul penal privind pe inculpatul MITROI ŞTEFAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art.249 alin.2 Cod Penal. În temeiul art.11 pct.2 lit.b cod procedură penală, art.10 lit.d cod procedură penală; Achită pe inculpaţii LARIE VASILICA şi MOCANU DAN, privind săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.248 – 2481 Cod Penal. În temeiul art.346 cod procedură penală, art.998-999 Cod Civil; Respinge, ca nefondată, acţiunea civilă exercitată de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice prin A.A.A.F prin D.G.F.P Tulcea. Înlătură din sentinţa penală dispoziţiile contrare. În temeiul art.189 cod procedură penală; Dispune plata din fond M.J a onorariilor apărătorilor din oficiu avocaţi Murat Adis Samir, Constantin Luana şi Crăciun Aida, de câte 100 lei. În temeiul art.192 alin.3 cod procedură penală; Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 27.09.2012. “