Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

LA INIȚIATIVA LUI HOGEA, PRIMĂRIA VREA SĂ ÎMPRUMUTE 14 MILIOANE DE EURO PENTRU CĂ NU A FOST ÎN STARE SĂ ATRAGĂ FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE. BANII AR FI MAI UȘOR DE ÎMPĂRȚIT CĂTRE FIRMELE DE CASĂ LA INIȚIATIVA LUI HOGEA, PRIMĂRIA VREA SĂ ÎMPRUMUTE 14 MILIOANE DE EURO PENTRU CĂ NU A FOST ÎN STARE SĂ ATRAGĂ FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE. BANII AR FI MAI UȘOR DE ÎMPĂRȚIT CĂTRE FIRMELE DE CASĂ
Pentru că nu au fost în stare sau mai simplu, nu a dorit să apeleze la fonduri europene nerambursabile, (se știe, mai des controlate!)... LA INIȚIATIVA LUI HOGEA, PRIMĂRIA VREA SĂ ÎMPRUMUTE 14 MILIOANE DE EURO PENTRU CĂ NU A FOST ÎN STARE SĂ ATRAGĂ FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE. BANII AR FI MAI UȘOR DE ÎMPĂRȚIT CĂTRE FIRMELE DE CASĂ

Pentru că nu au fost în stare sau mai simplu, nu a dorit să apeleze la fonduri europene nerambursabile, (se știe, mai des controlate!) printr-un proiect inițiat de primarul Constantin Hogea Primăria vrea să împrumute bani de la bancă pentru clasicele „cârpeli “de străzi dar și pentru construcția parcării supraetajate mult promise în zona VARD plus reabilitarea clădirii Colegiului „Spiru Haret “.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru că nu au fost în stare sau mai simplu, nu a dorit să apeleze la fonduri europene nerambursabile, (se știe, mai des controlate!) Primăria vrea să împrumute bani de la bancă pentru clasicele „cârpeli “de străzi dar și pentru construcția parcării supraetajate mult promise în zona VARD plus reabilitarea clădirii Colegiului „Spiru Haret “.
Proiectul inițiat de primarul Constantin Hogea vizează un împrumut de aproximativ 14 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucției și Dezvoltare, cu un termen de rambursare de 10 ani și o dobândă între 1,5 și 2% peste ROBOR/EURIBOR, comision de acordare între 0,50 și 1% din valoarea creditului, cu comision de angajament pentru sumele neutilizate, adică plătești chiar dacă nu folosești banii. Alți 40.00 de euro reprezintă cheltuielile cu consiliere juridică externă iar în cazul în care Primăria va decide să renunțe la cooperarea cu BERD pentru pregătirea finanțării va fi obligată să achite băncii cheltuielile aferente asistenței tehnice pentru pregătirea finanţării – 350.000 de euro.

28 de „străzi“ cu total 13,43 kilometri,8 milioane de euro

 

 

 

Conform referatului semnat de primarul Constantin Hogea banii ar urma să fie folosiți pentru reabilitarea infrastructurii stradale în zona est și zona Vest, care va cuprinde un număr de 28 de străzi cu o lungime de, atenție, 13,43 kilometri! Deci matematic ar veni o medie de aproximativ 470 de metri/stradă, dacă acestea sunt numite de primar străzi și probabil așa vor fi enumerate la capitolul realizări: „Am reabilitat 28 de străzi “, în realitate alei dintre blocuri.
Peste 3,5 milioane de euro ar urma să fie folosiți pentru reabilitarea și consolidarea clădirii Colegiului Dobrogean Spiru Haret.
În fine, aproximativ 5 milioane de euro ar urma să fie cheltuiți pentru mult promisa parcare supraetajată din zona şantierului naval VARD, mai exact 23.553.796 lei. Proiectul a fost anunțat de mai mulți ani, ba chiar documentația scoasă la licitație dar anulată chiar de Primărie în noiembrie 2018!
Mai mult, cu nonșalanță, în documentele ce justifică acest viitor împrumut ce va costa per total 12.803.902,04 lei, bani ce se vor plăti pentru creditul luat, apare o minciună mare scrisă negru pe alb, cum că pentru proiectele de investiții dorite de Primărie „în perioada de finanțare 2014-2020 nu au existat fonduri externe nerambursabile “!!!
Motivarea este cel puţin stupidă și se poate demola printr-o simplă căutare pe google acolo unde apar numeroase exemple de primari, obișnuiți ce-i drept să lucreze cu fonduri europene și fără teamă de D.N.A.sau alte controale, unii chiar din județul Tulcea, ca să nu mai vorbim de orașe aflate deja la ani lumină, gen Cluj sau Oradea.

Ca să nu mai spunem că sediul Colegiului „Spiru Haret “este clădire monument istoric iar oportunitățile de reabilitare cu fonduri europene au fost nenumărate. Mai mult, inclusiv Primăria a accesat fonduri europene, „care nu au existat “în motivarea primarului, pentru reabilitări de străzi! Ne mințim pe noi sau banca respectivă?!
Dar, după cum spuneam, fondurile europene implică multe riscuri și multe controale… pe când banii luați împrumut pot fi repartizați pe străduțe și alei, pe bucățele, prin proceduri simplificate, astfel încât să ajungă la clasicele firme de case care plombează gropile și pun pavele și trotuare, într-un perpetuum mobile din care toată lumea iese câştigătoare, mai puțin contribuabilii.

Să sperăm că toți consilierii locali vor analiza cu atenție acest proiect!