Investiţii pentru localnicii din oraşul Babadag
Actualitate 21 noiembrie 2013 D.C.
Este vorba despre lucrările din cadrul proiectului „Apărare împotriva inundaţiilor a localităţii Babadag, judeţul Tulcea“.
Pentru refacerea documentaţiei aferente acestui proiect a fost alocată suma de 2,3 milioane de lei (din cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu), spun cei care au avut această iniţiativă. Astfel, proiectul referitor la apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Babadag urmează să constituie o prioritate în cadrul sesiunii de finanţare 2014-2020 (pe Programul Operaţional Sectorial de mare infrastructură, prin fondurile puse la dispoziţia Ministerului Fondurilor Europene).
Proiectul are o valoare totală de 73,6 milioane de lei şi presupune amenajarea pârâului Tabana şi afluenţilor (pe o lungime de 12,3 de kilometri) şi investiţii în cinci poduri.
De ce este importantă o astfel de lucrare
Datorită pagubelor produse de repetatele inundaţii care s-au abătut asupra acestei localităţi, în anul 1978 s-a executat o primă etapă de regularizare a pârâului Tabana, pe un sector de aproximativ 2,8 kilometri, înainte de vărsarea în lacul Babadag.
În anul 2002, în urma averselor căzute, au fost afectate 23 de locuinţe, zece anexe gospodăreşti, 2.000 de hectare de culturi agricole, 70 de străzi, un pod, opt podeţe, o pasarelă, trei foraje de alimentări cu apă, 2 kilometri de apărări de mal, precum şi 800 de metri lungime de reţea canalizare menajeră.
În perioada 29 iunie – 12 iulie 2009, în urma inundaţiilor provocate prin căderea averselor căzute, au fost afectate şapte gospodării, două blocuri de locuinţe şi 65.934 de metri pătraţi de străzi şi trotuare.
La momentul actual, albia pârâului Tabana prezintă zone cu lucrări de pereuri parţial sau total distruse şi zone puternic colmatate, care diminuează capacitatea de transport a albiei amenajate iniţial. Acestea au dus la creşterea coeficientului de risc privind pagubele potenţiale ce se pot produce în viitor.
Ce urmează să se realizeze la Babadag
Conform fişei de investiţii, este vorba despre lucrări de regularizare a pârâului Tabana, prin recalibrarea albiei, pentru mărirea capacităţii de transport a debitului.
Amenajarea afluenţilor (Canale de coastă, Valea Moş Lange, Valea Teilor, Valea Kioş-Kula, Valea Bendea, Subbazin A – Valea Havralic, Subbazin B – strada Vasile Alecsandri, Subbazin C – strada Daciei şi strada V. Lupu, Subbazin D2 şi D3, Subbazin D4) s-a făcut pentru aceleaşi debite ca şi în cazul pârâului Tabana, debite care se descarcă în acesta.
Pentru atingerea obiectivelor propuse este necesară refacerea completă a trei poduri pe DN 22 şi repararea a două poduri pe străzi.